kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babası gibi antika aşığı
Müzayedelerin genç yüzü
Babası gibi antika aşığı
Aileme garezi var

Babası gibi antika aşığı

Maya Portakal, tokmağı eline alarak yılın en büyük müzayedesinde satış yaptı. Genç kız, babası Raffi Portakal'ın ardından müzayede salonlarında sesini duyurmaya hazırlanıyor.

Ünlü müzayedeci Raffi Portakal'ın 20 yaşındaki kızı Maya Portakal, yılın son müzayedesinde babasının tokmağını eline alarak satış yaptı. Paris Sorbon Üniversitesi'nde Sanat Tarihi okuyan genç kız, dördüncü kuşak Portakal olarak müzayede salonlarında boy gösterecek. Antikalar arasında yürümeyi öğrenen ve çocukluğu Türkiye'nin en değerli kristalleri, porselenleri ve tabloları arasında geçen Maya Portakal, yıllar sonra müzayede salonunda satış kürsüsüne çıkan ilk kadın oldu. Geçtiğimiz pazar günü Conrad Otel'de yapılan 2003 Kış Müzayedesi'nde babası Raffi Portakal'ın yanında kürsüye çıkan Maya, ilk deneyimini 2.5 trilyon liralık satış yapılan yılın en büyük müzayedesinde yaşadı.

SATIYORUM SAATTTTIIMM
8 milyar liradan satışa çıkarılan, ahşap üzerine sedef ve kemik kullanılarak kakma tekniğiyle geometrik desenler işli 19. yüzyıl yapımı sedefli rahleyi 16 milyar liradan satan Maya, bunun ardından 2 Hattat makası açık artırmaya çıkarttı. Satıyorum satıyorum sattııımmm... diyerek tokmağı vurduğum an hayatımın en büyük heyecanını yaşadım" diyen Maya Portakal, müzayedede giydiği kıyafeti öğrenim gördüğü Paris'ten almış. Dört yıl boyunca katalog ve bayrak satışında görevli olduğu için sanatseverlerin çoğunu yakından tanıyan Maya, Babam bana hiçbir zaman bu işi yap demedi ancak yapabileceğim başka bir iş olduğunu düşünmedim. Doğduğum günden beri çevrem antikalarla dolu" diye anlatıyor antika dünyasını profesyonel olarak seçme nedenini.

DÖRDÜNCÜ KUŞAK
Bedesten'in kurucusu olan büyük dedesi Yervant Portakal, ardından dedesi Aret Portakal ve antika sektöründe Portakal Sanat ve Kültür Evi ile bir marka haline gelen babası Raffi Portakal'ın yürümeyi müzayede ardından bir müzayedede ilk kez yer alan Maya, üç saat boyunca bayrak takibi konusunda babasına yardımcı oldu. Bu alanda en büyük çekincelerinden birinin bayrak atlama olduğunu anlatan genç müzayedeci, "Alıcıların çoğuna aşina olduğum için, onların küçük hareketlerini izlemem mümkün oluyor. Bazen çok küçük nüanslarla artırmaya katılmak isterler, gözlerle anlaşmamız gerekir. Zaten çoğu ile aramızda özel bir iletişim vardır, uğurlu gelsin diye kalem alışverişinde bulunuruz" diyor

PARMAKLARINI ÖPÜYOR
Babası ile baş parmaklarını dört kez öperek birbirlerine dokundurduklarını anlatan Maya, Bu garip hareket çocukluğumdan beri babamla benim aramda gizli bir uğurdur. Mutlaka birbirimize şans dileriz" dedi. Müzayede için öğrenimini südürdüğü Paris'ten Türkiye'ye geldiğini ve gece gündüz çalışarak hazırlıkları tamamladıklarını anlatan Maya, bu müzayedenin hazırlık sürecinin 3 aydır devam ettiğini anlattı.

TUZLUK UĞUR GETİRİYOR
Zaman zaman rüyalarında bile beyaz bayraklar gördüğünü söyleyen genç müzayedeci, "Bazen onlara yetişemem. Ancak babam da kimi zaman bu rüyanın benzerini görüyormuş" diye anlatıyor müzayedelerin onu nasıl etkilediğini. Portakal ailesi tarafından uğur, şans ve bereket simgesi sayıldığı için müzayedelere tuzluk satışı ile başlandığını anlatan Maya Portakal, "Tuzluk satışları beni her zaman çok heyecanlandırır. Portakal müzayedelerinde tuzluklar o denli ünlüdür ki, zaman zaman tuzluk bulunamazsa babamın arkadaşları Christofle'den tuzluk alır, onlar satışa sunulur. Hatta Portakal tuzluklarını biriktirip koleksiyon oluşturanlar bile var" diye anlatıyor tuzluklarla olan bağını.

RENOIR TUTKUNU
Müzayedenin en değerli parçası olan Osman Hamdi'nin eşi Naile Hanım'ın portresini resmettiği portrenin satışından da büyük heyecan duyduğunu anlatan Maya Portakal, "Babama bayrak takibinde yardımcı oldum. 200 milyar liradan başlayan tablo 280 milyar liraya alıcı buldu. Benim için bu portresinin anlamı değerinin yanı sıra romantizmiydi. Mücevher kutuları ve Renoir tablolar da benim en fazla etkilendiğim eserler arasındadır" diye anlattı tutkusunu. Babası Raffi Portakal ile dünyanın önemli merkezlerindeki müzayedelere katıldıklarını da anlatan Maya, "Babam bu konuda tam bir usta. Onun yönettiği müzayedeler çok daha hareketli geçiyor" diyor. Henüz kendisine ait bir antikası olmadığını ancak bir Renoir'a sahip olmayı hayal ettiğini söylüyor.

ESRA TÜZÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Minicik yüreklerin kocaman hayatları
 'Yıldızlar Sınıfı'na yıldızlardan destek
 Trilyon Avı zirvede Trilyon Avı
 Hollywood yolu açıldı
 İşte Heidi Klum koleksiyonu
 Ağıldı müze oldu AB'den ödül aldı
 Güneydoğulu baleyi sevdi
 Baba: Müşkülüm, yardım et Deniz: Babalık yaptın mı ki?
 Sonunda geri döndü
 Doğumdan sonra 6 ay çok tehlikeli
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Affedersin Müjdat Abi
Baltayı taşa vurunca ne olur? 1)...
AYŞE TÜTER
Çeşminigar çorbası
TEREYAĞI, sarmısak ve soğanı...
Çapa yalısına tarihi eser baskını
Ünlü Çapa ailesinin kızı Didem Çapa'nın Beykoz'da bulunan yalısına...
Yanlış alarmla başlayan takip kanlı sonlandı
Bir taksiden gelen yardım sinyali ile polis, gaspçı sandığı üç gencin...
Bebeği ile birlikte boğularak öldürüldü
ORDU'DA sevgilisi ile aynı evi paylaşan 31 yaşındaki Funda Aktaş ve 4...
Hevesi kursağında kaldı!
Hevesi kursağında kaldı!
Helin Avşar, iki aydır Dolmabahçe Süzer Plaza'nın patronu...
Şeb-i Arus'a gidemedi
Şeb-i Arus'a gidemedi
Sosyetikler Mevlana'ya aşırı bir ilgi duymaya başladılar.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.