kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Bakan Tüzmen'den "Çal koçum..."

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen'in renkli kişiliğinden bir kesiti de dün öğrendik. Romanya Cumhurbaşkanı'nı karşıladıktan sonra, kısa bir süre aradan yararlanıp Karum'da dalgıç saatinin bol olan kordonunu daraltmaya gelmiş. Bu sırada yanımıza da uğradı. Dış ticaretin, geçmiş yıllara oranla çok büyük mesafe aldığını belirtti. Aktardığına göre, Türkiye'nin komşuları ile olan toplam dış ticaretteki payı yüzde 3'ten, yüzde 12'ye çıkmış. Karşılığı 10 milyar dolar. En fazla da Suriye ile ticarette artış olmuş. Verdiği bilgilere göre, Suriye ile dış ticaret toplamındaki artış yüzde 80 olmuş. İran ile yüzde 70, Rusya ve Irak ile de yüzde 40 oranında artış gerçekleşmiş. Hedefinin, 2004 yılında komşularla toplam ihracatı 18 milyar dolara getirmek olduğunu bildirdi. Bakan Tüzmen, bazı alanlarda daha bilgili ve teknik gidilmesi halinde bu oranın çok daha artacağını vurguladı. Bunların başında da tarım ürünlerinin geldiğini belirtip ekledi: "Üç dolara sattığımız kirazı, 40 dolara satabilecek durumdayız. Organik tarıma geçtiğimiz anda bu iş bitecek, ama bir türlü anlatamıyorum."

Meksika'nın ayakkabısı
Tüzmen'e göre, gelecek yıllarda ihracat iki önemli sektörde artış gösterecek. Bakan bunları, otomotiv ve teknik tekstile dayalı marka olarak sıraladı. Tekstilde marka ve yurtdışı mağaza teşvikinin tuttuğunu, gelecek dönemde Türkiye'nin tekstil ürünlerinde önemli markalara sahip olacağına inandığını vurguladı. Tüzmen, bunda da bazı sıkıntıların olduğunu belirtti. İlk sırada, Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması'ndan kaynaklanan engelleri gösterdi. Tüzmen, sitem dolu bir ses tonuyla devam etti: "AB ülkeleri gidip istediği ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması yapıyor. Ama Gümrük Birliği Anlaşması olan bize aynı hakkı tanımıyor. Biz gidip bu ülkelerle yeniden yapmak zorunda kalıyoruz. Örneğin AB Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması yapmış. Meksika'da üretilen bir ayakkabı yüzde 4 gümrük ile Türkiye'ye giriyor, Türkiye'de üretilen bir ayakkabı ise yüzde 60 gümrük ile gidiyor."

Çal koçum
Ardından gülümsüyor, "AB ile ilişkimiz kardeşim Tarkan'ın 'Çal Koçum' şarkısı gibi" diyor. Bakan Tüzmen şarkıcı olan kardeşi Tarkan Tüzmen'in T2 isimli CD'sinde yer alan parçanın giriş bölümünü okumuş. Şarkı Bakan Kürşad Tüzmen'in şu sözleriyle sözleriyle başlıyor: "Bu şarkı, aşkına karşılık alamayan bir adamın şarkısı... Çal koçum..." Tarkan Tüzmen'in, şarkısının son bölümü şöyle bitiyor: "Her şeyi denedim olmadı gitti/Ben aman dedim/O tamam demedi/Bilen varsa bir çare söylesin/En iyisi bunları boşver/Çal koçum..." Bakan Tüzmen'e göre AB yolunda çare hemen bulunabilecek gibi değil. O nedenle Türkiye, AB ile tam üyelik müzakereleri başlasa da başlamasa da bildiği yolda ilerlemeye devam etmeli. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önceki gün benzer bir yaklaşımda bulunduğunu belirttiğimizde Tüzmen'in yanıtı şöyle oldu: "Kardeşim Sayın Başbakan'a da CD'sinden hediye etmiş..." AB'nin gelecek hafta yapılacak olan zirvesine bir hafta kala hükümet içinde bir umutsuzluk belirtisi hakim olmuş. İlerlemeden Sorumlu Komiseri Verheugen'in iki gün önce Kıbrıs konusundaki sözleri ve İstanbul'daki terör olayının ardından AB ülkelerinin bazılarının yaklaşımı etkilemiş. Hükümet umutsuzluk içinde olsa da AB'ye uyum konusunda geri adım atma niyetinde gözükmüyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bakan Tüzmen'den "Çal koçum..."   / 05-12-2003
 İstanbul Avrupa Birliği Zirvesi’nde   / 03-12-2003
 Gül'den El Şara'ya gece yarısı telefonu   / 02-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Düş kırıklığı
Bu yazıyı teknik imkanların elverdiği "en...
SAVAŞ AY
Bursa’dan ilk kez bu kadar keyif aldım...
Özgün bir...
ÖMER LÜTFİ METE
AB’nin Kıbrıs yazı-turası
Başta Verheugen olmak üzere AB...
REFİK DURBAŞ
DSİ’de cinsiyet ayrımı yok
SABAH Posta Kutusu'nda 01...
HINCAL ULUÇ
Muhbir vatandaşın köşe yazarı..
Bay B.G. Avukat.. Adını...
MEHMET TEZKAN
1.5 dakikada bir otomobil üretenler
ZAMAN zaman olur..
MEHMET ALTAN
Ankara dedikoduları...
Türkiye'nin gelecek bir yılı...
MUHARREM SARIKAYA
El Kaide’nin mesajı
İstanbul'da meydana gelen olaylar...
Okula giderken öldüler
Çeçen militan üzerindeki bombaları hareket halindeki trende patlattı.
“Araplar Kerkük’ü artık boşaltmalı”
AMERİKA'NIN Kerkük'teki birliklerinin komutanı Albay William...
İNFAZ ETTİLER
İNFAZ ETTİLER
Derbi gecesi uyuyamadığını söyleyen genç kaleci, “Başkanımızın ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.