kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

El Kaide’nin mesajı

İstanbul'da meydana gelen olaylar bir daha tekrar eder mi? Polis üç ay içinde El Kaide tipi yeni bir eylem beklemiyor. Daha sonrasına dönük bir eylem olup olmayacağı ise bugünden kestirilemiyor. Bunlar söylense de bir terör eyleminin diğerini tetiklediği gerçeği de unutulmuyor. Örneğin PKK/KADEK'in, ABD'nin Kuzey Irak'ta kendisine karşı bir hareket içine girmemesinden kaynaklanan cesaret ile eylem planı içine girebileceği gerçeği de bir kenara bırakılmıyor. Dünyada şekil değiştiren terör hareketlerinin bir yenisinin nereden ve nasıl bir şekilde geleceğini bugün ABD bile CIA gibi güçlü bir kuruluşa sahip olmasına rağmen tespit etmekte zorlanıyor. Dolayısıyla, İstanbul'daki son olaylar bir istihbarat zafiyeti olarak kabul edilse bile, bazı gerçekleri de görmezden gelmemek gerekiyor. Ankara'da kabul gören görüş, ABD'nin Kuzey Irak'ta bir Kürt federasyonu kurdurup daha sonra da Türkiye, İran ve Suriye'den buraya toprak katılımıyla Kürt devletinin kurdurulacağı yönünde. Dolayısıyla PKK/KADEK'in cesareti de buraya dayanıyor. 11 Eylül sonrasında bütün dünyaya teröre karşı işbirliği çağrısında bulunan ABD, kendi dışındaki terör olayını görmezden geliyor.

10 yıllık politika
Dini motife sarılı teröre gelince.. Son yıllarda radikal İslamcı örgütlerden etnik kökene dayalı olanların PKK ile işbirliği içine girdiği bilinen bir gerçek. Dolayısıyla her ne kadar son dönemde bu örgütlere karşı büyük operasyonlar düzenlense de "kökünün tamamen kazınabildiğini" söylemek olası değil. Zaten, birbiri ile irtibatı olmayan küçük hücreler halinde çalışan ve belirli hedeflere kilitlenen canlı bombalardan oluşan terör örgütü mensuplarını da anında bulup ortaya çıkarmak kolay gözükmüyor. El Kaide'nin 'Sen de benim savaş saham içine girdin' dediği bir ortamda terörün bundan sonra nereden geleceği de bilinmiyor. Daha da önemlisi "İslam ile terör kelimelerinin" yan yana getirilmemesinin bir devlet politikası olarak 10 yıldır uygulandığı Türkiye'de bazı şeylerin de bir anda hayata geçirilmesi de kolay olmuyor.

Koordinasyon
Bu açıdan önümüzdeki dönemde istihbarat birimlerine önemli görevler düşüyor. Bugün Genelkurmay, MİT, Jandarma ve Emniyet olmak üzere 4 kurum istihbarat görevini yürütüyor. Bu kurumların hemen hepsinin yakınması da aralarındaki koordinasyonun iyi bir şekilde sağlanamadığı noktasında bütünleşiyor. Çoğunlukla da yakınmalar "dinleme ve takibe" yönelik faaliyetler üzerinde odaklanıyor. Her kurum bir diğerini, "Elindeki dinleme bilgisini bana aktarmadı" noktasında eleştiriyor. Veya "Bu operasyonu yapmadan önce bilgimize başvurmadı, operasyonu yaptıktan iki gün sonra bize bilgi ulaştırdı" eleştirileri karşılıklı olarak sıkça dile getiriliyor. İstihbarat birimlerinin hepsinin dinleme faaliyetini tek bir havuzda toplayan "Dinleme Yasası" ise her kurumun üzerinde uzlaşmış olmasına rağmen 1999 yılından bu yana Başbakanlık'ta bekletiliyor. Oysa, terörün global bir hal aldığı bu dönemde istihbarat kurumları arasındaki iletişim ve birbirine saygılı yarışın koordinasyonunun hayata geçirilmesi gerekiyor. Yoksa, İstanbul'daki bombalı saldırılarda olduğu gibi istihbarat zafiyeti ortaya çıkıyor, eylem atlanıyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bakan Tüzmen'den "Çal koçum..."   / 05-12-2003
 İstanbul Avrupa Birliği Zirvesi’nde   / 03-12-2003
 Gül'den El Şara'ya gece yarısı telefonu   / 02-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Düş kırıklığı
Bu yazıyı teknik imkanların elverdiği "en...
SAVAŞ AY
Bursa’dan ilk kez bu kadar keyif aldım...
Özgün bir...
ÖMER LÜTFİ METE
AB’nin Kıbrıs yazı-turası
Başta Verheugen olmak üzere AB...
REFİK DURBAŞ
DSİ’de cinsiyet ayrımı yok
SABAH Posta Kutusu'nda 01...
HINCAL ULUÇ
Muhbir vatandaşın köşe yazarı..
Bay B.G. Avukat.. Adını...
MEHMET TEZKAN
1.5 dakikada bir otomobil üretenler
ZAMAN zaman olur..
MEHMET ALTAN
Ankara dedikoduları...
Türkiye'nin gelecek bir yılı...
MUHARREM SARIKAYA
El Kaide’nin mesajı
İstanbul'da meydana gelen olaylar...
Okula giderken öldüler
Çeçen militan üzerindeki bombaları hareket halindeki trende patlattı.
“Araplar Kerkük’ü artık boşaltmalı”
AMERİKA'NIN Kerkük'teki birliklerinin komutanı Albay William...
İNFAZ ETTİLER
İNFAZ ETTİLER
Derbi gecesi uyuyamadığını söyleyen genç kaleci, “Başkanımızın ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.