kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Sinagogdaki kanlı dehşeti yaşadım

Şişli'deki sinagoga patlamanın hemen ardından ulaşan Baharhak, vahşete kurban gidenlerin kanları duvardan akarken yüreği burkularak fotoğrafladı

Şişli'deki sinagogda meydana gelen patlamadan çok kısa süre sonra olay yerine ulaşan fotoğraf sanatçısı Moşe Baharhak, fotoğrafladığı dehşet görüntülerini Sabah okurları için kaleme aldı. Sinagogun her santimetrekaresinin kana bulandığı, çığlıkların inlemelere karıştığı ortamda yaşadığı vahşeti, dehşet dakikalarını aktardı. Vahşete kurban gidenlerin kanları sinagog duvarlarından akarken yüreği burkularak resmetti, ibadethanenin her yanına saçılan et parçalarını fotoğraflarken yutkundu, ağlamamak için kendini zor tuttu. İşte dehşet anının acı notları

ÇIĞLIKLAR YÜKSELİYORDU
"Sabah saat 09.40'ta telefonum çaldı ve sinagogda büyük bir patlamanın olduğunu haber verdiler. Hemen fotoğraf çantamı alıp sinagoga gittim. Patlama olalı daha çok kısa bir süre geçtiği için herkes bir panik yaşıyordu. Her yerden dumanlar çıkıyordu. Sokakta bulunanların birçoğu ağlıyor, kimisi de yakınlarının ismini bağırıyordu. Sinagoga girdiğimde olayın dehşet veren boyutları ile karşılaştım. Patlamanın etkisiyle tavan ve duvar çökmüştü. Yerde 35-40 yaşlarında birinin kanlar içinde yattığını gördüm. Patlamanın şiddeti ile çöken duvar, ibadet eden kişinin göğsünden yukarısına isabet etmişti. Göğsü ve suratı tamamen kanlar içindeydi. Suratı da şişmişti. Tabanda daha birçok kan birikintisi vardı. Bu da olayda çok sayıda yaralının olduğunu gösteriyordu. Çığlıklar kan anonsları ile kesiliyordu.

KOPAN BACAK ÜRPERTTİ
Sinagogun giriş katındaki ibadethanelerde bu tüyler ürperten görüntülerden sonra alt tarafa geçtim. Alt bölüm patlamanın şiddeti ile tamamen tahrip olmuştu. Bomba yüklü kamyonetin infilak şiddeti burada çok açık bir şekilde gözler önüne seriliyordu. Kalın taşlardan örülen duvar tamamen çökmüş, tam anlamıyla bir savaş görüntüsünü andırıyordu.

Kopan bir bacağı gördüğümde tüylerim ürperdi. Hayatımda ilk kez ölümün soğukluğunu hissettim. Kendimi toparladığımda patlayan aracın parçalarını fark ettim. Otomobilin lastiği, şaşisi sinagogun alt kapısının önünde bulunuyordu. Tüm bu dehşet görüntüleri sık sık çığlıklarla kesiliyordu. Yaralılar taşınırken, duvarlardaki kanları ve et parçalarını fark ettim.

Köşede ayakları üzerine çökmüş, etrafa boş boş bakan yaşlı birini gördüm. Yanına yaklaşıp yardıma ihtiyacı olup olmadığını sordum. Ancak hiç yanıt vermedi. Öylesine bir şoktaydı ki boş boş baktı.

MÜSLÜMAN-MUSEVİ
Sinagogdan ayrılırken kapıdaki görevliler ve cemaatin ağladığını fark ettim. Ancak öylesine bir görüntü vardı ki...

Sinagogun tam kapısında Musevi cemaatinden bir bayan ile başı örtülü ancak çağdaş giyimli bir bayan sarmaş dolaştı. Birbirlerinin isimlerini bile bilmiyorlardı. Başı örtülü Müslüman kadın Musevi cemaatinden kadına sarılmış, "Kardeşim, başınız sağolsun, geçmiş olsun. Nedir bu başımıza gelenler" diyor, acıyı paylaşıyordu. Olayın şokunu halen yaşayan Musevi cemaatinden bayan da aynı sıcaklıkla yanıt verdi "Sağol kardeşim. Sizler sağolun..."

Moşe BAHARHAK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır