kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Saldırı kime yaradı?

Teröristler böyle bir olasılığı düşündüler mi bilmiyoruz ama İstanbul'daki çifte saldırı İsrail, daha doğrusu Ariel Şaron hükümeti için tam bir "piyango" oldu.

Şaron, Filistinliler'e karşı ödün vermez politikası yüzünden İsrail içinde, yapımını inatla sürdürdüğü "Güvenlik duvarı" nedeniyle de dünya kamuoyunda yoğun bir eleştiri bombardımanına tutuluyordu. AB'nin kamuoyu araştırması, Avrupa halklarının dünya barışına en büyük tehdit olarak İsrail'i gördüğünü ortaya koyuyordu.

Sinagog saldırıları en azından bir süre için bütün bunları unutturdu ya da ikinci plana düşürdü.

Şaron da fırsattan yararlanıp AB desteğini sağlamak için Roma'ya gitti. "İsrail'in AB'deki en iyi dostu" dediği İtalya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Silvio Berlusconi ile görüşmek için.

Şaron'a bu gollük pası veren de zaten Berlusconi oldu. İstanbul'daki saldırılardan sonra Roma'daki büyük sinagogu ziyaret edip başsağlığı diledi. Daha da ilginci, yakın zamanlara kadar "Mussolini 20'nci yüzyılın en büyük devlet adamıdır" diyen İtalya Başbakan Yardımcısı Gianfranco Fini, İsrail'i ziyaret etmeye karar verdi.

Önemli bir ayrıntı daha; Şaron dün Roma seferine çıkarken, "Teröre karşı uluslararası cephe" zorunluluğundan söz etti. Erdoğan'ın "Teröre karşı uluslararası platform"önerisiyle örtüşen çıkış.

Şaron, geçenlerde Moskova'dan dönerken Ankara'ya uğramak istemişti. Ancak Erdoğan'ın "yoğun programı" gerekçe gösterilerek bu talep geri çevrilmişti. Arap alemini incitmemek için gösterilen bir duyarlılıktı bu. Şaron'un ve İsrail diplomasisinin beceremediğini uluslararası terör başardı Türkiye ile İsrail'i kader ortağı yaptı.

Şahinler şahini Şaron'un kırılan kanatlarını İstanbul'da tedavi edip yeniden göklerde süzüleceği hiç aklınıza gelir miydi?

Bir başka dünya
Onlara "Altermondialist" diyorlar. Önceleri "Küreselleşme karşıtları" anlamına geliyordu bu sözcük. Şimdi değiştirdiler, kendilerini "Küreselleşme eleştirmenleri" diye tanımlıyorlar.

"Avrupa Sosyal Forumu"ndan söz ediyoruz. Bu forum, geçen hafta Paris'te toplandı.

Avrupa'dan 50 bin kişi ile 1800 kadar örgüt, 250 seminer ve 55 konferansta küreselleşen dünyadaki sosyal sorunları tartıştılar, çözüm önerileri geliştirdiler.

Toplantıya Türkiye'den de 15 sivil toplum örgütünden 100 kadar temsilci gitti. KESK Başkanı Sami Evren, TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Şebnem Korur Fincancı gibi...

AB ülkeleri sosyal politikalarında -ekonomik nedenlerle- çok köklü değişiklikliklere gittikleri için toplantılarda ateşli tartışmalar gözlendi, yaratıcı öneriler ortaya atıldı. İşte birkaç örnek

* İşsizlere kişi başına milli gelirin yüzde 50'sinin altında olmayacak bir asgari ücret sağlanmalı.

* Uluslararası sermaye hareketlerinin yanı sıra internetten bilgi akışı da vergiye bağlanmalı. Çünkü bilgi ekonominin yeni hammaddesi haline geldi.

* Temel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini önlemek için küresel bir hareket başlatılmalı.

Daha neler var, neler. Başta CHP olmak üzere sosyal demokrat partilere, Türk-İş'ten DİSK'e kadar işçi konfederasyonlarına, üniversitelere Avrupa Sosyal Forumu dosyalarını getirtmelerini tavsiye ediyoruz. Ufukları açılır.

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır