kapat
02.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Eli öpülecek adam

"Sermaye dert değil; asıl zor bulunan şey vizyon" Manisa'daki Vestel City ile ilgili rakamları okuyunca, ABD finans dünyasının yıldızı Michael Milken'in bu sözünü hatırladım.

İzmirli olduğum için Vestel'i 1984'teki kuruluşundan beri çok iyi biliyorum. 1990'ların başında Asil Nadir'in batmasıyla fabrikanın kapanmanın eşiğine geldiğini de unutmuyorum. Ahmet Nazif Zorlu, 1994'te tesisi İngiliz kayyumlardan satın aldığında Vestel yılda 400 bin televizyon üretecek kapasiteye sahipti ama teknolojisi eskimişti. Sözü bu noktada Zorlu'ya bırakalım

"Vestel'i aldığım sırada imajı çok kötüye gitmişti. Kolları sıvadık, işe Araştırma-Geliştirme (AR-GE) birimi kurmakla başladık. Şirketi ve imajını biraz ayağa kaldırınca, arkadaşları topladım, 'Hedefimiz yılda 1 milyon televizyon üretmek' dedim. Hepsi korktu..."

Zorlu'nun o zamanlar hayli iddialı, hatta gerçekleşmesi zor görünen bu hedefinin üstünden 6 yıl geçti. Bir de bugünkü tabloya bakın 2003 üretimi 8 milyonu geçecek. Üretiminin yüzde 90'ını yurt dışına satıyor. 108 ülkeye 300'ü aşkın markayla ihracat yapıyor. Bu markaların arasında JVC, Hitachi, Sanyo, Mitsubishi, Toshiba gibi Japon devleri de var. Avrupa televizyon pazarının yüzde 20'si, dünya piyasasının ise yüzde 5'i Vestel'in elinde.

Fabrikalar kenti
22'si yerli 13'ü yabancı 35 şirketten oluşan bir imparatorluk haline geldi. Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda, İspanya, Tayvan'da pazarlama şirketleri, Rusya'da yılda bir milyon televizyon üreten (2004'te 2 milyona çıkacak) fabrikası, ABD'de Silikon Vadisi ile İngiltere'nin Bristol Kenti'nde AR-GE merkezleri var. Silikon Vadisi'nde İsrailli ortağı Exatel ile geliştirdiği dünyanın ilk dijital kayıt yapan televizyonu çok yankı uyandırdı.

"Hedef büyük, koşmak gerek. Durmadan yol almak gerek" diyen, büyümeyenin yok olacağını söyleyen Zorlu, 1997'de Vestel'in yanına beyaz eşya üretecek tesisin temelini attı. İki yıl sonra ilk buzdolapları piyasaya verildi. Bunu klima fabrikası izledi. Bugün o tesislerde de yılda 1.2 milyon buzdolabı ve 250 bin klima üretiliyor.

Ardından sıra Zorlu'nun asıl "vizyon"unu gerçekleştirmeye geldi Vestel City, yani Vestel Kenti. Bu proje mevcut tesislere ek olarak 4 milyon kapasiteli dünyanın en modern plazma TV fabrikası, 1.5 milyon kapasiteli çamaşır ve 1 milyon kapasiteli bulaşık makinesi fabrikaları öngörüyordu. 700 dönüme yayılmış, 350 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrikalar kenti. Toplam 500 milyon dolarlık yatırım.

Zorlu'nun verdiği söz
Bu yatırımın 360 milyon dolarlık bölümü tamamlandı ve plazma televizyon ile çamaşır makinesi tesisleri dün Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Temeli atılan bulaşık makinesi fabrikası da gelecek yıl sonunda bitecek. 2004'ün 4 milyon adet plazma televizyon üretimi şimdiden satıldı bile.

Sonra? Sırada GSM projesi var, savunma sanayiine yazılım programı var, 2005'te 6 milyar dolarlık ihracat hedefi var...

Sözü yine "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı" diyen Ahmet Nazif Zorlu'ya bırakalım. Bakın, Zorlu Grubu'nun 50'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla geçenlerde çalışanlarına yayınladığı mesajda ne diyor

"Birlikteliğimizden doğan güçle, Türk bayrağını dünya arenasında başarıyla dalgalandırmaya devam edeceğiz. Ülkemizle birlikte hızla geleceğe yürüyeceğiz. Bu, benim çalışanlarıma çalışanlarımın da Türk halkına sözüdür..."

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır