kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Futbolcu değil, film yıldızı pazarlayacak

Futbolcu menajeri, TV kanalı ve film şirketi temsilcisi, yayıncı... Fenerbahçe'nin bir koltukta birkaç karpuz taşıyan eski Futbol Şube Sorumlusu Sadettin Saran, yerli prodüksüyon konusunda da iddialı

Herkes onu Aziz Yıldırım'ın başkanlığındaki Fenerbahçe Futbol Kulübü Futbol Şube Sorumlusu olarak tanıdı. Aslında futbol menajerliği yapıyordu. Ancak yönetime girince 'etik' durmayacağını düşündüğü için bu görevini bir kenara bıraktı. Sonraları Aziz Yıldırım'la da yollarını ayırdı. Şimdi ise Mart 2004'te yapılacak kongrede Aziz Yıldırım'ın karşısına başkan adayı olarak çıkacağı konuşuluyor.
Biz de bugüne kadar hep futbolla gündeme gelen Sadettin Saran'ı işadamı kimliği ile tanımaya çalıştık. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknolojik ekipman ihtiyacını karşılayan, 200'e yakın futbol kulübünün yayın hakkını elinde bulunduran, uluslararası TV kanallarının Türkiye temsilciliğini yapan Saran'dan, 13 yılda 100 milyon dolar cirosu olan bir şirketler grubu yaratmasının öyküsünü dinledik.

* Sadettin Saran futbol dışında neyle ilgilenir?

Savunma sanayiinden kimyaya, tekstilden reklamcılık ve yayıncılığa, spor organizasyonlarından dublaja kadar değişik alanlarda faaliyet gösteren 10 şirketli bir grubuz. Silahlı kuvvetlere simülatör gibi teknolojik ekipman tedarik ediyoruz. Sadece Türkiye için değil, örneğin Kore Hava Kuvvetleri için de simülatörler temin ettik. Rusya'dan aldığımız petrol ürünlerini Uzakdoğu'ya satıyoruz. Moskova, Hong Kong ve Çin'de ofislerimiz var. Türkiye'deki bazı madenleri de Uzakdoğu'ya gönderiyoruz.

* İş hayatına hangi alanda atıldınız?

1990'ların başıydı. O zaman Türkiye'de sadece TRT 1 vardı. TRT 2'nin kurulması tartışılıyordu. Bu alanın büyüyeceğini öngörüp bir Amerikalı'dan 300 dolar borç aldım. 200 dolarlık öğrenci bileti ile Amerika'ya, film şirketlerinden temsilcilik almaya gittim. Para olmadığı için de bir çizgi filmin yayın hakkını alıp döndüm. Hep birbiriyle bağlantılı işler yapmaya çalıştık. Amerika'ya gidip gelirken büyük film şirketleriyle tanıştık. Sonra Sar-An International kuruldu. Şimdi dijital sistem ve kablo üzerinden yayın yapan Halmark ve History Chanel'in Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Bir de yabancı programları Türkiye'de pazarlıyoruz. Disney, Warner Bross gibi dev film şirketlerinin ilk kez bir Türk distribütör ile çalışmasını sağladık.

* Yani televizyonda seyrettiğimiz birçok yayın sizin sayenizde ekranlara taşınıyor?

100'ü aşkın bağımsız film şirketiyle çalışıyoruz. Katoloğumuzda temsilcilikler de dahil 2 binin üzerinde film var. Böylece Matrix, Kusursuz Fırtına, Mesajınız var, Tom&Jery, Slyvester&Tweety, Pokemon ve Ret Kit gibi film, çizgi film, belgesel sunan geniş bir yelpaze oluştu.

* Yayıncılık konusunda yeni projeleriniz var mı?

Yerli prodüksüyona başlayacağız. Dizi projelerimiz var. Aslında iki üç yıldır böyle bir planımız vardı ama kaliteli işler yapalım diye acele etmedik. Birkaç senaryo var. Onlar üzerinde çalışıyoruz. Projenin başına da televizyon kanallarından birinin yöneticisini getireceğiz.

* Sizin bir de futbolcu menajerliğiniz vardı...

Menajerlik değil, oyuncuların bonservisini alıyorduk. Ama Fenerbahçe Yönetim Kurulu'a girince laf olmasın diye o işi de bıraktık. O defter benim için kapandı.

Başkanlık için baskı var ama...
* Ya Fenerbahçe. Herkes Mart 2004'teki kongrede Aziz Yıldırım'ın karşısına başkan adayı olarak çıkacağınızdan emin gibi konuşuyor.

Fenerbahçe bizim aşkımız. Başkan adaylığı konusuna gelince... Bu konuda baskılar var. Arkadaşlar teveccüh gösteriyorlar. Biz de değerlendiriyoruz. Tabii ki, her Fenerbahçeli'nin gönlünde böyle bir şey yatar. Ama henüz değerlendirme aşamasındayız.

* Peki ailede herkes FB'li mi?

Kardeşlerde fire yok. Ama eşleri kontrol etmek zor. Eşim Beşiktaşlı. Evde sorun çıkmıyor. Çünkü kızım Fenerbahçeli. Yani çoğunluk biziz.

Türk maçlarını almaları için para bile teklif ettik
* Futbol bütün bu işlerin neresinde kalıyor?

Tabii filmler, programlar derken futbol maçlarının yayın haklarını da satın almaya başladık. Ayrıca Türkiye'de maç yayını alıp yurtdışına satan ilk firma da biziz. Televizyonlarda yayınlanan yurtdışı kaynaklı spor programlarının yüzde 60'ı bizim. Haftada 40 saate yakın yayınımız var. 200'e yakın yabancı futbol kulübünün yayın haklarını satıyoruz. Türkiye'de de Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor dahil 11 takımın lig dışındaki yayın haklarını pazarlıyoruz. Hem Türkiye'yi tanıtıyoruz hem de kulüplere para kazandırıyoruz. Efes Pilsen Kupası'nı başlattık. Bu kupa 30 ülkede yayınlanıyor.

* Yayın haklarını alıp satmak karmaşık bir iş gibi görünüyor. Sistem nasıl işliyor?

Maç yayını riskli bir iş. Çünkü canlı yayın bittikten sonra o maçın piyasa değeri yüzde 95 düşer. Alıcısı, reklam vereni, frekansları ile uğraşmak zorundasınız. Paket programda böyle sorunlar yok. Maç yayını almadan önce muhtemel rakipler bulunuyor. Onlarla anlaşma yapılıyor. Sonra takımın iyi bir rakiple karşılaşmasını bekliyorsunuz. Bir de takımın hemen elenmemesi lazım. İlk maçta da elenirse para kazanamazsınız. Şu anda Gaziantep iyi gidiyor, Gençlerbirliği işi zora soktu. Trabzonspor'un elenmesi bizim için kötü oldu.

* Maçın değeri nasıl belirleniyor?

Bir maçın değeri 10 ile 600 milyon dolar arasında değişiyor. Fiyat arz-talebe bağlı. 7-8 yıl önce yabancı ülkelere para bile öneriyorduk. 'Alın Türk maçlarını yayınlayın' diye. Çünkü ilgi çekmiyordu. Türk futbolu başarılı oldukça bizim de işimiz kolaylaşıyor.

Kırıkkale'ye tekstil ve yedek parça tesisi
* Önümüzdeki dönem hangi alanlarda büyümeyi hedefliyorsunuz?

Beş adet olan dublaj stüdyosunu sekize çıkaracağız. 250 sanatçı ile çalışıyoruz. Çevirmenlerle birlikte kadromuz 300'ü buluyor. Grupta toplam 458 kişi çalışıyor. Hedefim 2004'te 600, 2005'te ise 1.000 kişiye istihdam sağlamak. Bir de Disney'in 0-12 yaş grubu ürünlerinin Türkiye, Rusya ve Orta Doğu lisanslı üreticisiyiz. Studio Kids markası ile yurtdışında 6 mağazamız var. Yurtiçinde ise 50'ye yakın satış noktası mevcut. Hedef yurtdışı mağaza sayısını 10'a çıkarmak. Ayrıca Kırıkkale'de bir üretim tesisi inşa edeceğiz. Bunu savunma sanayii konusunda yedek parça üretimi izleyecek.

Leyla ŞEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır