kapat
13.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Bankacılık Yasası bakanları bile böldü

Babacan Bankacılık Yasa Tasarısı'nda eğer gerekirse değişiklik yapabiliriz Unakıtan Arzumuz, yeni tasarının Meclis'ten aynen geçmesi yönünde

İşadamlarından bankacılara birçok kesimden tepki alan yeni Bankacılık Yasası Tasarısı ile ilgili tartışma büyüyor. Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Meclis'te görüşülmeyi bekleyen ve BDDK'nın etkinliğini de artırmayı içeren bankacılıkla ilgili yasa tasarısının, gerekirse değiştirilebileceğini söylerken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arzularının tasarıda değişiklik yapılmaması yönünde olduğunu belirtti.

YUMUÅžAMA SÄ°NYALÄ°
Başta Bankalar Birliği'nin ve işadamlarının eleştirisini alan yeni yasa tasarısı IMF'den de tepki aldı. Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bankacılık tasarısının geri çekilmesi konusunda IMF'den mektup alıp almadıkları sorusu üzerine Bakan Unakıtan, "Öyle bir mektuptan haberim yok, bilmiyorum" dedi. Tasarıyı geri çekmeyi düşünmediklerini ve bugün Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacağını kaydeden Unakıtan, gerekirse tasarının alt komisyona da gönderebileceğini ifade etti.

PERÅžEMBE MECLÄ°S'TE
Kendilerinin tasarıyı Meclis'e gönderdiklerini, bundan sonraki sürecin Meclis'e ait olduğunu vurgulayan Unakıtan, "Meclis değişiklik yapar mı yapmaz mı, bunu bilemiyorum. Bundan sonraki prosedür Meclis'e aittir. Bizim arzumuz değişiklik yapılmaması yönünde" diye konuştu.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda gazetecilerin, IMF'nin söz konusu 30 maddeden oluşan tasarının BDDK ile ilgili iki maddesinin hemen çıkarılması, diğerlerinin de geri çekilmesi yolundaki taleplerine ilişkin haberleri anımsatmaları ve IMF'den bu konuda uyarı gelip gelmediğini sormaları üzerine Babacan, "Biraz çalışalım bakalım. Perşembe günü Komisyon'da görüşülecek" dedi.

'GEREKİRSE DEĞİŞİR'
Bakan Babacan bir başka soru üzerine, konuyu şimdi konuşmak istemediğini vurgulayarak, "Gerekirse değişiklik yapılır, gerekmezse yapılmaz. Değişiklik yapılacaksa açıklanır" yanıtını verdi. Bu arada Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Unakıtan'ın AKP'nin bankacı e hukukçu kökenli milletvekilleriyle yeni yasa tasarısını tartıştığı belirtiliyor.

?BDDK'nın daha hızlı ve etkin çalışmasına yönelik yasal düzenleme 500 milyon dolarlık krediyi içeren 6. gözden geçirmenin tamamlanması için ön koşullar arasında yer alıyor.

Söz konusu tasarı, yarın Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. Yasa Tasarı'sı banka yönetcileri, sahipleri ve şube müdürlerine kadar geniş sorumluluk getiriyordu.

Bankalar, Ankara'ya rapor gönderdi
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Bankalar Yasası değişikliği, mali sektörü rahatsız etti. Tasarının, işleyen bankaları sıkıntıya sokacağını, iyi niyetli banka ile kötü niyetlileri birbirinden ayırmadığını, geçerli hukuki sözleşmeleri tartışmaya açtığını düşünen bankacılar, hükümeti yakın markaja aldı. Bankalar Birliği'nin hazırladığı rapor da Ankara'ya ulaştı. Bankacılar, IMF'nin de "aceleci" bulduğu tahsilatı hızlandırma tasarısı için şu görüşleri dile getirdiler

* Banka kaynaklarını kendi lehine kullananlar ile tüm tedbirleri aldığı halde durumu düzeltemeyenler ayrılmıyor.

* BDDK'nın onayladığı geçerli hukuki sözleşmelerin tartışmaya açılması sözleşme hukuku ve şirketlerin iktisadi geleceği açısından sakıncalı.

* Banka sahiplerinin, şirketleri veya şahısları için kullandığı ilk krediden itibaren tüm işlemlerin geçersiz sayılması, bu sözleşmelerle bağlantılı olarak diğer bankalardaki işlemleri sıkıntıya sokar.

Bankalar Birliği ise tasarıya yönelik kaygılarını şöyle yansıttı

* İhmali görülen tüm sorumluların, en ağır şekilde cezalandırılması, yasalara aykırı olarak kullandıkları banka kaynakları ve zararların tazmin edilmesi için yasalarda eksiklik veya boşluklar varsa bunların giderilmesi zorunludur.

* Ancak ekonomideki bir krizden dolayı aktif kalitesi bozulan, alacaklarını tahsil edemeyen, likiditesi zayıflayan, mali bünyesi güçlendirilemeyen bir bankanın ortaklarının veya yöneticilerinin, kötü niyetli olanlarla aynı muameleye tabi tutulması hukuka ve ekonomik realiteye aykırıdır.

* Yürürlükteki kanuna göre, bir işlemin suç olup olmadığının tespiti savcılığa suç ihbarı ile başlamadığı halde yeni düzenlemenin derhal savcıların kararına imkan sağlaması yanlıştır.

* Bir ortağın bankasındaki ilişkiler nedeni ile borcu olabilir. Fakat diğer şirketlerinin bankaya borcu olmaması halinde bile varlıklarının Hazine alacağı biçimine dönüştürülmesi yanlıştır.

IMF'nin ısrarı geri adım attırdı
Hükümet, kamuoyuna büyük umutlar vererek TBMM'ye sevk ettiği Bankalar Yasa Tasarısı konusunda geri adım attı. IMF ve bankacılık sektöründen gelen tepkiler nedeniyle, tasarının alt komisyona havale edilmesi ve kapsamının daraltılması görüşü benimsendi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün gündeme alınacak olan tasarıya ilk tepki IMF'den geldi. IMF, Bankalar Yasası'nda kapsamlı değişiklik yapılmasına gerek olmadığı, batık bankalar ile ilgili tahsilatı hızlandıracak birkaç değişikliğin yeterli olacağı görüşünü Ankara'ya iletti. Bu tepki üzerine, tasarı hakkında ne yapılabileceği konusunda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan ve AKP'nin bankacılık kökenli milletvekilleri önceki gün akşam bir araya geldi. Yapılan toplantıda, düzenleme ve bu konudaki görüşler masaya yatırıldı. Toplantıda, tasarının bugün yapılacak Adalet Komisyonu toplantısında alt komisyona havale edilmesi kararlaştırıldı.

Alt komisyonda, hukukçular ve bankacılar birlikte çalışacak. Mevcut sistem içinde batık bankalar ile ilgili tahsilatın hızlandırılmasının mümkün olup olmadığına bakılacak.

Komisyonun, IMF'nin de uyarıları doğrultusunda tasarının kapsamının daraltılması ve tahsilat ile ilgili maddelerin sınırlandırılması bekleniyor.

Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır