kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Populizm Tartışması
Populizm Tartışması
İmam hatip konusu risk primini artırıyor

Populizm Tartışması

MUHARREM KAYHAN: Son günlerde emekli maaşları, sicil affı, asgari ücret konusundaki açıklamalar, popülizmin yeniden canlandırıldığı izlenimini veriyor MEHMET ALİ ŞAHİN: Parlementoda gücümüz var. Tek başına iktidarız. Güçsüz iktidarlar popülizme yönelme ihtiyacı duyarlar. Biz öyle bir şeye ihtiyaç duymuyoruz.

İŞ dünyasından hükümete hem siyasi hem de ekonomik konularda uyarı geldi. Türkiye'nin en büyük özel sektör kuruluşu Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) hükümete 'popülizm yapmayın' 'özelleştirmeyi bir an önce gerçekleştirin' diye seslendi. 2004'te en büyük tehlikenin popülizm olduğuna işaret eden TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Muharrem Kayhan "Son günlerde emekli maaşları, asgari ücret konusunda özel sektörün rekabet gücünü etkileyecek enflasyonu aşan zamlar ve sicil affı hazırlıkları popülizmin yeniden canlandırıldığı izlenimi yaratıyor" dedi. TÜSİAD'ın YİK toplantısında iş dünyasının ağır topları hükümete ekonomik ve siyasi alanlarda önemli mesajlar verdi. Konsey toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, sıkıntılı anlar yaşadı. Şahin, "Tek başına iktidarız, her türlü yasal düzenlemeyi yapacak güçteyiz. O bakımdan güçsüz iktidarlar, parlamentoda ve halk nezdinde itibarları veya destekleri az olan iktidarlar, popülizme yönelme ihtiyacı duyarlar. Biz öyle bir ihtiyaç duymadık'' diye konuştu. İş dünyası temsilcileri şu konuların altını çizdi:

ÖZELLEŞTİRME:
Hükümet bu alanı iyi yönetemedi. Dünyanın aynı sektördeki önemli şirketlerinin katıldığı bir uluslararası ihale açıp, cari piyasa koşullarıyla tespit edilmemiş bir fiyat çizgisi koyup, sonra da 'ederini bulamadı' diyerek ihaleyi iptal etmenin ardında popülist bir yaklaşım var. Özelleştirmede tek kriterin fiyat olmadığını dünya alem biliyor. Bunları dikkate almak yerine kamuoyundaki spekülatif fiyat değerlendirmelerini dikkate almak, sürecin iyi yönetilemediğinin en belirgin işaretidir.

POPÜLİZM UYARISI:
Hükümetin başarısının ölçüsü ekonomik programı popülizm hastalığından kurtarmaktır. Son günlerde emekli maaşları asgari ücret konusunda, özel sektörün rekabet gücünü etkileyebilecek enflasyon oranındaki zamlar ve sicil affı hazırlıkları popülizmin yeniden canlandırıldığı izlenimi yaratıyor.

YEREL SEÇİM:
Yerel seçim ortamında, yapısal önlemlerin sürdürülmesinde, özerk kurulların gerektiği gibi işletilmesinde, kamu harcamalarını kalıcı olarak azaltacak, personel reformunu da içeren kapsamlı bir kamu reformu yapılmasında hükümetin bazı kesimlerdeki dirence boyun eğmeyi tercih etmesinden endişe duyuyoruz.

2004 YILINA DİKKAT:
Enflasyondaki düşüşü büyük ölçüde maliyet cephesinin desteklediği unutulmamalı. Bunda özel sektör imalat sanayiindeki verimlilik artışının, TL'deki değerlenmeyi destekleyen uluslararası konjonktürün, kamu mallarının fiyatlarının kontrol altında tutulabilmiş olmasının rolü vardı. 2004'te aynı koşulların var olacağını bekleyerek hareket etmek bizi hatalara sürükleyebilir.

KAMU YÖNETİMİ YASASI:
Yeni görev, yetki ve sorumluluklarla donatılacak il özel idareleri ile belediyelerin gerekli idari ve teknik kapasiteye sahip olduklarından emin olmak gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşra teşkilatının il özel idaresine devri, bu idarenin o ilde hangi tür okulların açılacağına, hangi okullara ne kadar kaynak ayrılacağına ve öğretmen istihdamına karar vermesi sorun doğurabilecektir.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tüpraş'a Çukurova ve Alman Eframov talip
 İstanbul-Londra 299 dolar oldu
 5'inci Ramstore Makedonya'ya
 Aynen Yasalastı
 Tek haneli enflasyon 2004'te görülecek
 Türkiye'nin yüzde 1'i bile bizi mutlu etti
 Süzer'e iade-i itibar süreci
 Fiş almayana 107 milyon lira ceza
 Türkiye yolsuzlukta 77'nci sırada yer aldı
 Anlaşma söylentisi uçurdu!
 Sociedad'lı mutfak devi yatırıma geliyor
 Fon, BDDK'dan ayrıldı
GÜNTAY ŞİMŞEK
İstanbul iyi pazarlanmıyor
Türkiye'de ekonominin kısmen...
SERVET YILDIRIM
Piyasaların Kıbrıs senaryosu
Seçimler piyasalar için her...
İSTANBUL FLORYA'DA Dev akvaryum
Büyükşehir belediyesinin Florya sahilinde 23 bin metre kare üzerine...
Aydınlı talihliye rekor ikramiye
Biletine 300 milyar vuran talihli, devirli ikramiye ile 1.9 trilyonun...
'Ajda'lı satırlar mahkemelik oluyor
'Ajda'lı satırlar mahkemelik oluyor
Müjdat Gezen'in henüz piyasaya çıkmayan kitabındaki anılara ilk...
Elvis şarkılarını Erol Büyükburç'tan dinleyin
Elvis şarkılarını Erol Büyükburç'tan dinleyin
Ölümünün üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen hala birçok ülkede 1...
IMKB
E: 16,955 D:% 2.44
DOLAR
S: 1,436,000 D:% -1.03
EURO
S: 1,758,000 D:% -0.11
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.