kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Letonya'yi dijital ligde de gecemedik

Uluslararasi Telekomunikasyon Birligi'nin hazirladigi dijitallesme orani siralamasinda Turkiye, yetmisinci sirada yer alabildi ve ancak ucuncu grup ulkeler arasina girdi

Turkiye, bilisim sektorunun hizla gelistigi dunyada yerini almakta gecikiyor. Uluslararasi Telekomunikasyon Birligi'nin (ITU) yaptigi arastirmaya gore, Turkiye dijitallesme oraninda dunyada 110 ulke arasinda ancak 70. olabildi. ITU, dijitallesme oranini, her ulkedeki telekomunikasyon altyapisi, internet erisimi, bilgisayar, mobil ve sabit telefon sahipligi, egitim, hizmetlere erisim kolayligi, bilgi uretimi ve tuketimini esas alarak hesapladi. Kurulus, bu orani baz alarak ulkeleri dort lige ayirdi. Bilisim sektorununun birinci liginde (High Acess) yer alan bir baska degisle yuksek dijitallesme oranina sahip ulke sayisi 25. Bunlarin arasinda da ilk sirayi Isvec aliyor. Ikinci ligde (upper Access) yer alan ulke sayisi ise 40. Turkiye'nin de yer aldigi ucuncu lig (Medium Acess)'te ise 47 ulke yer aliyor. Turkiye kendi liginde besinci sirada yer aliyor. 4. Lig'de (low Acess) ise, 48 ulke yer aliyor.

Bilisim sektorunde lider olan ve ozellikle mobil iletisim ile internet teknolojilerinin kullaniminin yuksek oldugu ulkeler 1. Lig'de yer aliyor.

Bu ligde Bati Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya, Tayvan, Singapur gibi Asya ulkeleri yer aliyor. Siralamada Slovenya gibi internet erisimini ulusal hak olarak kabul ederek 1. Lig'e girmeyi basaran surpriz ulkeler de var.Avrupa Birligi surecindeki Turkiye ile AB'ye girmesi kesinlesen 10 ulke karsilastirildiginda Turkiye, dijitallesme oraninda 10 ulkenin gerisinde kaldi. Bu ulkeler arasinda Slovenya'nin disinda Estonya yirmisekizinci sirada yer aldi.

BILGISAYAR SAHIPLIGI
Avrupa Birligi uyesi ulkelerinin hepsi ilk iki ligde yer alirken Turkiye, aday ulkeler arasinda bile en alt basamakta yer aliyor. Turkiye'de bilgisayara sahip olma orani iyimser tahminlere gore yuzde 5. Internet erisimi oraninin ise yuzde 4 oldugu tahmin ediliyor. Dijitallesmede geri kalan ulkeler sanayi uretimi, ticaret ve egitim alaninda da geri kalmaya mahkum oluyor. Turkiye kalkinma icin tum sektorlerin gelisiminde dogrudan etkili olan bilgi ve telekomunikasyon teknolojileri konusunda temel adimlari atmak zorunda. Gectigimiz yil bilisim sivil orgutleri tarafindan duzenlenen Bilisim Surasi ve ekim ayinda TUBISAD tarafindan hazirlanan raporda benzer durumlar vurgulanmis ve hukumetten acil onlem almasi istenmisti. Sektorun calismalari da yetersiz. Uluslararasi firmalarin egemenligine birakilmis, rekabetten yoksun bir sektore sahip bir ulkede ulusal politikalari belirlemek icin ciddi adimlar atilamiyor. Firmalar kotalarini tutturmaya calismaktan uzun vadeli calismalar icin kaynak yaratamiyor.

ULKE POLITIKASI YOK
Turkiye'nin bilgi ve telekomunikasyon teknolojileri konusunda politikadan yoksun. Bu konuda ortak politika uretilmiyor. Birkac milyon dolar yatirimla artirilacak internet erisimi Turkiye'de cok pahali ve luks bir hizmet olarak sunuluyor. Turk Telekom'un bu konuda tek basina adim atmasi cok zor. Bu konuda her ulkede oldugu gibi siyasi kararlar almak gerek.

ORAN NASIL HESAPLANDI?
Dijitallesme orani her ulkedeki telekomunikasyon altyapisi, internet erisimi, bilgisayar, mobil ve sabit telefon sahipligi, egitim, hizmetlere erisim kolayligi, bilgi uretimi ve tuketimi esas olarak aliniyor.

Telefon degil daha fazlasi elinizde
Tasidigimiz telefonun yeteneklerinin neredeyse sinirsiz oldugunu dusunun. Hafiza karti takilarak, muzik, melodi ve resim tasima kapasitesini surekli artirabileceginiz bir telefon hayal edin. Iste Nokia 6600'in ozelliklerinin bir kismini ogrenmis olursunuz. Nokia 6600 akilli telefon serisinin en yeteneklisi. Ekran kalitesi oldukca yuksek. Kablosuz erisim ozelligi veya hafiza kartlari sayesinde bilgisayar olmadan cektiginiz resimlerin yazicida basabilirsiniz. Oyunlar ofis ve e-postalariniza da Nokia 6600'dan erisebiliyorsunuz. Gordugum eksikliler ise navigasyon tusunun kapladigi alana oranla fonksiyonlari cok sinirli olmasi ve yazilim platformunda kimi ozelliklere ulasimin zor olmasi diyebiliriz.

Resim ve yazilar artik kolunuzda
Artik klasik saat anlayisi cok geride kaldi. Simdi kullandiginiz telefonlarin gizli ozelliklerinin olmasi cok ise yariyor. Memory Watch bu yeni tarzin oncusu. Degisik markalar altinda satilan bu saat, yazi, resim, muzik dosyalarini tasiyabileceginiz bir hafizaya sahip. Bilgisayara kayisa gizlenmis USB kablo araciligiyla baglaniyor. 128 ve 64 MB kapasiteye sahip. Ayrinti icin www.hizlisistem.com.tr

'Uluslararasi konusmalar yuzde 80 ucuzlayacak'
SuperonlIne Genel Muduru Savas Unsal, Turk Telekom'un ozellestirilmesinde blok satis yerine, once halka acilmayi onerdi. Unsal, telekomda serbestlesmenin yasanacagi ve Turk Telekom'un disinda diger operatorlerin de ses hizmeti verecegi 1 Ocak 2004 tarihini milat olarak gorduklerini soyledi.

Artan rekabetle birlikte daha fazla urunun ve servisin bireylere, kurumlara sunulacagini belirten Unsal, ozelikle bugun cok pahaliya konusulan uluslararasi telefon gorusmelerinde yuzde 75-80 civarinda indirim olmasini ongorduklerini kaydetti. Unsal, bircok hizmetin ozel sirketler tarafindan verilmeye baslanacagina isaret ederek, sunlari soyledi "Bu gerek hazinenin, gerek Telekom'un korktugu boyutta 'Turk Telekom degerini yitirecek, geliri azalacak' seklinde olmayacaktir. Cunku, Avrupa'ya baktiginiz zaman British Telekom, Telekom Italya, Deutsche Telekom yuzde 90 pazari koruyan sirketler. Buyuk operatorlerin iyi yonetilmesi gerekiyor. Bunun icin serbestlesmenin yani sira hukumetin cok hizli sekilde Turk Telekom'u ozellestirmesi gerekiyor.

SES VE DATA BIRARADA
Superonline olarak ses tekelinin ortadan kalkacagi yeni donemde hizmet vermek uzere telekom sirketi kurma asamasinda olduklarini belirten Savas Unsal, lisans basvurusunu yaptiklarini belirtti. Unsal, "Bu yeni surecte hem ses hem de datayi bir arada sunacak operator olarak hizmet vermek istiyoruz.

Kendimizi bu konuda Turk Telekom'a alternatif bir telekom servis saglayici olarak goruyoruz. Ozellikle uluslararasi ses maliyetlerini ucuzlatacak hizmetleri Superonline Telekom altinda sunacagiz'' diye konustu.

Timur SIRT


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir