kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Hayalet Operasyonu

Carsamba - 20.27 (ABD); Baskanlik ucagi Air Force One, Andrews Hava Ussu'ne dogru havalandi. 21;15; Gazetecilere uzerinde baskanlik muhru bulunan kartlar dagitildi.

Gidilecek yer, varis saati, irtifa gibi bilgiler yaziliydi. Irak'a giden ilk ABD Baskani'nin ziyaretinde Associeted Press, Reuters, Bloomberg, AFP gibi haber ajanslarindan muhabirler ile Fox News televizyonundan yapimci ve iki kameraman, Washington Post gazetesi temsilcisi vardi. Gazetecilere Bagdat'ta yeni cep telefonlari verilecegi soylendi.

22:31; Ucak Andrews Ussu'ne indi.

22:45; Muhabirler kendilerini Bagdat'a goturecek ikiz Air Force One'a aktarildi. Ucaga binerken gazetecilere el sallayan Bush, telefon etmemelerini isaret etti.

23:06; Air Force One, Bagdat'a dogru havalandi. Bush'a eslik eden Condoleeza Rice ve Andrew Card'in disinda iki Beyaz Saray basin danismani daha ucaktaydi. Beyaz Saray Haberlesme Sorumlusu Dan Barlett, gazetecilere eger Bush'un bu ziyareti disari sizarsa, havada derhal geri donecekleri uyarisinda bulundu. Ucagin telefon sistemi kapatildi. Sadece birkac guvenli telefon hatti acil durum icin bekletildi.

Bush, ziyaretin gizli kaldigindan emin olmak icin, inisten 3 saat once son olarak video konferans yontemiyle Baskan Yardimcisi Dick Cheney'i aradi. Hersey yolundaydi. Ancak bir ara British Airways'e ait bir yolcu ucagi, Air Force One'in yakinindan gecti. Pilot, telsiz hattina girerek "Air Force One'i mi gordum?" diye pilota sordu. Pilot "Hayir sadece Gluf Stream 5" dedi. Yani daha alt duzey bir ABD resmi ucagi oldugunu soyledi.

08:30; Gazetecilere guvenlik icin kamuflaj pantolon ve ceketler, kursun gecirmez yelekler dagitildi.

VE BAGDAT'A GELDILER
Bagdat saatiyle 17:09; Baskent havalimanina yaklasan Air Force One'da butun isiklar kapatildi, ucagin pencere perdeleri indirildi.

17:31; Bush ve beraberindekileri tasiyan ucak Bagdat'a indi. Havalimanindaki gorevliler ucagin Air Force One oldugundan habersizdi. Bush'un ziyaretini Irak'taki sivil yonetici Paul Bremer, General Ricardo Sanchez ve Bush'un gidecegi ussun komutani biliyordu. Bush, bir ambulansin da eslik ettigi 12 araclik konvoyla, Bob Hope Asevi'ne gitti. Bremer'in kendileriyle Sukran Gunu yemegi yiyecegini sanan 600 asker, karsilarinda Bush'u gorunce alkis ve tezahuratlarda sevinc gosterilerinde bulundu. Bush, "Sicak yemek yiyecek bir yer ariyordum. Beni davet ettiginiz icin tesekkur ederim" diyerek askerlerden buyuk alkis aldi. Askerleryle birlikte Sukran Gunu yemegini yiyen Baskan ve beraberindekiler, askerlerle fotograf da cektirdiler

19:56; Gazeteciler yeniden Air Force One'a bindirildi.

20:00; Ucak havalandi. Gazetecilerle kisa bir konusma yapan Bush, "Eger bana eslik etme imkaniniz dogmasaydi bu ziyareti yapmayacaktim" dedi. Bush'un ucagi guvenli sekilde alandan kalktiktan sonra, donus yolunda gazetecilere surpriz ve sir ziyaret hakkinda haber yapma izni verildi. Dunya, Bush'un gezisini o evine donerken ogrendi. Teksas'taki ciftliginde onu bekleyen babasi ve annesi ise o eve geri dondukten sonra...

BASKAN'IN ZIYARETINDEN NOTLAR...

Kizarmis hindi yedi
* Sukran Gunu icin once Afganistan, sonra da Bagdat'taki Amerikan askerlerini ziyaret eden Senator Hillary Clinton'un gezisi, son anda ogrenilen Bush ziyaretinin golgesinde kaldi.

* Ciftliginden tebdili kiyafet kacisini anlatan Bush, "Bizi siyah camli normal bir arabaya bindirdiler. Beyzbol sapkami yuzume iyice indirdim." dedi.

* Air Force One ucagi, kimse istikametini ogrenmemesi icin her zaman kullandigi ust duzey guvenlikli sifresini ve radyo hattini kullanmadi. Ucus 13 saat, toplam ziyaret ise 33 saat surdu.

* Bush, Bagdat'a yaklastiklarinda kokpite girerek pilotlarla sohbet etti.

* Andrew Card ve Bush, bu gizli Irak ziyareti planlanirken konusmalarinda sifreli cumleler, kodlamalar kullandi.

* Bush'un kizlari Jenna ve Barbara, babalarinin Bagdat'a gidecegini ucak kalkmadan bir saat once ogrendi. Baskan'in ziyaretini sadece Savunma Bakani Donald Rumsfeld, Disisleri Bakani Colin Powell ve Merkez Karargah Komutani General John Abizaid biliyordu.

* Bush, ziyaret fikrini "Eger kimseye zarar vermeyecekse ve risk dogurmayacaksa kabul edebilirim" dedi.

* Irak'taki uste yedigi Sukran Gunu yemeginin menusunde kizarmis hindi, kizilcik sosu, tursu, tereyagli patates pure, haslanmis misir, elma ve cilekli pay, kabak tatlilari, yesil fasulye, salatalar, findik, narenciye sulari ve alkolsuz malt birasi vardi.

* Irak'taki birliklerin komutani General Sanchez, ziyareti sadece 72 saat once ogrendi.

* Washington Post gazetesi, Irak ziyaretinin Bush'un baskanliginin en onemli ucuncu "ani" oldugunu yazdi. Yorumda ilkinin 11 Eylul saldirilarindan 3 gun sonra ziyaret ettigi enkazda yaptigi konusma, ikincisi ise Irak'tan donen Abraham Lincoln ucak gemisine kendi kullandigi ucakla 1 Mayis'ta inmesi oldugu belirtildi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir