kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Terorde degisim

Turkiye terorle mucadelede dunyanin en deneyimli ve en basarili ulkeleri arasinda yer aliyor.

Peki hem ayrilikci, hem de dinci terore karsi boylesine uzmanlasildigi halde, Istanbul saldirilari neden onlenemedi?

Gerek ulusal, gerekse uluslararasi medyada bu soruya yanit araniyor. Tartismalarin ayrintisinda bogulan iki onemli gercek var.

Ilki, Cecenistan'dan Bosna'ya kadar Islam cografyasindaki savaslara katilan genclerin en azindan bir bolumunun "potansiyel terorist" olarak donebilecegi olasiligina yeterince onem verilmedi. Son 4 yilda, resmi verilere gore, Cecenistan'a 58, Afganistan'a 17, Bosna'ya 214, Arap ulkelerine de 150 kadar Turk genci "savasmaya" gitti. Avrupa'daki Turk toplumundan bu "cihatlar"a katilanlari da ekleyip, rakami 4 bine kadar yukseltenler bile var.

Bu genclerin bazilari hâlâ sagda-solda ortaya cikiyor. Ornegin daha dun Cecenistan'daki catismalarda uc Turk vatandasinin olduruldugu aciklandi. AB Anayasasi taslaginin ele alindigi ve Disisleri Bakani Abdullah Gul'un de katildigi Hukumetlerarasi Konferans'a ev sahipligi yapan Napoli'de 5 teroristin yakalandigi, bunlarin Istanbul bolgesindeki kamplarda egitim gordukleri duyuruldu. Afganistan'da yakalanip Kuba'daki ABD ussu Guantanamo'ya goturulen El Kaide uyeleri arasinda 5 Turk de bulunuyor.

Elbette guvenlik ve istihbarat birimlerinde bu savas bolgelerine gidenler ve donenlerle ilgili dosyalar var. Ancak donus sonrasi yakin takipte bazi bosluklar, kopukluklar oldugu, saldirilarla ortaya cikti.

Ikinci gercek, El Kaide bugune kadar Afganistan ile Pakistan arasindaki daglik ve kontrol disi bolgede yuvalanmis, dunyanin cesitli yerlerindeki uzantilarini oradan yonlendiren bir orgut olarak goruldu.

Oysa El Kaide, Afganistan savasi doneminde "orgut"tu, Irak savasiyla birlikte bir "ideoloji"ye donustu. Her ulkenin artik kendi El Kaide'si, daha dogrusu kendi El Kaide'leri var.

FBI yetkililerine gore, 1990'larin ortasindan 2001 Ekim'indeki ABD mudahalesine kadar El Kaide'nin Afganistan'daki kamplarinda 47 ulkeden 20 bini askin kisi egitimden gecti. Bunlara her biri kendi ulkelerinde bir mini El Kaide'nin kurucusu veya yoneticisi olacak "formasyon" verildi. Yani bugun dunyada en az 20 bin El Kaide orgutu kurulabilir ya da kuruluyor. Biri yok edilince, digeri yerini aliyor. Sahmeran gibi.

Afganistan daglarindaki ana orgut ise onlara sadece uzaktan, internet imkanlariyla egitim destegi veriyor, ticari deyimle bir tur "franchising" hizmeti sagliyor, o kadar!

Turkiye'deki terorle mucadele birimlerinin bu degisime gore yeniden yapilandirilmasi sart...

Anadolu kaplanlari
Genclerbirligi ve Gaziantep'in UEFA basarilari, Dunya Kupasi finallerinden bu yana gerileme surecine giren Turk futboluna kurtulus recetesini gosterdi Futbolu sadece Uc Buyukler'e endeksleyen zihniyete son vermek.

Nasil sanayide ve ihracatta "Anadolu Kaplanlari" son yillarda muthis bir atilim yaptiysa, futbolda da bir "Anadolu Ihtilali"nin zamani geldi. Dusunun; sadece belediye yardimlari ya da dirayetli bir isadaminin cabalariyla bu basarilari yakalayanlar, daha buyuk imkanlarla neler yapmaz?

Haydi Genclerbirligi, haydi Gaziantepspor; 1970'lerin Eskisehirspor, 1980'lerin Trabzonspor destanlarini tekrarlama sirasi sizde.

Turk futbolunun ikinci sahlanis donemi icin Sampiyonlar Ligi'ne gitmelisiniz...

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir