kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Turkler temizlik kagidi kullanmayi sevmiyor

Orta Anadolu Ihracatci Birlikleri'nin arastirmasina gore, Turkiye'de kisi basina temizlik kagidi kullanim orani yilda sadece 800 gram

Temizlik kagidini 110 ulkeye ihrac eden Turkiye'de, yillik kisi basina dusen tuketim miktari sadece 800 gram. Orta Anadolu Ihracatci Birlikleri'nin (OAIB) raporuna gore, temizlik kagidi tuketimi Avrupa ulkelerinden bir hayli dusuk olan Turkiye, Islam ulkeleri arasinda da, Tunus'un ardindan 7. sirada yer aliyor.

Islam ulkeleri arasinda Lubnan, yillik kisi basina 7.8 kilogram ile ilk sirada yer alirken, bu ulkeyi 6.3 kilogramla Birlesik Arap Emirlikleri, 4 kilogram ile Malezya, 3.6 kilogram ile S. Arabistan, 1.4 kilogram ile Suriye, 1.1 kilogram ile Tunus izliyor.

URUNU GEC TANIDIK
Turkiye'de yeterince temizlik kagidi kullanilmadigi vurgulanan raporda, temizlik kagidinin en cok tuketilen cesidi olan tuvalet kagidinda yillik kisi basina tuketimin 4 rulo, kagit havlu tuketiminin ise 1 rulo oldugu kaydedildi.

Avrupa'da yillik kisi basina kagit havlu tuketiminin Turkiye'den 19 kat daha fazla oldugu ifade edilen raporda, Turkiye'de toplam nufusun sadece yuzde 8'inin kagit havlu kullandigina isaret edildi. Turkiye'de tuvalet kagidi tuketiminin dusuk kalmasinda ekonomik nedenlerin yani sira bu urunun Avrupa'dan 20 yil sonra Turkiye'de taninmasi olarak gosteriliyor.

Turkiye'de 1996 yilinda 61.5 bin ton olan temizlik kagidi satis miktari, 2001 yilinda 68.6 bin tona kadar yukseldi. 2002 yili ocak-eylul doneminde ise 61.3 bin ton oldu.

IHRACAT AGIRLIKTA
Turkiye'de temizlik kagidi pazarinda en buyuk payi yuzde 46'lik payla tuvalet kagidi alirken onu, yuzde 25'lik payla kagit pecete takip ediyor. Turkiye'nin temizlik kagidi ihracatinin 82 bin ton oldugu ifade edilen raporda, ihracat degerinin 122 milyon dolara ulastigi kaydedildi. En fazla ihracat gerceklestirilen ulke olan Israil'i, Guney Afrika Cumhuriyeti, Romanya ve Ingiltere izledi.

Turkiye'nin, temizlik kagidi ithalati ise 37 milyon dolara ulasti. Raporda, dunya temizlik kagidi ihracatinin 10 milyar dolara ulastigi, ihracatta en buyuk payi alan ulkelerin sirasiyla Almanya, ABD, Italya, Fransa ve Kanada oldugu kaydedildi. Raporda 2001 yilinda yapilan bir arastirmaya gore, kisi basina en cok temizlik kagidi tuketen bolgenin 24 kilogram ile Kuzey Amerika oldugu, bu bolgeyi Bati Avrupa, Latin Amerika ve Cin'in takip ettigi ifade edildi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir