kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Baskan Bush, Bagdat'a hayalet gibi indi

Sukran Gunu'nu Badat'taki Amerikan askerleriyle birlikte geciren ABD Baskani George Bush'un bu ziyareti aylar oncesinden planlandi. Sadece birkac kisinin bildigi cok gizli operasyonla Bagdat'a giden Bush'un bu surprizini, baba Bush bile dondugunde ogrendi

Amerika Baskani George W. Bush, Irak'ta savasin sona erdigini acikladiktan sonra, basta muttefiki Ingiltere'den olmak uzere, cok sayida Bakan ve ust duzey yetkili bu ulkeyi ziyaret etti. Ulkenin yeni yonetimiyle gorustu, buradaki askerlerine "moral" asiladi.

Dunya medyasi Bush'un benzer bir ziyareti ne zaman gerceklestirecegini dusunurken onceki gece aniden gelen bir haber, herkesi saskina cevirdi. ABD Baskani, Irak'in baskenti Bagdat'a gitmis, askerleriyle Sukran Gunu yemegini yemis, Irakli yetkililerle gorusmus ve 2.5 saatlik ziyaretini tamamlayip ulkesine dogru donuse gecmisti. Medya, Bush'un buyuk bir gizlilik icinde yaptigi bu ziyareti ancak tamamlandiktan sonra ogrendi.

TOPLAM 30 SAAT SURDU
Amerika Baskani'nin halk arasindaki destegini bir anda artiran, askerlerin keyfini yerine getiren "sipsak Bagdat" ziyareti ise filmleri aratmayacak bir operasyonla hazirlandi. Baskan'in Irak'taki askerlerini ziyaret etmesi fikri, Ekim ayinda Beyaz Saray Sorumlusu Andrew Card tarafindan ortaya atildi. Ancak fikir, baskanlik ucagi havalanmadan sadece birkac saat once kesinlik kazandi. ABD Baskanlari ve ailelerini korumakla gorevli olan Gizli Servis ajanlari dahi, Bush'un ziyaretinden habersizdi. Irak'a gidecegini esi Laura'ya gecen ay, Savunma Bakani Donald Rumslfeld'e ise gectigimiz hafta soyleyen Bush, babasi eski Baskan Bush'a ise dondukten sonra haber verdi. Yapilan planlar ise ABD Baskani'nin toplam 30 saatlik gizli Irak ziyareti icindi.

BEYAZ SARAY BILMIYORDU
Beyaz Saray basin sozcusu, Bush'un Sukran Gunu'nu ailesiyle birlikte Teksas'taki ciftliginde gecirecegini acikladi. Hatta yemek menusunu bile, basina bildirdi. Crawford bolgesindeki ciftligin etrafi da gazetecilerle doluydu. Aksam saat 1900 sularinda Bush'un danismanlarindan biri, ciftligin cevresinde bulunan muhabirlerden yedisini arayarak acilen hazirlanmalarini istedi. Baska ayrinti verilmedi. Gazeteciler, otomobillere bindirilerek yola cikarildi. Istikamet, Waco'daki eski bir askeri ustu. Uzerlerinde hicbir baskanlik armasi ya da isareti bulunmayan kiralik araclardan olusan mini konvoy, 45 dakika sonra (20.20 sularinda) usse vardi. Gazetecilere patronlarini, hatta ailelerini dahi aramamalari soylendi. Cok az sayida Gizli Servis ajaninin eslik ettigi konvoyun ayrildigini, ve konvoyun icinde bir de Bush'un oldugunu kimse anlamadi.

BUSH TEBDILI KIYAFET
Cunku Bush ve yanindaki Ulusal Guvenlik Danismani Condoleezza Rice, taninmamak icin gunluk giysiler giymisti. Bush kovboy cizmeleri, bol bir sweat-shirt, kot pantolon, siradan bir mont giymisti. Ikisinde de beyzbol sapkalari vardi ve yuzlerini tamamen ortecek sekilde asagi kadar indirmislerdi. Bush'un ciftliginin oradaki bir yerde kahve icmeye gittiginde bile etrafinda en az 50 kisi oluyordu. Bu kez sadece 12 kisi vardi. Bush'un bulundugu konvoy, baskan oldugundan bu yana (3 yildir) ilk kez kirmizi isikta durdu. Usteki hangara alinan gazeteciler, baskanlik ucagina bindirildi.

UCAK DEGISTIRDILER
Ucak, Maryland'deki Andrews Hava Ussu'ne dogru yola cikti. Buradan 6 gazeteci ve ziyaretin fikir babasi Andrew Card'la bazi gorevliler alindi. Heyet kendilerini burada bekleyen ikiz Air Force One'a binerken, ucagin on kapisindan iceri girmekte olan Bush belirdi. Gulumseyen Baskan, elini bogazinin onunden keser gibi gecirerek gazetecilere "Kesinlikle telefon etmek yok. Haber yok" dedi. Gulumseyerek ucaga bindi. Ucaga biner binmez butun gazetecilerden cep telefonlari basta olmak uzere butun teknik cihazlari alindi. Ziyaretin sir olarak kalmasindan emin olmak isteyen Bush'un adamlari, medya mensuplarina donus yoluna kadar tek bir kelime haber yapilmayacagini soyledi. Havalimanindaki gorevliler bile ucaga Bush'un bindiginden habersizdi. Onlara, ucagin bakim icin Washington'a goturuldugu ve icinde Baskan varmis gibi tatbiki muamele yapilmasi gerektigi soylendi. Ve Air Force One, Bagdat'a dogru havalandi.

DAHA ONCE IRAK'A GIDEN MUTTEFIK LIDERLER
26 Kasim: Ingiltere Disisleri Bakani Jack Straw

13 Kasim: Italya Savunma Bakani Antonio Martino

11 Kasim: Polonya Basbakani Leszek Miller

24 Ekim: ABD Savunma Bakan Yardimcisi Paul Wolfowitz

14 Eylul: ABD Disisleri Bakani Colin Powell

5 Eylul: ABD Savunma Bakani Donald Rumsfeld

29 Mayis: Ingiltere Basbakani Tony Blair


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir