kapat
02.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Çözüm yeni yasa

Sezon başından beri sporun ve futbolun zirvesindekiler Spordaki Şiddeti Önleme Yasası'nın bir an önce çıkmasını istiyordu. Son derbi, bu gerçeği bir kez daha herkesin yüzüne vurdu

Can kaybı bile olabilirdi
Beşiktaş-Galatasaray derbisinde belki de bir facianın eşiğinden dönülmesi sonrası kamuoyunda yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerin futbol sahalarındaki olayları önlemede ne derece yeterli olduğu tekrar tartışılır oldu. Cuma gecesi İnönü Stadı'nda maç oynanırken, hatta öncesinde ve sonrasında öyle şeyler yaşandı ki, maça gidenler can kaybı yaşanmamasına dua eder hale geldi. Aslında sezon başlamadan futbolun ve sporun en yetkili ağızları yeni bir yasanın gerekliliğinden söz ediyordu

"Talimatlar yetersiz"
Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, 18 Ağustos'ta yaptığı açıklamada seyircilerin neden olduğu şiddet olaylarını, Disiplin Talimatı ile önlemenin söz konusu olamadığını belirterek "Bu tür olayların önüne geçmek için 'Spordaki Şiddeti Önleme Yasası'nın bir an önce çıkarılması gerekiyor. Talimatlar çerçevesinde olay çıkaran hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Ancak Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı ile bu olayların önüne geçmek mümkün değil. Saha kapatma ya da en fazla 2.5 milyar liralık para cezalarının bir caydırıcılığı bulunmuyor" açıklamasını yapmıştı.

İki yıldır çalışılıyor ama...
Ulusoy şöyle konuşmuştu "Futbolda şiddetin önüne geçmek için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu ortada. İki yıldır siyasi parti yetkilileriyle görüşüyoruz. Ancak, artık herkesin bu kanunun bir an önce çıkması gerektiğini görmesi gerekiyor. Sporda şiddet kanunu çıkmadan bu olaylar önlenemez. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve Futbol Federasyonu'nun da katkıda bulunduğu kanun taslağı bu olayları önlemek için şarttır. Ben Avrupa'nın uyguladığı bu sistemin bizde de geçerli olacağını düşünüyorum."

Taslak Başbakanlık'ta
Yine Ağustos'taki "Yılın 11 Altın Adamı" jüri toplantısına katılan Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay da futbolda bir dünya ülkesi olmayı başaran Türkiye'nin 'Sporda Şiddet Yasası'nın getireceği yaptırımlarla statlardaki olaylara son verebileceğini belirtmişti. Söz konusu yasa taslağı "Futbol Sahalarında Şiddeti Önleme" adıyla başbakanlığa gönderildi. Şimdi başbakanlık bürokratlarının İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile yapacağı çalışmanın tamamlanması bekleniyor.

Bir ayda çıkabilir
Buna benzer bir yasayı İngiltere 10 günde çıkarmıştı. Ama 1985'ten sonra çalışmaları yapılıp yürürlüğe sokulmuş 15 ayrı yasanın üstüne gerçekleştirmişlerdi bunu ve Euro-2000 öncesinde adeta acil durum ilan ederek. Yasanın Türkiye'deki örneğinin de bir ay içinde çıkabileceği belirtiliyor, ama aynı şekilde acil durum olarak ele alınması halinde. Aksi takdirde daha çok meşale yağmurları, daha çok sokak kavgası manzaraları izleyeceğiz. Aklımız başımıza geldiğinde inşallah çok geç olmaz!


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır