kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Amerika'nın ve Bush'un Irak kumarı

Bush, tüm yetkileri Iraklılar'a devrederek ve asker azaltarak seçimlerde oy toplamayı hedefliyor

Irak'taki karmaşanın her geçen gün biraz daha artması Beyaz Saray'ın Irak politikasında köklü bir değişikliğe gitmesine neden oldu. Beyaz Saray gelecek yıl haziran ayına kadar yönetimi ya geçici hükümet konseyinin ellerine bırakacak ya da alternatif bir hükümet oluşturacak.

Irak Geçici Yönetim Konseyi, Irak'taki en üst düzey Amerikalı sivil yönetici Paul Bremer ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada; 2005 yılının sonuna kadar demokratik yolla seçilmiş bir hükümetin iktidara gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Geçici hükümet üyeleri tarafından seçimin mayıs ayında tamamlanacağı ve hükümetin haziranda göreve başlayacağı ifade ediliyor. Konsey'in hedefleri arasında 2005 yılı sona ermeden bir anayasanın hazırlanması ve kalıcı hükümetin kurulması var. ABD'nin Geçici Hükümet'le anlaşamaması halinde alternatif bir hükümet oluşturmayı düşündüğü de ileri sürülüyor.

ABD'LİLER KARARSIZ
Uzmanlar ABD'nin ve Bush'un bu planlarının gelecek yıl kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimlerine yönelik olduğunun altını çiziyorlar. Uzmanlara göre, Bush tüm yetkilerini Iraklılara devrederek ve askerlerin büyük bir bölümünü geri çekerek seçimlerde oy toplayamaya çalışacak. Ancak başta Irak'taki en üst düzey yönetici Bremer olmak üzere birçok Bush taraftarı bu planı büyük bir kumar olarak nitelendiriyor.

Bu arada Bush, BBC televizyonunda banttan yayınlanan 'David Frost ile Kahvaltı' programında, yönetiminin, savaş sonrası Irak'taki planlarını savundu. ABD'nin Irak'taki müdahalesi konusunda sabırlı olunmasını isteyen Bush, yıllarca bu ülkede kalmayacaklarını, çünkü Irak halkının kendi ülkelerini yönetebileceklerini söyledi. Bush, Irak'ta demokrasinin geri geleceğine inandıklarını söyledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır