kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 
Avrupa’daki ilk ekranımız
Iğdırlı Yılmaz’ın “işi tıkırında”
Fareli köyün gitarcısı: Camcı Kaya
“Abi bana Narman’ı anlat”

“Abi bana Narman’ı anlat”

Nihat Altun. Erzurum'un Narman ilçesinden. Ama Erzurum'u görmüş değil. - Babam, Hamburg'a 70 kilometre uzaklıktaki Neumunuster kentinde, metal fabrikasında işçiydi... Ben iki yaşında Almanya'ya gelmişim. Okula, Almanya'da başlamış. Ama uzun süre devam edememiş: - Beşinci sınıfta okuldan kovuldum... Teneffüslerde okuldan kaçar, patates kızartması alır, diğer öğrencilere satardım... Sıcak kakao satardım... Aklım fikrim ticaretteydi... Evden çay getirir, camideki cemaate satardım.

***


Okuldan kovulunca "işi büyütmüş." Çöplükleri karıştırır, bulduğu eski eşyaları toplarmış. - Sonra bunları eve götürür, tamir eder ve bitpazarında satardım.

***


Yaşı 15'e gelince, babasının karşısına geçmiş: - Baba, burası bana dar geliyor... Para büyük şehirlerde kazanılır... Ben, Berlin'e gitmek istiyorum. - Tek başına mı? - Evet. - Beş parasız. - Evet. Babası "azarlar gibi" sesini yükseltmiş: - Defol git de boyunun ölçüsünü al... Hanyayı, Konya'yı gör. - Olur baba gidiyorum... Hakkını helal et. Ve "gidiş, o gidiş."

***


- Berlin'de pazarlarda çalışırdım... Günde 18-20 saat... Sabah saat üçte, çalışmaya başlardım... Geceleri, parkta uyurdum. Sonra bir İtalyan lokantasına bulaşıkçı olmuş. Geceleri de lokantanın bodrumunda yatıyormuş. - Öylesine mutluydum ki... Sıcak yemek yiyor, sıcak yatakta uyuyordum.

***


Para biriktirmiş. Ve 17 yaşında "ilk dükkanını" açmış. Küçük bir pizza dükkanı. Ama "yaşı tutmadığı için" dükkanı, başkasının üzerine yapmış. Güvendiği bir Türk'ün. Dükkanda işler iyiymiş. Ama "üzerine dükkan açtığı Türk", günün birinde ondan habersiz "dükkanı satmaz mı?" - Kazığı yedik... Dükkan elden gitti... Kaldık yine ortada.

***


Bir dönercinin yanına işçi olarak girmiş. Bu arada ehliyet almış. Dönerci işçiliğinden artan zamanlarda, pazara gidermiş. Yaşlı kadınların filelerini taşırmış. Sonra "eski bir kamyonet" edinmiş. "Sebze işine" girmiş: - Toptancı halinden sebze satın alıyor, bunu bakkallara satıyordum... Çok küçük bir fiyat farkıyla... Bu iş tuttu.

***


Nihat Altun şimdi 32 yaşında. Onunla "işyerinde" konuştuk. "Toptan gıdacılık" yapıyor. İşyeri "9.800 metrekare." "Kapalı alan" 7 bin metrekare. Zeytini, Fas'tan alıyor. Peyniri Danimarka'dan, Hollanda'dan. Pirinç, İtalya'dan. Salça, Türkiye-Bandırma'dan. - Türkiye'den sadece salça mı geliyor? - Hayır... Üzüm, turşu, yaprak sarma da alıyorum... Türkiye dahil, pek çok ülkede iş yaptırıyorum... Kendi markamla satıyorum. Nihat Altun'un "dört markası" var: Ege Karat. Altun Türk. Havelland. Altun.

***


- Mersin'den 27 TIR domates getirdim... Antalya'dan portakal... Türkiye'de mahsulü daha bahçedeyken satın alıyorum.

***


Dört kardeşler. Üçü "maaşlı çalışıyor." Ailesinde hiç "ticaretle uğraşan yok." - Geçmişimizde kimse esnaflık yapmamış... Ama esnaflık, benim kanıma işlemiş.

***


- Okumam, yazmam yoktu... Bakkallar bana sipariş verirlerdi... Domates, salatalık, kırmızı biber getir diye... Yazmasını bilmediğim için, harflerle not alırdım... "D" domates, "S" salatalık, "KB" kırmızı biber. - Ya şimdi? - Çat, pat yazıyor, okuyorum.

***


2003'te cirosu "12 milyon euro." - 2004'te 24 milyon euro olacak... 2005'te 48 milyon euro... Her yıl ciroyu ikiye katlayarak geldim... Katlayarak devam edeceğim.

***


Onu Berlin'de tanıdık. İşyerine TIR'larla mal giriyordu. Kamyonlarla, kamyonetlerle de çıkıyordu. İşyeri arı kovanı gibi işliyordu. Vedalaşırken bir "ricada" bulundu: - Abi siz gazetecisiniz, çok gezersiniz, bilirsiniz... Erzurum nasıl bir yer?.. Narman'ın havası, suyu, toprağı nasıl?.. Abi bana Narman'ı anlatıver.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bilinmeyen Metropol   / 05-12-2003
 Avrupa’nın “dönerle” fethi   / 04-12-2003
 Kapkaçı nasıl önledik?   / 03-12-2003
 Welcome package...   / 02-12-2003
 Düdüklü protesto...   / 01-12-2003
YAVUZ DONAT
Avrupa’daki ilk ekranımız
TD-1 "Avrupa'daki ilk Türk...
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.40
"Red Kit"
 TRT 1 17.05
"Ya Hep Ya Hiç"
 TGRT 16.00
"Magazin Dünyası"
 Habertürk 16.30
"Burak..."
Amcaoğlunu isteyerek öldürmedim
Popstar yarışmasının yıldızı Bayhan Gürhan’ın gelecekle ilgili...
Yeni aşkı bir mafya babası
DÜNYANIN en ünlü top modellerinden Naomi Campbell şimdi de bir...
Akatay Project Göksel’e eşlik ediyor
Akatay Project Göksel’e eşlik ediyor
BUGÜNE kadar Türk müzik endüstrisinde neredeyse tüm popüler isimlere...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.