kapat
13.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Yine dokunamadılar

TBMM Komisyonu, CHP'nin şikayeti üzerine dokunulmazlığının kaldırılması istenen 64 milletvekiline ait 107 dosyayı görüşmek üzere, ilk kez dün toplandı. Ancak kavga çıktı, dosyalar yine rafa kaldırıldı

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda bir yıldır ilk kez dün toplanan TBMM Komisyonu, AK Parti ve CHP'lilerin sert tartışmalarına sahne oldu. Milletvekilleri birbirinin üzerine yürüdü, bir bölümü toplantıyı terk etti ve dokunulmazlıkların görüşülmesi belirlenemeyen bir tarihe ertelendi.

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na başkanlık eden Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık bir yıldır biraraya gelemediklerini söyledi.

CHP Mİ, AK PARTİ Mİ SUÇLU?
Bu sürenin birkaç ayının kurulma çalışmaları ile geçtiğini, ardından da dokunulmazlıkla ilgili araştırma komisyonunun kurulduğunu kaydeden Kuzu, dosyaları görüşmek üzere toplanmamalarının bundan kaynaklandığını savundu. Bu arada yasama dokunulmazlığı konusunun aralarında yer aldığı Anayasa değişiklikleri için bir Uzlaşma Komisyonu kurulma girişiminde bulunulduğunu da anımsatan Kuzu, bu komisyonun CHP'nin üye vermemesi nedeniyle çalışmaya başlayamadığını anlattı. CHP'lilere "Dokunulmazlık konusunda samimi iseniz Uzlaşma Komisyonu'na üye verin çalışmaya başlansın" çağrısı yapan Kuzu, CHP'lilerin başvuruları ve şahsına yönelik suçlamalar üzerine komisyonu toplama kararı aldığını, ancak AK Partililerin verdiği önergeyle, toplantının ertelendiğini söyledi. Kuzu, Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının birkaç ay süreceğini, beklemek gerektiğini ekledi.

CHP'LÄ°LER Ä°SYAN ETTÄ°
Karma Komisyon toplantısı, sert tartışmalara da sahne oldu. Kuzu, toplantıyı açış konuşmasında, CHP'nin şikayeti üzerine toplandıklarını belirterek, "Milletvekillerimiz yargının bağımsız olmadığına inanıyorlar. Yargı bağımsızlığı sağlanmadan da dokunulmazlıkların kaldırılmasını istemiyorlar. Siz beni şikayet ediyorsunuz. Beni gönderin Yüce Divan'a" dedi. Kuzu, daha sonra söz alan CHP milletvekillerinin sözünü de aynı ifadelerle kesince, CHP'liler tepki gösterdi, "Tavrınız sürerse komisyonu terk ederiz. Sözümüzü kesmeyin" diye bağırdılar. CHP'li Halil Ünlütepe, "Sizin Başkan olduğunuz Komisyon'da konuşulmaz. Tavrınızı değiştirin ve yakışıksız olan sözlerinizi geri alın" diye bağırdı, daha sonra toplantıyı terk ederken, bir süre sonra Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan da, "Ben böyle toplantının..." dedikten sonra, toplantıdan ayrıldı. Toptan, ayrılış gerekçesini daha sonra, "O saatlerde randevulu görüşmeleri olduğu" şeklinde açıkladı.

Başkan Kuzu CHP'li Atila Kart konuşurken de, sözünü kesip "Şov yapıyorsunuz" deyince, Kart ayağa kalktı ve 15 dakikaya yakın bir süre Kuzu ile karşılıklı atıştı. Bir süre sonra önce AK Partililer, ardından CHP'lilerin tümü ayağa kalktı. İki partinin kurmayları araya girip kavgayı yatıştırdı. CHP'liler, görüşmelerin ertelenmesine de karşı çıktılar. CHP'li Oya Araslı, "Bu hukuki de değil, mantığa da uygun değil" diyince, AK Partililer "Biz sizin öğrenciniz değiliz, böyle konuşamazsınız" dediler. "Hocanız olsaydım, şimdi farklı olurdunuz" diyen Araslı'ya Kuzu "Utanmaz" diye bağırdı. Kuzu, AK Parti'de de tepki yarattı.

43 AK PARTÄ°LÄ°, 19 CHP'LÄ°
TBMM'de şu anda 64 milletvekili hakkında 107 dosya bulunuyor. Dokunulmazlığı kaldırılması istenen milletvekillerinin 43'ü AK Partili, 19'u CHP'li, biri DYP'li ve biri bağımsız. Milletvekillerine, görevi kötüye kullanma, Devlet İhale Kanunu, Seçim Kanunu ve TCK'ya muhalefet, basit ve nitelikli zimmet, yaralama, ölüme sebebiyet, kaçakçılık, evrakta sahtecilik gibi suçlamalar yöneltiliyor.

Åženol ATEÅž


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır