kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Telekom Turkcell’in 36 trilyonuna el koydu
Telekom Turkcell’in 36 trilyonuna el koydu
Turkcell: Haksız ve hukuka aykırı bir karar

Telekom Turkcell’in 36 trilyonuna el koydu

Türk Telekom’un 490 trilyonluk arabağlantı ücretinin tahsili için tedbir istemiyle Turkcell aleyhine açtığı dava kabul edildi. Telekom, bu gerekçeyle Turkcell’e 35.9 trilyonluk ödemeyi yapmadı.

TÜRK Telekom'un arabağlantı ücretlerine ilişkin anapara ve faiz olmak üzere yaklaşık 490 trilyon liranın tahsili için tedbir istemi ile Turkcell aleyhine açtığı dava kabul edildi. Türk Telekom, bu tedbir kararına istinaden geçmiş dönem alacaklarını mahsup etmek üzere, 30 Kasım'da Turkcell'e yapması gereken 35.9 trilyon lira tutarındaki ödemeyi yapmadı. Bu kararla, Turkcell ile Türk Telekom arasında 2000 yılından bu yana süren anlaşmazlık iyice içinden çıkılmaz bir hale geldi. Daha önce Türk Telekom tarafından iki kere Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan alacak davası reddedildikten sonra aynı mahkemenin ters yönde bir karar vermesi, soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Turkcell ile Türk Telekom arasında 1998'de yapılan Şebekelerarası İrtibat ve İşbirliği Sözleşmesi uyarınca 2000 yılında Ankara 9. İdaresi Mahkemesi tarafından iptal davası açılmıştı. Bu davayı Türk Telekom kaybetmiş ve kuruluş, kararı dayanak göstererek, Turkcell'e arabağlantı ödemelerini yapmayacağını bildirmişti.

İLERİYE DÖNÜK ÖDEME
Ancak Turkcell Türk Telekom'dan alacaklarına el konmasının engellenmesi ve arabağlantı hükümlerinin eskisi gibi devam etmesi için Ankara Asliye 7. Ticaret Mahkemesi'ne başvurmuş ve mahkeme, ihtiyati tedbir kararı almıştı. Bu karar Ankara Asliye 1. Ticaret Mahkemesi tarafından bozulduktan sonra Türk Telekom bu sefer ileriye dönük ödeme talep etti. Bunun üzerine Turkcell ikinci bir dava açarak Ankara Asliye 7'nci Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme ihtiyati tedbir kararı verdi. Mahkeme bu ikinci davayı sonuçlandırarak, sözleşmeden kaynaklanan hesaplaşmanın devamına karar verdi. Bu gelişmenin ardından Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Ankara Asliye 7. Ticaret Mahkemesi'nin kararını 'yetkisiz' olduğu gerekçesiyle görev yönünden bozdu. Ancak Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi kararında direndi ve konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na götürüldü.

ANLAŞMA YAPILDI
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararı beklenirken, Danıştay 1. Dairesi ve Ankara 9. İdare Mahkemesi 2000'de Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararını işletmeler arasında yüzde 50- 50 gelir paylaşımını öngörmediğine ve kararla ortaya çıkan boşluğun taraflar arasında yeniden yapılacak sözleşme ile giderilmesi gerektiğine karar verdi. Haziran 2003'te alınan karar üzerine Turkcell ve Türk Telekom ek protokol imzalayarak, Türk Telekom'un yüzde 19, Turkcell'in yüzde 81 gelir elde etmesine dayalı bir paylaşımın sözleşmesine imza attılar. Ancak Türk Telekom 2001 ve Haziran 2003'te Ankara Asliye 1. Ticaret Mahkemesi'ne Turkcell alacaklarının durdurulmasını sağlayacak ihtiyati tedbir talebiyle başvuruda bulundu. Ancak mahkeme ilk başvuruyu oybirliğiyle, ikincisini de oyçokluğu ile reddetti. Aynı mahkeme dün aldığı kararla ihtiyati tedbir kararını kabul etti.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 THY’de yeni indirim müjdesi
 Artık bilirkişi olmak için Cesur Yürek olmak lazım
 Hema ile İran ortaklığından Petkim’e sürpriz talip çıktı
 İmar tasarısı pazartesi Meclis’te
 Liradan 6 sıfır atılması tasarısı Başbakanlık’ta
 Yaralarımızı sardık işimizin başına koştuk
 Rus Gazprom’un gözü Bursa’da!
 HSBC binasının taşları sekiz ayda ancak gelir
 Saldırılardan sonra ‘biz buradayız’ demediniz
 Özelleştirme ucuzluk getirecek
 ÖTV zammı geldi Volvo strateji değiştirdi
 18.7 milyar $’lık Irak pastasında biz de varız
 Erken emekliye fazla tazminat ödenecek
İLKER SARIER
1 milyon 100 bin Euro neyin nesi?
Aşağıdaki problemi,...
ŞELALE KADAK
Harran Ovası’nın ağası safrana geçit verince...
Şimdi...
Paris’i aşka boyadı
Tam iki yıldır Paris sokaklarına ‘amour’ yani ‘aşk’ yazan kişinin...
Okulda ‘gay cezası’
AMERİKA'NIN Los Angeles kentinde yaşayan 7 yaşındaki Marcus...
Üç haftalık aşk
Üç haftalık aşk
Manken Cansu Dere ile sosyetenin gözde bekârı Menderes Utku'nun üç...
Damat hızlı çıktı
Damat hızlı çıktı
İlk evliliğini Ali Şen'in büyük oğlu Adnan Şen'le yapan bir...
IMKB
E: 16,505 D:% 1.43
DOLAR
S: 1,448,000 D:% -0.60
EURO
S: 1,753,000 D:% -0.34
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.