kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



OMER LUTFI METE


Saldiri seffaflasiyor

Maalesef hukumetin ve toplumun kararliligi "devlet olma"ya simdilik- yetmedigi icin "mesin mesaji" ayaklar altina alamadik! Boylece teror, kan dokerek kazanamadigini masada elde etmeye basladi.

UEFA'yi tetikleyenler, Turkiye'yi yonetenlerin ve kamuoyunu yoguranlarin terore, -ozellikle de terorun kuresel stratejik manevra aleti olarak kullanilmasina- karsi yeterli direnci gosteremeyecegini isabetle kestirmis ve itirazimizi saniyesinde reddederek tam bir sahin tavri sergileyebilmislerdir.

Kime icerleyelim? Teror orgutu gibi davranan UEFA'ya mi, yoksa devlet gibi davranamayan, "ayaklarimin altina aldim" dedigi mesaja boyun egerek basinin ustune cikaran Ankara'ya mi?

Inaniyorum ki bu gelisme, butun onur kirici yanlarina ragmen bazi kazanimlara da yol acacak. Artik gozlerimiz biraz daha iyi gorecek, beynimiz biraz daha keskin donemecler alabilecektir. Bu da, kahpe "Derin Bati" ile kuresel cete dinamiklerini daha iyi tanimak demektir.

Izlenimlerim; her seye ragmen saglikli bir umut icin hakli nedenlere sahip bulundugumuz yonunde. Cunku, UEFA gibi uluslar arasi bir spor kurumu, herhangi bir El Kaide militani kadar kolayca tetiklenebilir ve kullanilabilir gorunmekten sakinmaya bile tenezzul etmiyor.

Yeniden gunaydinlar
Bati'nin terorle ilgili tavri, artik hayli seffaf bir kahpelik olarak ortadadir.

Boylece, hic degilse "komplo vadisi" ile ilgili cift yonlu asiriliklarin torpulenme ihtimali belirmis demektir. Herhalde artik, 1) butun olumsuzluklari komplo ile aciklama ve 2) hicbir iste karanlik ve derin tezgah aramama seklindeki kor ve belki ismarlanmis- kutuplasmanin sonu gelecek, bunlarin disinda dengeli bir baska yolun daha bulundugunu kavramak kolaylasacaktir. Bu da, en azindan bazi eylemlerin "kuresel tertip" baglaminda dogru okunmasini mumkun kilacak, artik yari gizli hale gelen suclu sahin busbutun seffaflasacaktir.

Oncelikle umulur ki Beyaz Turk'un 'ozgur' olani da uyanmaya baslayacaktir. Ozellikle de, Bati'yi kutsamayi meslek edinmis saf kadrolar, UEFA'nin yaptigi tartisilmaz haksizlik karsisinda bir parca olsun insafa gelebileceklerdir. Onlar ki Bati ile sorunlarimizda sadece Ankara'nin yanlis yaptigina iman etmis, boylece her zaman faturanin butunuyle Turkiye'ye odetilmesinde karsi taraftan daha buyuk pay sahibi olmuslardir.

Yine umulur ki, ulkenin stratejik sorun ve cozumleri ile ilgili calismalar yapmaya memur teknik kadrolar, kuresel cetenin bolge senaryolari hakkinda simdi daha saglikli verilerle teshis ve tedavi gelistirebilsinler.

Sadece bu bile Turkiye icin devrim niteliginde bir donusum degeri tasiyabilir.

Yeniden devlet olmak
Ancak bu yolla, buyuk milli tehdidi olusturan hassas kurumlardaki gaflet veya ihanet asilabilir. Mesela, kuresel cetenin Irak'a saldirisi yaklasirken kelimesi kelimesine aynen "ABD komsumuz olacak ve birlikte guvenlik uretecegiz" diyebilen 28 Subat kabadayisinin yansittigi "eyalet yaklasimi" ancak bu iklimde curuge cikartilabilir ve terk edilebilir.

Acikcasi Turkiye, kendisini Ilik Savas'in pilot bolgelerinden biri olarak secen kuresel ceteye karsi teslimiyetci siyasetin sonuna geldigini gormeye mahkum. Seytanci strateji artik sadece "makul" cikarlari kovalamakla yetinmiyor, milli namusumuza saldiriyor, mutlak teslimiyet istiyor. Boyle bir asamada Turkiye "ne bahasina olursa olsun bagimsizlik" deyip "eyalet cagi"na nokta koymak disinda hicbir yol tutamaz. Geleneksel muttefiklerimizle bugun Ilik Savas'ta oldugumuzu gormeyecek kadar saf ve gafil bir tek siyasi veya askeri sorumlu tasavvur edemiyorum. Iliskilerin asla Soguk Savas yillarindaki gibi olmayacagi ama bu kavrayisin ille de Bati'ya toptan dusmanlik gerektirmeyecegi ortadadir.

Yine umulur ki artik, devlet olmadigimizi gormeyen, eger cok kisa surede yeniden devlet haline gelemeyeceksek bu topraklarda hicbir iddia tasiyamayacagimizi anlamayan "ilgili" kalmamistir. Hem de, "mikro-bik irkcilik" damarlarindan yakalanip kamu kurumlarinda konuslandirilan dalalet ve ihanet ehlinin gelistirdigi 'kaideten' kafa karistirici ismarlama verilere ragmen!


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir