kapat
02.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Faiz ve kur dopingi şirketleri kâra boğdu

Yılın ilk 9 ayında dolarda ve faizde yaşanan düşüşle borsa şirketleri karlarını yüzde 100'ün üzerinde artırdı. Cirolar katlanırken, pek çok şirket borçlarını azalttı

Enflasyon, kur ve dövizdeki düşüş borsa şirketlerini yılın son çeyreğine girerken ihya etti. Faizlerin yüzde 50'lerden 30'lara kadar düşmesi başta bankalar olmak üzere tüm şirketleri olumlu etkiledi. Kurlardaki düşüş şirketlerin borçlarını azaltmasına yardımcı olurken, ihracatçı firmaları zorlasa da bu satışların artmasına engel olmadı. Ekonomideki canlanmayla birlikte ihracatını katlayan firmalar karlarını yükseltip gelecek için umut verdi.

Bilançosunu açıklayan 285 firmanın yılın ilk 9 ayına ilişkin toplu rakamlarına yansıyan sonuçlar şirketlerin sermayelerini geçen yılın aynı dönemine göre artırdığını ortaya çıkardı.

Geçen yılın ilk 9 ayında 285 borsa şirketinin toplam karı 1.2 milyar dolardan 2.7 milyar dolara çıktı.

Aynı şirketler toplam satışlarını yüzde 13 oranında artırarak 37 milyar dolara yükseltti. Bu şirketlerin 19 milyar dolar düzeyinde olan borçları kurlardaki değer kaybına paralel olarak göreceli olarak azaldı. Söz konusu 285 şirketin özsermayeleri artarken, aktif büyüklüklerinin azaldığı dikkat çekti. Şirketlerin aktifleri 57 milyar dolara indi.

BANKALAR YİNE ÖNDE
Şirketlerin satışlarına bakıldığında ise Tüpraş'ın 8.8 katrilyonluk satışıyla lider olduğu gözlendi. Yılın ilk 9 ayında POAŞ'ın 5.7 katrilyonluk satış rakamını 2.9 katrilyonluk ciroyla Turkcell izledi.

Karlılıkta ise Akbank'ın katrilyonluk karından sonra Turkcell ikinci sırayı aldı. Turkcell 407 trilyon lira kâr açıkladı. Zarardan kara dönen şirketlerden Ereğli Demir Çelik ise yılın ilk 9 ayında 291 trilyon lira kar açıkladı.

Dolardaki düşüşle şirketler kur farkından döviz borçlarını kapatmakta güçlük çekmedi. Ve pek çok şirket borcunu azalttı. Örneğin Vestel 867 trilyonluk kısa vadeli borcunu yüzde 13 oranında azaltarak 758 trilyona çekti. Ereğli de karlılığına paralel olarak borçlarını azaltan şirketler arasında yer aldı. Kimi şirketlerin borcu ise artış gösterdi. Bunların içinden Petrol Ofisi'nin borcunun yüzde 100 oranında artması dikkatleri çekti.

Ancak POAŞ'ın geçen yılın ilk 9 ayında 556 trilyon olan kısa vadeli borcunun 1.1 katrilyona fırlamasında borçlu konumundaki İş-Doğan Petrol Yatırımları ile birleşmesi etkili oldu. Faizlerdeki düşüşle portföyünde yüklü miktarda Hazine bonosu taşıyan bankalar karlarını yine katladı. Canlanmayla kredilerde de artış yaşanması bankaların karlılıklarında tabloyu iyimserleştirdi. Bilançosunu açıklayan tek banka olan Akbank 1.1 katrilyonluk net kârı ile yılın ilk 9 ayında tüm dikkatleri üzerine çekti. Şimdi diğer bankaların da kârlarını önemli ölçülerde arttırması bekleniyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır