kapat
02.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Digital cumhuriyet

Vestel'in 750 bin metrekarede kurduğu Vestel City, Başbakan Erdoğan tarafından açıldı. 500 milyon $'a mal olacak dijital şehrin, yan sanayiyle 100 bin kişiye iş sağlaması heyecan yarattı

Vestel'in, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde 750 bin metrekare açık alan içinde 400 bin metrekare toplam kapalı alana kurduğu Vestel City, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. 500 milyon dolarlık yatırımla tamamlanacak olan Vestel City, Türkiye'nin Ar-Ge, teknoloji ve üretim üssü olacak.

Bugüne kadar 360 milyon dolar yatırım yapılan ve tamamı için 500 milyon dolar yatırım öngörülen Vestel City fabrikalarında Vestel markalı dijital teknolojilerle, TV, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve klima üretilecek. 750 bin metrekare açık alan içinde 400 bin metrekare kapalı alana sahip Vestel City, Türkiye'nin Ar-Ge, teknoloji ve üretim üssü olacak. Vestel City, yan sanayilerle birlikte yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayacak.

KARA KIÅž GERÄ°DE KALDI
Açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla doğrulmaya, kendi insanıyla güç bulmaya başladığını belirterek, "Karanlık tünel aşıldı, aşılıyor'' dedi. Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet'in 80. yılında böyle bir ''muhteşem eserin'' açılışında olmaktan, ''kalbi şükran duygularını bildirdiğini'' söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin bugün büyük bir durgunluktan sonra büyüme yoluna girdiğini belirterek, ''Allah'a çok şükürler olsun ekonomiyi baskı altında tutan kara kış geride kaldı'' dedi.

HEYECANIMIZ OLSUN
Yatırımların sadece bir kişinin değil, bu ülkenin, milletin yatırımları olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü

''Burada bu ülkenin çocukları çalışacak. '2005 yılı hedefimiz 30 milyon cihaz üretmektir' diyen ve 3 milyar dolar ihracat hedefini ifade eden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya teşekkür ediyorum. 'Devletin malı deniz' anlayışını tarihe gömmeliyiz. Bugün açılışını yaptığımız Vestel City'nin yani Vestel şehrinin bir üretim ve teknoloji üstü olacağını sevinçle öğrenmiş bulunuyorum. Yarım milyar dolarlık bu yatırım ülkemize hayırlı olsun. Benim ülkemin insanına aş ve iş kapısı açan herkese hükümetim adına minnettarım.''

Bulaşık makinası fabrikasının da temelini atan Erdoğan, ''Bin kişi de burada istihdam edilecek. Yılda 1.5 milyon üretim yapacak olan bu tesis, hepimizin heyecanı olsun'' dedi.

HAYALİM GERÇEK OLDU
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Vestel City, 50. yılını kutlayan Zorlu Grubu'nun Türkiye Cumhuriyeti'nin 80. yıl armağanıdır" dedi. 1994 yılında Vestel'i Zorlu Grubu bünyesine aldıklarında yıllık 1 milyon TV üretim hedefi koyduklarını anımsatan Zorlu, "Bu hedef, büyük hayalimizin bir parçasıydı. Bugün açılışını yapacağımız fabrikalarımız sayesinde bu rakamlar, son derece sembolik kaldı. 2005 yılı hedefimiz 30 milyon adet cihaz üretmek ve 3 milyar dolar ihracat yapmak" dedi. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ise, bu fabrikalarda üretilen ürünlerin tamamen Türk mühendisleri tarafından, Vestel bilgi birikimi ile tasarlandığına dikkat çekti.

Zorlular'ı yetiştiren ailenin ellerinden öperim
Sanayi Bakanı Ali Coşkun, ''Rekabet çağına dönüşen bu çağda, ekonomimizin ayakta kalması, rekabet gücü yüksek ülke olunması hedefine ulaşabilmekten geçmektedir'' dedi. Zorlu Ailesi'ni yetiştiren anne ve babanın ellerinden öptüğünü belirten Coşkun, şunları söyledi

''Zorlu, bu hedefi de aşarak bir dünya markası oldu. Burada bu hedefi gerçekleşmiş, sadece Türkiye'de değil, sınırları aşarak örnek biçimde dünya markası olduğunu kalitesiyle ispat etmiştir. 100 binlere iş ve aş sağlamış, ihracatla döviz kazandırırken, yüksek vergi ödeyerek, kutsal bir görev yapmasının mutluluğunu yaşıyoruz.''

Åžehrimize hoÅŸgeldiniz!
Anadolu'da her şehrin girişinde "Şehrimize hoş geldiniz" tabelasını görmek insanı pek şaşırtmaz. Türkiye'de tek bir şirketin böylesine devasa bir alana yayılıp Vestel City isminin verilmesinin nedenini kısa süre içinde anlıyorsunuz. Şehre girmeden önce solda sizi konteyner dağı karşılıyor. Yollar sürekli işleyen konteyner taşıyan tırlarla dolu. Ayrıca işlemeyen havalimanlarından biri de mera olmaktan kurtulmuş, Vestel konteyner dağına ev sahipliği yapıyor. Toplam 700 bin metrekare açık, yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alana sahip bir şehirden söz ediyoruz. Yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alan. Üstelik bu alanın yarıya yakınının da kapalı alan olduğunu düşünün.

HATA KALDIRMAZ
Buzdolabı Üretim Müdürü Okay Gönen ile 40 bin metrekarelik fabrikayı gezerek Vestel City'deki yolculuğumuza başladık. İnce bir sac ve petrolün yan ürünlerinden poliüretan ve plastik karışımı malzemelerin şekil alıp buzdolabına dönüşmesini gözledik. Gönen, işlerinin diğer beyaz eşyalardan biraz daha zor olduğunu, yan sanayiye en çok destek olan mamülün buzdolabı olduğunu söylüyor. Gönen "Bizim hataya tahammülümüz yok. En küçük bir hata sürekli korumak zorunda olduğunuz yiyeceklerin bozulmasına, bu da sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden buzdolaplarını 7 farklı kalite kontrol aşamasından geçiyoruz" dedi. Buzdolabı fabrikasının 2003 yılı hedefi 1 milyon 150 bin adet. Fabrikada yaklaşık 1950 kişi çalışıyor. Yan sanayi ile birlikte yaklaşık 10 bin kişiye iş olanağı sağlıyor.

Klima fabrikasından Umut Gönen, sıcaktan soğuğa yolculuğu anlatıyor. Fabrika aralık ile ağustos ayları arasında 9 ay tam kapasite ile çalışıyor. Son üç ay ise yeni sezon hazırlıkları yapılıyor. Gönen, klimaların artık sadece serinletmek amacıyla değil, havanın kalitesinin artırılmasını da hedeflediğini söylüyor.

Çamaşır fabrikası yapım aşamasında başka bir gruptan bilgi transferi yapılıp yapılmaması tartışılmış. Ancak Türk mühendislerin özgüveni, projenin rekor bir zamanda yapılacağını gösteriyor. Fabrikanın üretim müdürü Kemal Özgür "50 milyon dolara teklif edilen projeyi neredeyse 3'te birine mal ettik. Normalde 30 ayda bitirilecek projeyi 16 ay gibi rekor zamanda tamamladık" diyor. İşletme Müdürü Nedim Sever, "Biz bu işi yaparız" diyen kişilerin başında geliyor. Sever, "Bu fabrikada pek çok şeyi ilk olarak biz denedik. Daha önce eksik ve hatalı uygulamaları kaldırıp hızlı bir işletme prosedürü uyguladık" diye konuşuyor.

8 SANÄ°YEDE BÄ°R TELEVÄ°ZYON ÃœRETÄ°LÄ°YOR
Vestel, dünyanın dört bir yanına farklı markalar altında üretim yapıyor. Açılışı yapılacak fabrikalardan birinde de yüksek teknolojiyle üretilen televizyonlar üretiliyor. Üretim bandından her 8 saniyede bir televizyon çıkıyor. Tüplü televizyonlar teknoloji olarak geride kalacağı için, LCD ve plazma televizyonların üretimine ağırlık veriliyor. Burada bazı önemli markaların üretimi de yapılıyor. Televizyon ekran panelleri robotlar aracılığıyla boyanıyor. Bu yıl 40 bin adet üretilmesi beklenen plazma ve LCD televizyonlar gelecek yıl yüzbinlere ulaşması bekleniyor.

Rakamlarla Vestel City
* Yeni açılan çamaşır makinesi ve televizyon fabrikasının toplam kapladığı alan 120 bin metrekare.

* Çamaşır makinesi fabrikasında kullanılan akıllı montaj bantlarıyla, üretilen çamaşır makinesinin fonksiyonel özellikleri, müşteri isteklerine göre değiştirilebiliyor. 65 milyon dolar harcanarak kurulan bu tesis, yıllık 1 milyon 500 bin adet üretim kapasitesine sahip ve burada üretilen çamaşır makineleri ile yıllık 200 milyon dolarlık ihracat yapılması hedefleniyor.

* Vestel City'de açılan ikinci tesis olan High-End televizyon fabrikası ise, yılda 4 milyon adet ileri teknoloji TV'nin yanı sıra dünya display teknolojisinin ulaştığı son nokta olan plazma TV ve TFT-LCD TV'lerden 1 milyon 500 bin adet üretim kapasitesine sahip. Yaklaşık 70 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip High-End TV fabrikası, TFT-LCD ve plazma TV üretiminde Avrupa'da tek çatı altında kurulu en büyük üretim kapasitesine sahip fabrika konumunda. Tüketici elektroniği sektöründe Türkiye'nin ilk yüksek teknoloji ürün ihracatının yapılacağı tesisten yılda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat geliri hedefleniyor.

Erhan GÜLENÇ - Nihal AŞKIN - Ali FİLİZKAN - Timur SIRT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır