kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Onlar icin bir cift corap alin

Kapasitesi 50 olmasina ragmen 62 engelli cocuga yatili hizmet veren Zeytinburnu Zihinsel Ozurlu Cocuklar Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi, uzanacak yardim elini bekliyor. Ihtiyaclarin basinda camasir ve corap geliyor...

Reyhan bizi kapida karsiliyor. Ardindan kirmizi sacli kiz, Elif beliriyor. Hemen elimizi tutuyorlar. Bahcelerini, yemekhanelerini gezdirerek arkadaslarinin yanina goturuyorlar bizi. Ayse, bakici annesinin aldigi Barbie cantasinin icindekileri tek tek anlatiyor. Bir kosede parmagini emen kucuk bir kiz gozumuze carpiyor. Adi Kader. Aglamaya basliyor. Ama kucagimiza aldigimizda gozyaslari diniyor. Onlar, Istanbul'un devlete ait tek ozurlu cocuklar yuvasinin cocuklari. 7 milyon ozurlunun yasadigi Turkiye genelinde ozurlulere 30 yuva ile hizmet veriliyor.

Zeytinburnu Zihinsel Ozurlu Cocuklar Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde calisan psikolog Cafer Cataloluk, 62 engelli cocuga 46 personelle hizmet verdiklerine dikkat cekerek, "Avrupa'da iki cocuga bir personel bakarken, bizde Turkiye genelinde 20 engelli cocuga ancak iki kisi dusuyor. Sadece Istanbul'da burasi gibi en az 7 kurum daha acilmasi gerekiyor. Kimbilir, evde zor sartlarda buyutulen daha kac cocuk var?" hatirlatmasi yapiyor.

TERK EDILIYORLAR
Yuvada bulunan 62 cocugun yuzde 50'sinin sokaga terk edildigini, yuzde 25'inin evlilik disi, yuzde 25'inin ise parcalanmis aile cocuklari oldugunu vurgulayan Cataloluk, cogunun gecmisini dahi bilmediklerini belirtiyor. Genellikle ailelerin ozurlu bir cocugu sahip olmayi kabullenemediklerini anlatan Cataloluk, soyle konusuyor "Aileler cocuklarini geri istemiyorlar. Engelli bir cocugun bakimi oldukca pahali. Ancak en onemli sorun toplumun bu cocuklari ve ailelerini dislamasi. Caresiz kalan aile ya cocugu terk ediyor, ya da bodruma kapatip bagliyor."

Sevgi acligi icindeki engelli cocuklarin en buyuk ihtiyacinin ziyaretciler oldugunu vurgulayan Cataloluk, insanlarin bu cocuklar icin kulturel ve sosyal organizasyonlar duzenleyebileceklerini belirtiyor. Catololuk, ayrica corap, ic camasiri, deterjan ve giyim ihtiyaclari oldugunu da ekliyor.

Kadersiz dogdu
Merve, dort yasinda. Annesi 16 yasindayken evlilik disi hamile kalmis. Babasi Merve'yi kabul etmeyince, henuz 1 yasindayken Bahcelievler Cocuk Yuvasi'na verilmis. 1.5 yasina geldiginde ise minik Merve'de gelisim geriligi tespit edilerek Zeytinburnu Zihinsel Ozurlu Cocuklar Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilmis. Yapilan tespit ise cok aci, minik Merve erken yaslarda ailesinden ayrilmasi, uyarici yoksunlugu ve yuvada kalmasi nedeniyle zihinsel ve bedensel olarak gerilemis. Simdilerde uygulanan rehabilitasyon sonucunda cevresine gulucukler dagitiyor.

Zeytinburnu Zihinsel Ozurlu Cocuklar Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi 0212 582 18 10

Pinar SENGUL - Inci DONDAS


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir