kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 
Düdüklü protesto...
O şimdi Frankfurt Parlamentosu’nda
Frankfurt, kapkaçı nasıl önledi?
Kiralık yerel parlamento

O şimdi Frankfurt Parlamentosu’nda

Seneler, seneler önceydi. Belki 25 sene. Almanya'ya gitmiştik. Frankfurt havaalanında bizi, "Tercüman Gazetesi Almanya Büro Şefi" Doğan Pürsün karşılamıştı. "Otele" bırakacaktı. Yolda dedi ki: - Ben evde yalnızım... Sen de otelde yalnız kalacaksın... Gel bu gece bizim eve gidelim... Hasret gideririz... İkimiz de yalnız kalmamış oluruz. "Ev halkı nerede" diye sorduk. Pürsün "oğlum Yankı sünnet oldu" dedi: - Annesi de hastanede... Onun yanında refakatçi olarak kalıyor. "Öyleyse önce hastaneye uğrayalım" dedik. Uğradık. Ziyaret ettik. Ve sonra da Doğan Pürsün'le eve gittik.

***


Seneler geçti aradan. Doğan Pürsün "eskiden" yazları Bodrum'a gelirdi. Bodrum'daki evini sattı. Birbirimizden iyice koptuk. Arada, sırada birbirimize selam gönderiyoruz, o kadar.

***


Frankfurt'ta, Belediye Sarayı'nın koridorlarında ilerlerken, bir sesle irkildik: - Amca... Yavuz amca... Amca. "Bu da kim?.. Kime sesleniyor" diye döndük. Genç bir adam boynumuza sarıldı: - Yavuz amca, tanıdınız mı, ben Yankı Pürsün. - Yankı... Burada ne arıyorsun?.. Belediyede bir işin mi var? - Ben Frankfurt Parlamentosu üyesiyim.

***


Yankı "30 yaşında." Yerel parlamentonun "dokuz yabancı üyesinden" biri. Yerel parlamentoda bir İngiliz, bir Faslı, bir İspanyol var. İkişer de Türk, İtalyan ve Yunanlı. - Yankı hangi partidensin? - FDP... Hür Demokrat Parti. - Kaç yıllık partilisin? - 11 yıllık. - Yerel parlamentoya ne zaman seçildin? - 2002'de.. Beş yıllığına. - Bütün gün burada mısın? - Hayır... Lufthansa'da, merkezi planlamada çalışıyorum... Belediyeye, toplantılara geliyorum.

***


İşi, gücü, diğer randevuları, Belediye Başkanı'nı, yerel yöneticilerle toplantıyı falan "iptal ettik." Ve doğruca Yankı'nın odasına gittik. "Sekreteri" var, "danışmanı" var. Ama "odacısı, çaycısı" yok. Zaten Belediyede "Başkan'ın bile odacısı, çaycısı" yok. Zira onlarda "böyle bir ünvan... Kadro... Kavram" yok.

***


Yankı aynı zamanda "Meclisspor" futbolcusu. Takım "yerel parlamento üyelerinden" oluşuyor. Yankı, savunmada oynuyor. - Kimlerle maç yapıyorsunuz? - Gazetecilerle... Polislerle... Yabancı diplomatlarla... Doktorlarla.

***


Yankı anlattı ki... "Bekçilik hizmetlerini" özelleştirmişler. "Temizliği" özelleştirmişler. "Telefon santralını bile" özelleştirmişler. Yerel parlamentoda "sekiz Bakan" var. Belediyede "sadece onlara" araç tahsis edilmiş. Sekiz Bakan'dan birinin şoförü "Türk."

***


- Yankı... Gelelim şu kaldırım işine. - Ne kaldırımı? - Frankfurt'ta kaldırım kaç yılda bir yenilenir... Kaç yılda bir yeni taş döşenir? - Anlayamadım. - Yankı sen ayda mı yaşıyorsun? - Hayır. - Öyleyse? - Kaldırım taşı 25 yılda, 30 yılda bir değişir herhalde... Ben Frankfurt'ta doğdum, büyüdüm, bugüne kadar kaldırım taşının değiştiğini hiç görmedim ki.

***


Vedalaşmamız zor oldu. Yankı "bırakmam" dedi. Bizim "gitmemiz" gerekliydi. "Tekrar buluşmak için" sözleştik. Ama bu defa "arayı 25 yıl açmayacaktık."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bilinmeyen Metropol   / 05-12-2003
 Avrupa’nın “dönerle” fethi   / 04-12-2003
 Kapkaçı nasıl önledik?   / 03-12-2003
 Welcome package...   / 02-12-2003
 Düdüklü protesto...   / 01-12-2003
YAVUZ DONAT
Avrupa’daki ilk ekranımız
TD-1 "Avrupa'daki ilk Türk...
 atv 16.15
"Hoş Seda"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.40
"Red Kit"
 TRT 1 17.05
"Ya Hep Ya Hiç"
 TGRT 16.00
"Magazin Dünyası"
 Habertürk 16.30
"Burak..."
Amcaoğlunu isteyerek öldürmedim
Popstar yarışmasının yıldızı Bayhan Gürhan’ın gelecekle ilgili...
Yeni aşkı bir mafya babası
DÜNYANIN en ünlü top modellerinden Naomi Campbell şimdi de bir...
Akatay Project Göksel’e eşlik ediyor
Akatay Project Göksel’e eşlik ediyor
BUGÜNE kadar Türk müzik endüstrisinde neredeyse tüm popüler isimlere...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.