kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GUNTAY SIMSEK


Deliye her gun tatil

Ozellikle son 7-8 yildir bayramlarin uzerine bir kac gun de devlet ekleyerek ozel gunlerin karnaval havasinda gecirilmesine katki sagliyor. Iyi mi yapiyor? Tartismasiz hayir. Verimliligi ve uretimin surekliligini kesinlikle engelliyor. Calisma hayatina olumsuz katki sagliyor.

Ne hikmetse Cuma gunlerinde namaz saatlerinin ayarlanmasinda calisma yasamina odakli cesitli sikintilar yasanirken, iki dini bayramda tatilin uzatilmasinda hic bir sikinti ortaya cikmiyor. Laik, antilaik bu konuda cok iyi anlasiyoruz.

Baslangicta devletin uzatmalara biraktigi tatil gunlerine ozel sektor tepki gosterirdi. Ancak, son bir iki yildir ise devletin dini ve resmi bayramlarin uzerine ekledigi arada kalan hafta ici gunlerinin tatil kapsamina alinmasi uygulamasina ozel sektorde uyum saglamak zorunda kaldi. Fabrikanin, okulun, ofisin, devlet dairesinin kapali oldugu anlamina gelen bu tablo, 365 gunun onemli bir dilimini yatarak gecirmemize zemin hazirladi.

Bu uygulamayi en fazla isteyen ve sonucuna sevinenler ise turizimciler. Zira bayramlarin uzun tatillere donusuturulmesinde, 1990'dan bu yana kriz yasayan turizm sektorunun ciddi katkisi var. Mesala, Turkiye Seyahat Acentalar Birligi (TURSAB) bu amacla girisimlerde dahi bulundu.

Hakikaten de bayram karisimli uzun tatiller ic turizmin hareketlenmesini sagladi. Hem yurticinde tatil olgusunu olgunlastirdi hem de yurtdisina yonelik paket turlarin belli mesafe kaydetmesine imkan verdi. Ulkeye doviz sokmak yerine, Anadolu'dan dovizin ucup gitmesine de vesile oldu. Ama ic turizm belli bir mesafe aldi.

O halde hukumete ve turizm sektorune sunu teklif edebiliriz; Yilin yarisini tatil yapalim ki, turizmi en azindan kendi ellerimizle patlatmis olsun. En azindan bu konuda yabanciya muhtac olmayalim.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir