kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bombaların arkasından ‘Selefiler’ çıktı
Bombaların arkasından ‘Selefiler’ çıktı
Selefilik nedir?

Son bombacı ‘yedek’ti

HSBC Genel Müdürlüğü’ndeki bombayı patlatan İlyas Kuncak, saldırıya asıl bombacı gelmediği için katılmış

ÖNCE ANKARA'DAYDI
HSBC binasına intihar saldırısı düzenleyen 46 yaşındaki İlyas Kuncak'ın eyleme son anda katıldığı ortaya çıktı. Vahhabi Selefiler grubundan olan Kuncak, Ankara'da takibe uğradığı için İstanbul'a gelmiş.

TOPTANCI ÖRGÜT KURDU
KUNCAK ve örgütün öteki mensuplarının İstanbul'da baharat toptancılığı kisvesi altında çalıştığı, bu yolla örgütün birçok faaliyetini dikkat çekmeden gerçekleştirmeyi başardığı öğrenildi.


***

Bombaların arkasından ‘Selefiler’ çıktı

1999’da Ahmet Taner Kışlalı suikastinden sonra Ankara’da pasifize edilen Selefiler örgütü, İstanbul’a yöneldi. Baharatçılık ve tekstil sektörüyle finanse edilen örgüt, eylemleri düzenledi.

HSBC binasına intihar saldırısını düzenleyerek çok sayıda kişinin ölümüne yolaçan İlyas Kuncak'ın, terör örgütünün finansörü olduğu belirlendi. Selefi'lik akımından etkilenerek kendilerine 'Selefiler' adını veren örgüt, 1999 yılında Ahmet Taner Kışlalı suikastı soruşturması çerçevesinde Ankara polisinin operasyonlarla pasifize olmuştu. Örgüt de bu aşamadan sonra Ankara'dan İstanbul'a yöneldi. HSBC eylemcisi İlyas Kuncak da Selefiler'in önemli isimlerinden biriydi. Polise göre, Kuncak, bir eylemcinin buluşma noktasına gelmemesi üzerine direksiyona kendisi geçip eylemi gerçekleştirdi.

SELEFİLER AÇIĞA ÇIKTI
Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubesi, 1999 yılında Ahmet Taner Kışlalı suikasti ile ilgili olarak çeşitli sağ gruplara yönelik istihbarat çalışması yürüttü. İstihbarat çalışmaları sırasında Mehmet Emin Akın liderliğindeki Selefiler grubunun, silahlı eğitim ve suikastler için hazırlık yaptığı belirlendi. Örgütün hücre evlerinde, bomba yapımında kullanılan bol miktarda kimyasal madde, bombalı suikastler için uzaktan kumandalı model uçak yönlendiricisi, elektronik saatler, saat pilleri gibi malzemeler ele geçirildi.

ÖRGÜTE BAHARAT PARASI
Örgüt, Ankara'da akaryakıt istasyonu işletmeciliği yaparak finans kayanağı bulurken, İstanbul'- da ise baharatçılık ve tekstili seçti. Ankara-Dikmen nüfusuna kayıtlı, 47 yaşındaki Kuncak da örgütün etkin isimlerinden biri haline geldi. İlyas Kuncak, Bağcılar'da "Hayat Baharatçısı" ismiyle baharat toptancılığı yapmaya başladı. Örgüt üyeleri, baharat toptancılığı sayesinde örgüte para akışı sağlıyorlar, tekstil işi sayesinde ise yurda giriş ve çıkış yaparak örgütün diğer ülkelerdeki elemanlarıyla bağlantılarını sağlıyorlardı. Kuncak da bu çerçevede örgüt üyelerine baharat verip sattırıyordu. 1999 yılında 'cihat' aşamasına gelmişken polisin operasyonuyla pasifize olan örgüt, üç yıllık süreçte İstanbul'daki faaliyetleriyle yine aynı duruma geldi.

B PLANINI UYGULADI
Sinagoglara düzenlenen bombalı saldırıların ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, örgüt elemanlarını çok kısa sürede tespit etti ve teknik takip başlattı. Eylemi organize eden örgüt üyelerinin telefonları da dinlemeye alındı. Ancak takip edildiklerini anlayan örgüt üyeleri açığa çıkacaklarının korkusu içerisinde "B Planı"nı uygulamaya soktular. Bu plan çerçevesinde ikinci çifte eyleme hız verildi ve araçlar temin edildi. İrtibat kanallarını değiştiren eylemcilerin bombalı saldırıyı yapacağı polis tarafından biliniyordu. Ancak hedef çözülememişti. İddiaya göre olay günü bombacılardan biri buluşma yerine gelmedi ya da gelemedi. Bunun üzerine örgütün finansörlüğünü yapan İlyas Kuncak, eylemin aksamaması için bizzat kendisi direksiyona geçti.

AKRABA EYLEMCİLER
Selefiler örgütüne üye birçok kişinin birbiriyle akrabalık ilişkisi de bulunması dikkat çekiyor. Baharatçı dükkanında çalışan ve örgütün muhasebecisi konumundaki Osman Eken ile örgütün kilit isimlerinden olan bacanağı Habib Aktaş aranıyor. Arananlar arasında ayrıca İlyas Kuncak'ın damadı ve El Kaide'nin Türkiye'nin etkin isimlerinden biri olan Abdülkadir Karakuş da bulunuyor. Kuncak gibi Ankara'dan İstanbul'a göç eden ve tekstil işiyle uğraşan Feridun Uğurlu'nun bacanağı olan İsmail Duru da Fatih'te baharatçı dükkanı olan bir örgüt üyesi.

Oğlu inanamıyor

İLYAS Kuncak'ın Bağcılar Çiftlik Meydanı'ndaki baharatçı dükkanını, dün 17 yaşındaki oğlu Nurullah Kuncak açtı. Polis tarafından 4 gün süreyle ifadesine başvurulmak üzere gözaltında tutulan Nurullah Kuncak, dükkanın asıl sahibinin, yapılan bombalı intihar saldırılarında ismi geçen ve halen 'umrede' olduğunu bildiği eniştesi Abdülkadir Karakuş'a ait olduğunu belirtti. Babasının hayatı boyunca torpil bile patlatmadığını özellikle belirten Kuncak, "DNA testinin sonuçları elimize ulaşana kadar, babamın böyle bir eylem yaptığına inanmayacağım. Bu olaylar hayatımızı alt üst etti. Annem şoktan konuşamıyor" dedi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yüreklerine gömdüler
 Bin 600 kayıtlı AIDS’li var
 Işıkgöz Ailesi yalnız kaldı
 ÖZET HABER
 İade edilen Türkler Suriye’den ‘hediye’
 ‘Canlı bombalar’ eylem planını Ankara’da yaptı
 22 KİŞİ SORGUDA
SAVAŞ AY
Subaşı’ndan zaptiyeye zaman tüneli!..
Sen uzaklarda...
REFİK DURBAŞ
Sis: Anayurdu anıların...
Neredeyse bir hafta oldu, sis...
EMRE AKÖZ
Cosmo kızı dine döndü
Bazı haberler vurucudur,...
UMUR TALU
Barbarların İstilası
Dipsiz Kuyu'da "tanıtım" pek olmaz.
Bush’a karşı omuz omuza
Ünlü rock’çılar, 2004 seçimi öncesinde George Bush’un yeniden başkan...
Sivrisineğin sırrı çözüldü
Sivrisineklerin kimi, neden ısırdıkları sonunda anlaşıldı
NEDEN...
AH O 9 SANİYE
AH O 9 SANİYE
3 yıllık ayrılıktan sonra yeniden lige dönen Bursa ekibi, 39 dakika...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.