kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Hahambaşına tarihi ziyaret

Şişli ve Kuledibi'ndeki bombalı saldırıların ardından Başbakan Erdoğan, Türkiye Hahambaşılığı'na 70 kişilik heyetle taziye ziyareti yaparak, bir ilke imza attı.

Hahambaşı Haleva, ilk kez bir Türk başbakanının ziyaretinin moral verdiğini söyledi, "Saldırıda en çok müslüman komşularımız, bizi koruyanlar öldü" dedi


Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez bir başbakan, Hahambaşı'nı ziyaret etti. Şişli ve Kuledibi'ndeki sinagoglara yönelik saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Beyoğlu Yelkenci Abdüllatif Sokak'ta bulunan Türkiye Hahambaşılığı'na taziye ziyaretinde bulundu. 1986 ve 1992 yıllarında yaşanan saldırıların ardından dönemin başbakanları bu yönde bir ziyaret gerçekleştirmemişlerdi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 70 kişilik bir heyet ile Hahambaşılığı'na gelen Erdoğan, Hahambaşı İshak Haleva ile 20 dakika süren bir görüşme yaptı. Basın mensuplarına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Erdoğan bir gazetecinin "Talepleri oldu mu?" sorusu üzerine "Talepleri olmadı. Emniyet güçlerinin çalışmalarından şu ana kadar gösterdikleri performanstan duydukları memnuniyeti dile getirdiler" dedi. "Terörün çirkin yüzünü gösterdiğini'' vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Terör belasını elbirliğiyle çözeceğiz ve bu huzuru mutlaka sağlayacağız. Yapılan saldırı huzura yapılan saldırıdır'' dedi. Başbakan Erdoğan, Musevi cemaatine de her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

HAHAMBAŞI MEMNUN
Hahambaşı Haleva da kendilerini ilk defa bir başbakanın ziyaret ettiğini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden dolayı çok memnun olduklarını, büyük bir manevi destek gördüklerini ifade etti.

Emniyet güçlerinin bugüne kadar kendilerini olağanüstü koruduğunu belirten Haleva, "alınan önlemler olmasaydı, ölü sayısının 700-800'e kadar çıkabileceğini'' söyledi. Yapılanın mantıkla izahı olmadığını ve Türkiye'nin istikrarlı gelişmesinden rahatsız olan çevreler bulunduğunu kaydeden Haleva, "Saldırıda en çok Müslümanlar öldü, bizi koruyanlar, komşularımız öldü'' dedi. Haleva ayrıca, "Terörün, dini, milliyeti olmaz. Avrupa bunun farkında değil. Onlarda olunca bağırıyorlar ama biz bunu burada yaşıyoruz'' ifadesini kullandı.

SİNAGOGLARI GEZDİ
Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra saldırının meydana geldiği sinagogları gezdiler. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ziyaret sırasında vatandaşlar ile gazeteciler, sokağa alınmadı. Erdoğan incelemelerinin ardından yaptığı kısa açıklamada güvenlik ekiplerinin çalışmalarını dikkat ve titizlikle sürdürdüklerine işaret ederek, "Bu terör olayı konusundaki çalışmalarımız tüm hassasiyetiyle devam ediyor. Bu işin menşeini, kökünü, kökenini araştırıp buna göre tedbirler alınacaktır'' dedi.

HASAR TESBİTİ BAŞLIYOR
Başbakan Erdoğan, bu çalışmalardan sonra ekiplerin bugün hasar tespit çalışmalarına başlayacaklarını da belirterek, "Buradaki mağdur olan tüm vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerini gidermek için gerekli olan hazırlığı da Hükümet olarak yapacağız'' diye konuştu.

Erdoğan daha sonra beraberindekiler ile birlikte yaralıların bulunduğu Şişli Etfal Hastanesi'ne ardından da Şişli'deki patlamanın olduğu sokağa gitti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır