kapat
13.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Yosi ile Muhammed

Biri ona, İsrailli annesinin diğeri ise Filistinli babasının taktığı ad. Aslında tam da genç bir İsrail askerinin yaşamının izdüşümü bu

İsrailli Musevi annesine göre Yosi Peretz ya da Filistinli Müslüman babasının hitap ettiği ismiyle Muhammed Hüseyin... İki ev, iki kültür ve yıllardır süren İsrail-Filistin savaşının tam ortasında kalmış bir İsrail askeri. Sadece ayrılmış bir anne babanın değil aynı zamanda ayrı toplumlara ait bir anne babanın da çocuğu Muhammed Hüseyin ya da diğer adıyla Yosi Peretz. Aslında savaş yüzünden her gün buna benzer hikayeler yaşanıyor ama Muhammed'in hayat hikâyesi o topraklarda neler olduğunu en çarpıcı biçimde seriyor gözler önüne. Bazıları espriyle karışık doğum günlerinde alınan hediyelerin ikiye katlandığını hatırlatarak şanslı saysa da, iki farklı kültürü tanıma fırsatını yakaladığı için mutlu olması gerektiğini söylese de, Muhammed'e göre tüm bu yaşadıkları tam bir trajedi. Hem de yıllardır sürüp giden bir trajedi....

O BİR AŞK ÇOCUĞU
Muhammed'in annesi ve babası 1973 yılında ailelerinden kaçarak için geldikleri Tel Aviv'deki bir restoranda tanışmış. İlk görüşte aşkın etkisiyle kısa bir süre sonra evlenme kararı almışlar. Bir süre Tel Aviv'deki ufak bir apartman dairesini paylaştıktan sonra Filistin tarafında bulunan Nur Şamp kamplarında yaşamaya başlamışlar. Arada sırada da Tel Aviv'deki evlerini ziyarete gitmişler. İşte tam da bu ikilemin, bu çifte yaşamın ortasına doğmuş Muhammed.

1990'lı yıllarda barış çabalarının kesilmesiyle aile çevresindeki sınırlar da keskinleşmeye başlamış. Şu anda İsrail üniforması giyen Muhammed de o dönemde bir Filistin askeri olarak Filistin için mücadele etmiş. Bu yüzden eğitimi ve tüm hayatı tehlikeye girmiş. Tüm bu yaşananların ardından 16 yıl boyunca farklı kimlikleri kaynaştırmayı başaran anne ve babası boşanmaya karar vermiş. Ve oğlunun Filistin'deki çetin yaşam şartlarından uzaklaşma şansı olduğunu fark eden babası Adel, Muhammed'in annesiyle birlikte İsrail tarafına gitmesine izin vermiş. Bu geçiş Muhammed için yeni bir şok olmuş. En basitinden yalnızca erkeklerden oluşan sınıflarda okumaya alışmış Muhammed, kızlı erkekli sınıflarla uzun süre kaynaşamamış. Okulu bitirdikten sonra da soluğu annesinin tüm itirazlarına rağmen orduda almış.

"BABAMI Ä°STÄ°YORUM"
Ayrıldıktan sonra neredeyse bir yıl boyunca babasını görememiş Muhammed. Babasıyla yeniden bir araya gelebilmek için hükümete mektuplar yazmış. Fakat her seferinde aynı cevabı almış Babanız sizi sadece savaşta öldüğünüz zaman görebilir.. Ancak babası sınırları delmeyi başarmış ve İsrail tarafına gizlice girip kaçak olarak çalışmaya başlamış. Şimdi Hüseyin'in can güvenliğini tehlikeye atmamak için üç dört ayda bir gizlice görüşüyorlar. Hüseyin tüm yaşamı boyunca hissettiklerini birkaç cümlede özetliyor. "Biz barış istemedik çünkü aslında hiç savaş istemedik. Annem bir tarafta babam ise diğer bir tarafta. Ve ben hangi yöne gideceğimi hâlâ bilmiyorum.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır