kapat
13.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

NECATÄ° DOÄžRU


Öleceksek Türk tütünüyle ölelim!

Tiryaki okurlarım sakın kızmasın. Faşist kafalı biri değilim. Sadece kendimi daha iyi anlatmak için yazıyorum Bu çağda sigara içmek ilkelliktir, geriliktir, akılsızlıktır, iradesizliktir. Embesilliğe kadar gider.

Sigara öldürüyor.

Hem erken öldürüyor.

Hem süründürüyor.

Bizim ülkemizde de gençler çok erken yaşlarda sigaraya başlıyor. Sigara özellikle gençleri "nikotin sünepesi" yapıyor.

Herkes sigarayı bırakmalı.

Evine, işyerine sokmamalı.

Türkiye, bazı Amerikan şehirlerinde yapılmaya başlandığı gibi "sokaklarında, parklarında, meydanlarında bile sigara içmeyi" yasaklamalı. Türkler bunu yapamıyorsa; hiç değilse Türk tütünüyle ölmeli.

****

Bilimsel olarak saptandı.

Türk tütünü daha az zararlı, Amerikan tütününe göre daha az nikotin içeriyor, daha az katran, daha az diğer zehirli madde... Ancak Türk tütününün "bu mukayeseli üstünlüğünü"nü bizim TEKEL, doğru yönetilip kullanamadı. Amerikan, İngiliz, Japon sigara tekeleri, içine yüzde 5 oranında Türk tütünü koyarak Amerikan tütününden ürettikleri sigaraları ambalajlarıyla ve "seks-macera-özgürlük" motiflerini hissettirmeden pompalayıp sigara tiryakisini kendilerine bağımlı kılan yoğun reklam propagandalarıyla "beyin" yıkadılar.

Dünyanın beyni esir alındı.

Dünyadaki tiryakilerin "içim lezzeti" insan sağlığı için daha zararlı olan Amerikan tütününe göre şekillendi.

Türk tütünü yenildi.

****

Türkiye'nin 100 milyar adede ulaşan yıllık sigara tüketim pazarının yüzde 65'i 1990 yılından bu yana Türkiye'yi ve TEKEL'i yönetenlerin beceriksiz, enerjisiz, hımbıl, teslimiyetçi (haince diyeceğim geliyor) tutumu yüzünden Amerikan tipi sigara üreten yabancı firmaların eline geçti. 420 bin tütün üreticisi çiftçisi olan Türkiye, dışarıya daha az Türk tütünü satan, fakat her geçen yıl daha fazla Amerikan tütünü ithal eden ve Amerikan tütünüyle yapılan sigaraları kendi halkına içiren ülke oldu.

Tiryakiyi teslim aldılar.

Türkiye'yi soyuyorlar.

En kaliteli Türk tütününün kilosunu bizden 3.5 dolara alıyorlar, ama İzmir'in Tire'sinde, Torbalı'sında kurdukları fabrikalara Amerika'dan getirdikleri tütünün kilosuna 5.5 dolar yazıyorlar.

****

Kendi tütününü bırakıp, Amerikan tütünüyle yapılan sigaraları içen zavallı, alık, akılsız, iradesiz Türkler'in sırtından Amerikan çiftçisine kaynak aktarıyorlar. Şimdi TEKEL'in elindeki Samsun-Maltepe-Yeni Harman- 2000-2001 markalarını da "pırasa fiyatına" almaya çalışıyorlar. Bizim gazetecileri programlıyorlar, her biri uzman kesiliyor ve "Zaten TEKEL piyasayı kaybetti, bu fiyata satmazsak, gelecek yıl bunu da bulamayız" diye yazılar da yazdırıyorlar. Bakan da "Babalar gibi satarım..." diye hava yapıp sonra, verilen fiyat karşısında "mosmor olmuş" bir şekilde kabuğuna çekiliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanı da "Nerede hata yapıldı?"nın özeleştirisini bile yapamıyor.

Ne olacak ÅŸimdi?

Türk sigarası nasıl yaşayacak?

Nasıl yarışacak? Cevap isterim.

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır