kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 
Welcome package...
Kiradaki Maliye Bakanı ve piyangodan çıkan çamaşır makinesi
Yaşar Bilgin... O şimdi profesör
Titanic’in yeniden doğuşu

Titanic’in yeniden doğuşu

Hüseyin Aygün, Giresun'da kabzımallık yapardı. Evi, Kale Mahallesi'ndeydi. "Kaleye çıkarken üçüncü ev." 1967'de öldüğünde, altı oğlundan en büyüğü Mehmet daha 13 yaşındaydı. Mehmet 16 yaşında Almanya'ya gitti. Okumaya ve dayısının lokantasında çalışmaya. Sonra iki kardeşini (Saim ile Ahmet) Almanya'ya aldırdı. Altı kardeşten üçü Türkiye'de, üçü Almanya'da "günde 16 saat" çalışıyorlardı. "Hala" gece, gündüz demiyor, çalışıyorlar.

***


"Bunca çalışmanın" sonucuna gelince... Almanya'da yedi lokantaları (Hasır) var. Altısı, Berlin'de. Yine Berlin'de altı akaryakıt istasyonuna sahipler. (Shell) Antalya'da 1.500 yataklı bir otel yaptılar. (Titanic.) Şişli'deki Aygün Otel, Taksim'deki Aygün Plaza Otel onların. Berlin'de dört yıldızlı, Antalya'da beş yıldızlı "yeni otel yatırımları" var. Antalya'da "yer" buldular, bin kişilik "Hasır" lokantası açacaklar. Ve Sabancı ile "Türk dönerini... Hasır lokantalarını" bir dünya zinciri yapmak için görüşme halindeler.

***


Anneleri hala Giresun'da. Ara sıra ve özellikle bayramlarda Giresun'a gidiyorlar. Giresun'dan da ara, sıra Almanya'ya hamsi getirtiyorlar. "Lokantada satmak için" değil. "Evde yemek için." Mısır ekmeği ile soğanla kavrulan fasulye turşusu ise "onların baş yemeği."

***


Hasır'da Alman Başbakanı yemek yemiş. Suudi Arabistan Kralı'nın kardeşi, Deniz Baykal, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan... Türkiye'den ve Batı'dan pek çok siyasetçi. "New York Times" uzun bir yazı yayınlamış. Konu "Bir Türk Lokantası: Hasır."

***


Bir Alman gazetesinde "Der Tagessi piegel) Elisabeth Binder'in yazısı: - Türkler'in böyle bir lokanta yapacağı aklımdan geçmezdi... İki katlı bir otobüs gibi... Servis, beş yıldızlı otelden üstün... Fiyat da çok iyi... Soğuk mezeler çok hoşuma gitti... En çok da Antep ezmesi, sarımsaklı haydari, fasulye pilaki, humus, çerkez tavuğu ile yaprak sarma... Ocak çok temiz, Türk kebabı bir harika. Berliner Morgen Post'ta bir başlık: Im Hasır in Kreuzberg. (Kreuzberg semtindeki Hasır.) Yazıda "Hasır'ın yemekleri... Yemeklerin kalitesi... Hizmetin mükemmelliği... Ve fiyatların ucuzluğu" anlatılıyor. Yazıyı yazan: Von Christian Bommarius.

***


Hasır'da akşam yemeği yedik. Duvarlarda "1903'ün Giresun'unun" resimleri asılıydı. Ve bir de "eski tüfekler." "Kurtuluş savaşından" kalma. Lokantada Saim ve Ahmet Aygün kardeşler vardı. - Burada çok şükür çok iş yaptık ama... Giresun burnumuzda tütüyor... Var mı Türkiyemiz gibisi.

***


Dedik ki "kutlarız... Başarılı olmuşsunuz." Onlar da dediler ki: - Buraya kadar aile içi dayanışmayla, günde 16 saat çalışmayla, vatan, millet, Sakarya ile geldik... Artık kurumsallaşmamız gerekiyor... Bilimsel yöntemler gerekiyor... Ona çalışıyoruz.

***


Giresunlu kabzımal merhum Hüseyin Aygün'ün çocukları şimdi Berlin'de "marka" olmuşlar. Ya onların çocukları... Kim ne derse desin "Türkiye'nin önü açık... Geleceği aydınlık."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Düdüklü protesto...   / 01-12-2003
MUHARREM SARIKAYA
Gül'den El Şara'ya gece yarısı telefonu
İSTANBUL'daki...
YAVUZ DONAT
Welcome package...
Almanya'da, federal hükümetin...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 16.10
"Knor Lezzet Kulübü"
 TRT 1 16.00
"Ayrılsak da Beraberiz"
 TRT 1 17.05
"Afacanlar"
Diyabet onlar için de büyük bir tehlike
Yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabette yaş ortalaması giderek...
Asprey’i yeniden dirilten adam!
Mücevher ve deride İngiltere’nin en ünlü firmalarından biri olan...
Arhan kardeşlerin örnek dostluğu
Arhan kardeşlerin örnek dostluğu
‘Bir İstanbul Masalı’nın iki yakışıklı oyuncusu Mehmet Aslantuğ ile...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.