kapat
13.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Mamma, Saddam

AnneciÄŸim, Saddam geliyor!
Irak'ta şok saldırı... Nasıriye'deki karakola intihar saldırısı düzenlendi. 14'ü İtalyan 22 kişi öldü. İtalya; Amerika, İngiltere ve Polonya'dan sonra asker kaybeden dördüncü ülke oldu

Amerikan, İngiliz, Polonyalı derken dün de İtalyan askerleri Irak'taki saldırıların hedefindeydi. Başkent Bağdat'ın güneyindeki Nasıriye kentindeki İtalyan askerlerinin merkezi sabah saatlerinde bombalı saldırıya uğradı. TSİ 09.50'de bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırıda 8 Iraklı sivil ve 14 İtalyan askeri öldü, 7'si de yaralandı. Biri kamyon iki aracın büyük bir hızla çarpması sonucu Irak ticaret odasına ait olan ancak İtalyan askerlerinin kullandığı binada ağır hasar meydana geldi. Saldırı sonrası açıklama yapan bölge komutanı İngiliz Binbaşı Charlie Mayo, "Binada Iraklı polislere eğitim veren 300 İtalyan ve 110 Romanya askeri bulunuyordu" dedi.

SADDAM'IN FEDAÄ°LERÄ° YAPTI
İngiliz binbaşı, saldırıda önemli bölümü yıkılan binanın enkazı altında birçok kişinin kalmış olabileceğini, bu nedenle ölü ve yaralı sayısının yükselmesinden endişe ettiklerini söyledi. İntihar eylemi olduğu tahmin edilen saldırıda önce bomba yüklü kamyonun binanın girişine çarptığı, hemen ardından da binaya bu kez bir otomobilin çarptırıldığı açıklandı. Kanlı saldırı sonrası İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ve Başbakan Silvio Berlusconi sert açıklamalarda bulundu. Ciampi, "İtalyan askerleri, Irak'ta halkın özgürlüğe kavuşması için çalışırken öldürüldü" dedi. Savunma Bakanı Antonio Martino, saldırıyı Saddam'ın Fedaileri'nin düzenlediğini söyledi.

"AÅžAÄžILIK BÄ°R SALDIRI"
Berlusconi ise "Hiçbir göz dağı, Irak'ın güven ve özgürlük içinde yeniden yapılandırılması ve hükümetin kurulması için bu ülkeye yardım etme arzumuzu değiştirmeyecek. Irak'ta ölen askerlerimizin cesareti ve inancıyla gurur duyuyoruz" dedi. Papa 2'nci Jean Paul de kınama açıklamasında "aşağılık bir saldırı" ifadesini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Ortak Dış Politika ve Savunma Sorumlusu Javier Solana saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı, İtalyan hükümeti ve halkına baş sağlığı diledi.

Ulusal haber ajansı ANSA, Irak'ta 3 bin İtalyan askerin görev yaptığını, bunların 2 bin 300'ünün ülkenin güney bölgesinde konuşlandığını bildirdi. Irak'ta görevli İtalyanlar'ın 400'ü askeri polis, kalanı ordu mensubu. Bu, İngiltere'nin komutasındaki güney bölgesinde konuşlandırılan İtalyan askerlerine yönelik ilk saldırı oldu.

"Irak'ta geçici hükümet konseyinin günleri sayılı"
Irak'ta düzen ve güvenliğin yanı sıra siyasi birliği de sağlayamayan Amerika, alternatif arayışına girdi. Bush yönetimi, siyasi otorite ve güvenlik yetkisini "doğru zaman geldiğinde" teslim etmek üzere savaş sonrası kurduğu geçici hükümet konseyinin çalışmalarından memnun değil. Konsey üyelerinin Irak'ın geleceği, bütünlüğünü koruması gibi konular yerine kendi çıkarlarını ve siyasi kariyerlerini düşündüğünü belirten ABD yönetimi, konuyu masaya yatırmak üzere Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'i acil olarak Washington'a çağırdı.

Polonya Başbakanı Leszek Miller ile görüşmesini iptal eden Bremer, başkentte Dışişleri Bakanı Colin Powell, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile biraraya geldi. ABD'nin geçici konseyin kendilerine Irak'ta düzeni sağlamak, halkla iletişim kurmak, devrik rejim yanlılarının ve farklı güçlerin saldırılarını önlemek için destek veremediği görüşünde olduğunu belirten İngiliz basını, "Geçici konseyin günleri sayılı" yorumunda bulundu. Amerikalı yetkililerin Irak'ta en kısa zamanda geçici konseyi feshederek Afganistan modeli bir hükümet kurmayı ve yönetimi ona devretmeyi planladığı belirtiliyor.

Bağdat'ta iki Amerikan askeri daha öldürüldü
Amerikalı yetkililer, Irak'ta 2 ayrı saldırıda iki askerlerinin daha öldüğünü, 4'ünün de yaralandığını açıkladı. Başkent Bağdat'ta meydana gelen ilk saldırıda yol kenarına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu askeri araçtaki 1 asker öldü, 2'si de yaralandı. İkinci saldırı ise Salı günü Bağdat'ta meydana geldi. Kentin Veziye bölgesinde bir köprüden geçmekte olan Amerikan askeri konvoyuna el bombalarıyla saldırı düzenlendi. Devriye araçlarındaki askerlerden 1'i öldü.

BERLUSCONI KENDÄ°NE GELEMEDÄ°
Saldırı sonrası Senato'da konuşan ve çok üzgün olduğu gözlenen İtalyan lider Berlusconi, Irak'ta ABD'ye desteklerinin süreceğini söyledi. Koalisyon güçlerine yönelik önceki saldırılarda 6 Ukrayna askeri yaralandı, Polonyalı rütbeli bir asker öldü. İtalyan askerlerinin merkez binasının ön cephesinin, saldırı sonrasında çöktüğü açıklandı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır