kapat
13.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Şaşırtan baskın

Mali polis baskınında İmar'ın kayıp disketleri arandı 50 koli evraka el kondu. Akçakoca, evrakların görev yaptığı dönemde imza attığı belgelerin fotokopisi olduğunu açıkladı

BDDK başkanlığından geçen hafta ayrılan Engin Akçakoca'nın çalışma ofisi olarak kullandığı arkadaşına ait evine mali polis baskın yaptı. Mali polisin İmar Bankası'na ait kayıp back-up disketlerin bulunduğuna dair ihbar üzerine yapılan aramalarında BBDK'nın el koyduğu bankalarla ilgili yaklaşık 50 koli evrak bulundu. Olay sırasında eve gelen Engin Akçakoca evrakların BDDK Başkanlığı sırasında imza attığı belgelerin birer kopyası olduğunu belirtti. Olay üzerine bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de evrakların kopyasının alınmasının doğal olduğunu, kendisinin de aynı durumda aynı davranışta bulunacağını belirterek Akçakoca'ya sahip çıktı.

TELEFONLA GELEN Ä°HBAR
Emniyet yetkililerinden alınan bilgilere göre İmar Bankası'nın kayıp Back-up'larının peşinde olan Mali Şube' ye bir telefon ihbarı yapıldı. Bu ihbara göre Etiler Alkent sitesi Mimoza-3 ve Fulya- 5 apartmanlarında bulunan dairelerde İmar Bankası'nın kayıp back-up'larının bulunduğu ihbarı yapıldı.

Kendilerine gelen ihbarı, soruşturmayı yürüten Şişli Savcılığına ileten Mali Şube yetkilileri, adresle ilgili arama kararı çıkarttılar. Dün öğleden sonra Etiler-Alkent sitesi Mimoza-3 ve Fulya 5 apartmanlarına giden mali şube elemanları hedef olarak belirlenen yerde arama yapmak için sahibini aramaya başladılar. Sitenin yönetimi de buranın Engin Akçakoca tarafından kullanıldığını söyleyerek kendisine haber verdiler. Mali polise açıklama yapan Akçakoca, dairenin kendi özel arşivi olduğunu ve burada kendisinin özel çalışmaları olduğunu söyledi. Ancak polis yetkilileri de kendisine "Burada İmar Bankasının kayıp buck-up'larının bulunduğu yolunda ihbar aldıklarını" belirterek arama kararı çıkarttıklarını ve burada arama yapacaklarını söylediler. Bunun üzerine de yapılan arama sonucunda Mali polis yaklaşık 50 koli dosyayı incelemek üzere Akçakoca'nın evinden ayrıldılar.

Akçakoca daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, ihbarın 2 arkadaşı, asistanı ve şöförünün evi hedef gösterilerek yapıldığını açıkladı.

Bu arada polisin Ceylan Fulya 5'te gerçekleştirdiği aramaya yönelik bir açıklama yapan Savcı Mecit Ceylan, "Akçakoca'nın gözaltına alınması söz konusu değil. İçerideki evraklara el koyduk. Bu evrakların onda bulunması yasal değil" dedi. Toplam 2 saat binada kalan Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan'a İstanbul Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş da eşlik etti. Öte yandan el konulan belgelerin Engin Akçakoca'nın avukatının da hazır bulunmasıyla yarın inceleneceği belirtildi.

SIKI Ä°NCELEME
Bu arada Sayıştay, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ve Yüksek Denetleme Kurulu'ndan 37 müfettiş Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK) çeşitli konularda inceleme yürüttü. BDDK yetkilileri kurumun inceleme nedeniyle asıl işini yapamaz haline geldiğini belirttiler.

Evraklar önemli, ben de saklardım
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, evinde yapılan aramada, yönetimi döneminde imzaladığı evrakın örneği bulunan BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'ya destek çıktı. Şener, "Bir kamu görevlisinin görevi bıraktıktan sonra, iddialara cevap verebilmek için imzaladığı evrakın örneğini alması doğaldır" dedi.

Şener, olaydan sonra Akçakoca'yla görüştüğünü belirtti. İhbarda, arama yapılan evin Engin Akçakoca'yla bağlantısının kurulmadığını söyleyen Şener, şu bilgiyi verdi

"Arama yapılan ev Sayın Engin Akçakoca'nın evinin bitişiğindeki bir ev. İmar Bankası ile ilgili evrak denilen şeyler de aslında Sayın Akçakoca'nın kendi yönetimi döneminde imzaladığı, yaptığı işlemlere ait belgelerin örnekleri, fotokopileri. Yani bir kamu görevlisinin hatta bir bakanın görevi bıraktıktan sonra ortaya çıkabilecek birtakım iddia veya haberlere cevap verebilmek açısından kendi yönetim dönemiyle ilgili evrakın bir örneğini yanında alıkoyması gayet doğal bir şeydir. Nitekim ben de bakanlığı bırakacak olduğumda imzaladığım bütün evrakın bir örneğinin yanımda olmasını isterim."

Bu tür görevlerde bulunanların günde sayısız evraka imza attığını söyleyen Şener, şöyle devam etti

"Böyle görevlerdeki kişilerin, görevden ayrıldıktan sonra yapılan birtakım isnatlar karşısında bir zamanlar görev yaptığı yerden bilgi alması ve kendisini savunması zor olabilir. Bu nedenle evrakların birer örneğinin yanında bulunması düşüncesi olabilir. Biz de bazı sorumluluklar içinde görevler yaptığımız için bu tip ihtiyaçları hissediyoruz. Bazı evrakların, savunma hakkını kullanabilme açısından yanımızda bulunması ihtiyacını hepimiz hissedebiliriz. Bu evraklar Mali Şube tarafından alındı, incelenecek ve sonra kendisine iade edilecek. Bu evrakların İmar Bankası evraklarıyla bağlantılı olduğu kanaatinde değilim."

"BDDK gibi bir bağımsız düzenleyici kurumda başkan olarak görev yapmış bir insan, saygın bir kişidir" diyen Bakan Şener, gerek yargıda gerek emniyette bu saygınlığa yakışacak şekilde işlemlerin yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Akçakoca: Hiçbir banka kaydı saklamıyorum
BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca, herhangi bir bankaya ait kayıtları herhangi bir yerde bulundurmadığını bildirdi. Akçakoca dün Mali Polis tarafından düzenlenen baskın sonucu bazı evrak fotokopilerine el konulduğunun altını çizdi. Akçakoca şu açıklamayı yaptı

"İmar Bankası belgelerinin 2 arkadaşım, asistanım ve şoförümün evinde olduğunu iddia eden bir ihbar üzerine, Mali Polis tarafından savcılık izniyle araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmada bulunan ve Mali Polis tarafından incelemeye alınan dosyalar, asılları fiziken BDDK ve TMSF'de bulunan evrakların fotokopileridir. Görev dönemimde yapılan iş ve işlemlere ait evrakların fotokopilerini almam, Başkanlık dönemimle ilgili yapılacak araştırma ve incelemelere dönük hazırlık amacını taşımaktadır. Evrak fotokopilerinin alınması yapılan genel bir uygulamadır.

Öte yandan, herhangi bir bankaya ilişkin yazılı veya manyetik kayıtları evimde veya herhangi bir yerde bulundurmam söz konusu değildir."

SavaÅŸ AKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır