kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Loizidu davasi icin care araniyor

Avrupa Konseyi ile Turkiye arasinda kriz yaratan "Loizidu davasi", 1 hafta daha ertelendi. Kibrisli Rum Titina Loizidu'ya faiziyle birlikte 1 milyon 100 bin dolar tazminat odemeye hazir oldugunu belirten Turkiye, AIHM'in, Loizidu'nun evine ve topraklarina geri donmesinin garantiye alinmasi yonundeki kararinin, "2005 sonuna kadar ertelenmesini ve emsal teskil etmemesi" yonunde karar alinmasinda israr ediyor.

Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi toplantisinda Ingiltere ve Hollanda, Turkiye'ye destek verirken, Almanya ve Fransa "AIHM kararlarina golge dusurmemek" adina Turkiye'den bir an once tazminati odemesini istiyor. Alinan bilgiye gore, 1 hafta sonrasi icin gelistirilen planda, Ankara tazminati odeyecek, Konsey de, kararin ikinci bolumunu 2005'e kadar erteleyecek.

Ancak bu formule ne Ankara, ne de Atina sicak bakiyor. Turkiye tazminati odemezse, Avrupa Konseyi, Turkiye'nin tam uyeligini askiya almaya kadar uzayacak bir dizi yaptirim ve karar alabilecek.

AIHM Yargici; Pazarlik olmaz
Ankara'nin Loizidu davasindaki tavrini SABAH'a degerlendiren Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nin Turk Yargici Riza Turmen, AIHM'in bagimsiz bir mahkeme oldugunun altini cizerek sunlari soyledi "Ankara'nin, Louzidu davasinin, emsal olmamasi yonundeki onerisi, hukuki degil. Konsey de, AIHM'e, Loizidu davasini diger basvurular icin emsal almayin, diyemez. Bunun emsal olusturup olusturmayacagina AIHM karar verir. Avrupa Konseyi, AIHM kararlarini yurutmekle yukumludur. Nasil yurutecegine, yerine getirmeyenlere nasil yaptirim uygulanacagina Avrupa Insan Haklari Sozlesmesi cercevesinde Konsey karar verir. Turkiye'nin bu yondeki onerilerini kabul eder veya etmez, ancak Konsey mahkeme adina, 'bundan sonra boyle karar cikmayacak veya bu karar digerlerine emsal olmayacak' diyemez."

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir