kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte Bayan Bond hem de gerçeği
İşte Bayan Bond hem de gerçeği
Keşke gizliliğini sana geri verebilseydim

İşte Bayan Bond hem de gerçeği

O Amerika'nın gelmiş geçmiş en ünlü kadın casusu. Amerika ve dünya medyası onu, Başkan George W. Bush'un kabinesini sarsan casus skandalında tanıdı. Daha doğrusu sadece adının Valerie Plame olduğunu öğrendi, "Bayan Bond" lakabıyla anmaya başladı. Aylarca ülke ve dünya gündeminden düşmeyen Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) casusu Plame, sonunda basının karşısına çıktı. Ünlü Vanity Fair dergisi ocak ayı sayısı için eski büyükelçi olan kocası Joseph Wilson'la birlikte kamera karşısına çıktı. Kimliğinin basına sızdırılmasıyla bütün ajanlık kariyeri sona eren Plame, yine de daha fazla afişe olmamak için yüzünü gizlemeyi tercih etti.

IRAK TARTIŞMASI

AMERİKAN basınında Valerie Plame'in CIA casusu olduğu yolunda haberlerin çıkmasıyla bir anda ülke gündemi karıştı. Çünkü Plame'in adının açığa çıkması, doğrudan Başkan Bush'un Irak savaşıyla ilgili tartışmaların ortasında kalmıştı: Plame'in eşi eski büyükelçi Wilson, Bush hükümeti tarafından Irak lideri Saddam'ın Nijer'den uranyum almaya çalıştığı şeklindeki istihbaratı araştırmakla görevlendirilen kişiydi. Wilson, Nijer'de araştırmasını tamamladıktan sonra CIA'ya bu istihbaratın doğrulanamadığı şeklinde bir rapor sundu. Ancak bu rapora rağmen Bush'un Ulusa Sesleniş konuşmasında Saddam ve Nijer arasında uranyum alışverişi girişimi olduğuna dair ifadeler yer aldı.

GAZETECİ DEŞİFRE ETTİ

BUNUN üzerine Wilson, ABD gazetelerine Bush'- un Irak politikalarını eleştiren, Nijer iddialarının doğru olmadığını belirten ve CIA raporunun dikkate alınmamasına sert tepki gösteren makaleler yazdı. İşte bu makalelerin ülke gündeminde sıkça konuşulduğu bir dönemde bir başka köşe yazarı Robert Novak, Wilson'un eşinin bir CIA casusu (ajanı) olduğunu yazdı. Üstelik de adını açıkça verdi: Valerie Plame... Ajan Plame'in kimliğinin açığa çıkması, hem katıldığı operasyonların hem de kendi güvenliğinin büyük riske girmesi anlamına geliyordu. Ancak tartışmaların asıl odaklandığı nokta, Plame'in CIA ajanı olduğunu basına kimin sızdırdığı oldu. Medyada Plame'in adının, Wilson'u susturmak isteyen bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından kasıtlı olarak köşe yazarı Novak'a verildiği konuşulmaya başlandı. Ağır eleştiriler ve öfke de bu konuşmaları izledi. Bunun üzerine Bush, ismin basına nasıl sızdığının belirlenmesi için soruşturma başlatılması emri verdi. Beyaz Saray çalışanlarına da soruşturmada yetkililere yardımcı olmaları, bildikleri herşeyi anlatmaları direktifi verildi. Soruşturmanın sürdüğü aşamada bütün dikkat ajan Plame'e yöneldi. Ancak o, basın karşısına çıkmamakta kararlıydı. Yerine eşi eski büyükelçi ve köşe yazarı Wilson konuşmalar yaptı.

FİLM YILDIZLARI GİBİYDİ
EKİM ayında katıldığı bir TV programında büyükelçi Joseph Wilson, "Eşim bu açıklamayı yapmamı istedi. Basına bir şey söylemektense sağ kolunu kesmeyi tercih edeceğini söylüyor. Kesinlikle fotoğrafının çekilmesine de izin vermeyecek" dedi. Ta ki Vanity Fair dergisi teklif götürünceye kadar... Dergi, Wilson ve Plame çiftini Jaguar marka otomobillerinin içinde görüntüledi. Tam iki sayfaya açılan fotoğrafta ajan Plame, başına sardığı eşarbı, büyük güneş gözlükleri, sarı saçları ve beyaz teniyle film yıldızlarını andırıyor. Derginin yayımladığı ikinci kare fotoğrafta da 40 yaşındaki ajanın yüzü görünmüyor. Washington'daki evlerinin terasında oturan Plame, yüzünü elinde tutup okur gibi yaptığı gazeteyle kapatıyor.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kabil’e üç Kara Şahin veriyoruz
 Fikrini kendine sakla
 NATO Çetin’i onayladı
 AB: Bir tercüme hatası yapılmış
 Bush’un Bağdat’taki hindisi dekorasyon çıktı
 Torun Mussolini kendi partisini kurdu
 20 kilosunu yedim
 Sular beş can aldı
 Güvenlik Ezo’ya emanet
 Kötü ruhu kovan 64 kişi ruhunu teslim etti
 Hollanda’dan Türkiye için şaşırtan karar
BLOK KRALI
BLOK KRALI
Detroit, Miami’yi 87-73 yenerken Mehmet, sahaya ilk 5 çıktı. Okur, 17...
Avrupa fatihi Efes
Avrupa fatihi Efes
Alba Berlin engelini aşan Efes, grubunda zirve mücadelesine devam...
İki subaya ihraç
İki subaya ihraç
Başbakan’ın başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura toplantısında...
‘Suriye’ye gitmesinler diye‘
‘Suriye’ye gitmesinler diye‘
MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, SABAH'a, yönetmeliğin...
Dehşetin bittiği an
Dehşetin bittiği an
Boşanma davası sonuçlanan mobilyacı eski eşinin çalıştığı bankayı...
Motosikletle kaza yaptılar
Motosikletle kaza yaptılar
MERSİN'İN Tarsus İlçesi'nden Adana'ya motosikletle gezmeye giden iki...
Paris’i aşka boyadı
Tam iki yıldır Paris sokaklarına ‘amour’ yani ‘aşk’ yazan kişinin...
Okulda ‘gay cezası’
AMERİKA'NIN Los Angeles kentinde yaşayan 7 yaşındaki Marcus...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.