kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



SAVAS AY


Bingol'e kiymayin efendiler

Bingol'de kiminle konustuysam hepsi sitem ediyordu medyaya. "Sanki koca bir kent teror karargâhiymis, Bingol halki ya aktif ya potansiyel teroristmis gibi yansitiliyor. Bu Allah'tan reva mi?" diye soruyor, gonul dusuruyor.

Kendi payima kantarin topuzunun kactiginin farkindayim ben de.

Elin gavuru der geceriz!..

Keske cala kalem yazan bazi arkadaslar nazik bedenleri kipirdatip buralara gelselerdi.

Yurttaslarla, yetkililerle, olaylara karisan kisilerin aileleriyle gorusmeyi deneselerdi keske.

Elin Japonu, Fransizi, Ingilizi, Amerikani on binlerce mil kat edip Bingol'e geliyor, bizim kardesler-abiler, masa basindan ahkâmlar kesip Bingol'u kullu yekûn ham yapiyorlar. Edep yahu!..

Baskasina boyun egmek!..
"Bir coban parcasisin olmasan bile koyun,

Daima egeceksin, baskalarina boyun;

Hulyana karismasin ne sehir, ne de carsi,

Yamaclarda her aksam batan gunese karsi

Ucan kuslari dusun, gecen kervanlari an!

Mademki kara bahtin adini koydu Coban!"

Bingol Cobanlari adli unlu siirinde boyle yazmis Kemalettin Kamu ustad. Ve "baskalarina daima boyun egeceksin" demis. Lâkin Bingolluler, "baskasina boyun egmek" istemiyor artik. Baskasi kim mi? Kim olacak Bingol insanini baskasi kabul eden. Haritadaki yerini bile zor bulacagi bir kent ve insanlari icin futursuzca, gaddarca, salakca yazip cizenler elbet. Kibirli halleriyle, kendi yurttaslarina "baskalasip, yabancilastikca", daha ne herzeler yiyecek onlar kim bilir?..

Milletvekili huznu
Bingol Milletvekili Mahfuz Guler'le ailece tanisirim. Son derece sicakkanli, mert, ozu sozu bir insandir Mahfuz Bey. Dogup, buyuyup, sonunda da parlamentoda vekili oldugu kentin terorle es anlamli bicimde anilmasi hem onu hem de diger vekil arkadaslari Arik ve Berdibek'i son derece huzursuz etmis, kahretmis.

Az bile soyluyorlar

Diyorlar ki "Boyle bir sacmalik olur mu? Olaya karisan birkac kisinin o topraklarda dogmasi ya da bir yerlerden gelip oralara yerlesmis olmasi butun bir cografyanin kirletilmesine, tu kaka edilmesine sebep olabilir mi? Depremin yapamadigini sanki bu tarz yaklasimlar yapti Bingol'umuze. Fakirligi, hakirligi, cahilligi, sefilligi ortadan kaldiracagimiza su yapilan haksizliga bakin" diyorlar. Yalan mi soyluyorlar peki? Hayir, elbette dogru soyluyorlar. Hatta az bile soyluyorlar...

Fakirligin adresi Bingol
Bingol ilimizin yuzolcumunun yuzde 53'u cayir ve mera alan. Teror olaylarinin son bulmasiyla hayvancilik sektorunde yeniden bir canlilik gorulmeye basladi. 2000 yili itibariyle mevcut 160 yayladan 112 tanesi kullanima acildi. Bu sayi itibariyle yuzde 70, alan itibariyle de yuzde 86 oranina tekabul ediyor.

Atar damar neresi?

Genc ilcesindeki demir ve Karliova ilcesindeki linyit yataklari bolgenin atar damari sanki. Teror olaylari sirasinda 50 koy tamamen, 70 koy kismen bosalmis. 26 638 kisilik nufus goc etmis o zamanlarda. Daha sonra sular durulmus ve geri donus baslamis. Bugune kadar 22 koy geri donus saglanmistir. Donen nufus ise 4 bin 078 kisi olmus.

TAKVIM YAPRAKLARI

Kahraman Bingolluler
Osmanlilar, 1914 Odesa Li mani'ni bombalamasi ile 1. Dunya Savasi'na girmis oldu. Ruslar, Dogu Anadolu'da hizla ilerlemeye basladilar. Bu hizli ilerleyisi esnasinda Bingol'u isgal ettiler... Isgal kuvvetleri hicbir askeri direnis gormuyorlardi. Cunku bu cephede o zaman birakin bir askeri birligi, tek bir er-erbas dahi yoktu.

Ancak Bingol ahalisi kendi inanci ve yurekliligiyle insiyatif koydu. Milis gucleri olusturdu. Tuyu bitmemis cocuklardan, eli silah tutan yasli dedelere hatta kadinlara tamamen halk tarafindan olusturulan direnis gucleri, destan yaratacak mukavemete basladilar. Bu bolgedeki direnme hareketini halkin efsane ve dogal lideri Karirli Kucuk Aga orgutluyordu.

Mahsun Kirmizigul hemen Bingol'e
Cok kisi Mahsun Kirmizigul'u Diyarbakirli zanneder. Evet Mahsun orada buyumustur ama dogum yeri Bingol'dur. Atasi, dedesi kusaklar boyu Bingol'de dogmus-olmustur. Simdi bu kardesimize dusen yanina alacagi diger sanatci arkadaslariyla birlikte Bingol'e gidip, kendi hemsehrilerini sarilip kucaklasmak, onlarla oturup, konusup, dertlesmek ve moral vermektir.

Bana "alo" de!..

Bu ara sira ciktigi su etkinlik-bu etkinlik konserlerinden daha onurlu, daha erdemli, daha insani bir yaklasim olacaktir. Haydi Mahsun kardes, gun bu gundur. Var misin yok musun? Bana bir "alo" de. "Varim abi. Gidiyorum" de, ben de kosup geleyim seninle.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir