kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ateşin düştüğü yerde, gece

Bombalı saldırılara hedef olan sinagogların bulunduğu Büyük Hendek Caddesi ile Nakiye İlgün Sokak dün geceyi ayakta geçirdi

İstanbul'da teröristler tarafından hedef seçilen Neve Şalom ve Beth Israel sinagoglarına yönelik eylemin ardından dün, gün geceye dönerken patlamadan etkilenen çevre sakinleri de kalacak bir yer bulmanın telaşına düştüler. Güvenlik çemberi içinde kalan binalarda bulunan evlerine girmelerine izin verilmeyen vatandaşlar yakınlarının yanına sığınmak zorunda kaldılar. Güvenlik çemberinin dışında kalmasına rağmen patlamada tahrip olan işyerlerinin sahipleri ise herhangi bir hırsızlık ihtimaline karşı sabaha kadar dükkanlarından ayrılmadılar.

CNN'DEN CANLI YAYIN
Tüm ulusal televizyonların yanı sıra yabancı televizyonlar da canlı bağlantılarla izleyicilerine olay yerinden bilgi aktardılar. CNN Televizyonu muhabirleri gece boyunca terör uzmanlarını konuk ederek Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu Büyük Hendek Caddesi'nden canlı yayın yaptı.

Gözyaşı ve kederin hakim olduğu olay mahallinde terör uzmanları da her santimetrekareyi inceleyerek olası delillere ulaşmaya çalıştılar. Gece boyu durmaksızın çalışan diğer bir meslek grubu da camcılar oldu. Yaklaşık iki yüz metre çapında bir bölgeyi etkileyen patlamalar sırasında kırılan camları yenilemeye girişen camcılar tüm güçleriyle çalışmalarına rağmen yine de yetersiz kaldılar. Olaydan hafif yaralarla kurtulan ve kendi dertlerine düştükleri için İstanbul'un dört bir yanından olay yerine çağrılan camcılara ulaşamayanlar ise sabaha kadar dükkanlarında, evlerinde nöbet tuttular.

ESNAF NÖBET TUTTU
Büyük Hendek Caddesi'nde bulunan avize dükkanı hasar gören Şakir Taş da bunlardan biriydi. Olay sırasında yaralandığı için dükkanına geç saatlerde dönebilen ve vitrin camlarını taktırma imkanı bulamayan Taş, sabaha kadar dükkanındaydı. 1992 yılındaki bombalı saldırıyı da yaşadığını anlatan Taş, "Mal canın yongası. Patlamada kırılan avizeler kafama düştüğü için yaralandım. Kuledibi Hastanesi'nde tedavimi yaptırıp işyerime geri döndüm. Ama aşırı talep yüzünden vitrin camlarımı taktırmak için camcı bulamadım. Bu nedenle sabaha kadar nöbet tutmak zorundayım. Tek tesellim işyerimin sigortalı olması" diye konuştu. İşyerindeki avizeler de kırıldığı için önemli ölçüde maddi zararı olduğunu söyleyen Taş, "Önceki patlamada da böyle oldu. Bu saldırılarda en çok esnaf zarar görüyor. Sinagogun tam karşısında işyeri bulunan birkaç arkadaşımız da yaşamını yitirdi. Çözüm ne bilmiyoruz" dedi.

20 BİNA AĞIR HASARLI
Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu sokakta yaptığı incelemelerin ardından yaklaşık 20 binanın ağır derecede hasar gördüğünü bildirdi. Tarihi Eserleri Koruma Kurulu'nun da yarın bölgede inceleme yapacağını söyleyen Topbaş, buradaki tarihi eser ya da tescilli olan binaların yıkılıp yıkılmayacağına, incelemenin ardından karar verileceğini bildirdi.

Nejdet ÇOKAN - Bekir BATU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır