kapat
02.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Yukos depremi

Petrol şirketi Yukos'un sahibi Khodorkovsky'nin tutuklanışının yarattığı depremin artçıları Rusya'nın en büyük dış yatırımcıları olan ABD ve Almanya'yı sardı. 2 ülke de Rusya'dan tutuklanma ile ilgili açıklama istedi

Rusya'nın en zengin adamı, şahsi serveti 11 milyar doları bulan Mikhail Khodorkovsky'nin Sibirya'da tutuklanışının üzerinden 1 hafta geçti. Ancak Moskova'nın Khodorkovsky'nin sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin yüzde 44'lük hissesine el koymasıyla başlayan deprem, tüm dünyayı sallamaya devam ediyor. Türkiye borsasının dahi etkilendiği bu kararın ardından dün Rusya'nın en büyük dış yatırımcıları Amerika ve Almanya devreye girdi.

İki ülke, 2008 devlet başkanlığına adı geçtiği için tutuklandığı belirtilen Khodorkovsky'nin hapse atılmasının ardındaki gerçeklerin açıklanmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, "Rusya, Khodorkovsky'nin siyasi nedenler değil, vergi kaçırmak ve yolsuzluk da dahil 7 ayrı suçtan tutuklandığını açıklasa da, dünya böyle düşünmüyor. Başkan Vladimir Putin bu iddiaları çürütecek tezleri tüm dünyaya açıklamalıdır" diye konuştu. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in danışmanı da benzer bir açıklama yaptı. Putin'i eleştirenler kervanına kendi başbakanı da katıldı. Rusya Başbakanı Mikhail Kasyanov, tutuklama nedeniyle derin endişe duyduğunu ve bu olayın Kremlin'de üst düzey bürokratlar arasında oluşan uçurumu daha da derinleştirdiğini belirtti. "Oligarklara karşı olan bu olaylar hiç kuşku yok ki sürecek" diyen Kasyanov, "Ancak bu iş dünyamızı vuracaktır" diye devam etti.

'YATIRIM KORKUSU'
Rus borsasının bir haftada yüzde 15 değer kaybetmesinin ardından Rus işadamları dış yatırımın durmasından korktuğunu belirtiyor. Rusya'ya yatırım yapılması için komisyonculuk yapan Alexandır da Faria "Bu olay çok kötü bir zamanda meydana geldi. KOBİ'ler Rusya için sıraya girmişti. Şimdi talep azalacak. Özellikle Alman yatırımcı bir ülkeye gitmeden önce her zaman mafyadan çekinir. Şimdi bana Rusya'daki son gelişmeleri soruyorlar" dedi.

Dün ülkedeki yabancı bankacılarla biraraya gelen Putin, onlara krizin yakında durulacağı garantisini verdi. Ancak 11 milyar dolarlık adamın neden olduğu depremin kolay kolay sona ermeyeceği söyleniyor...

Halkın yüzde 73'ü Putin'in yanında
Yukos'un patronu Mikhail Khodorkovsky'nin tutuklanmasının ardından popülaritesinin düşeceği sanılan Başkan Putin'e yönelik halk desteğinde büyük düşüş yaşanmadı. Bu haftasonu Putin'e yönelik halk desteği üzerine kamuoyu yoklaması yapan VTsIOM-A isimli araştırma şirketi, desteğin yüzde 73 olduğunu açıkladı.

YUKOS'UN SAHÄ°PLERÄ° KÄ°M?
Rusya'nın Khodorkovsky'nin Yukos'taki hisselerine el koymasıyla başta Türkiye olmak üzere tüm dünya borsalarında dalgalanma yaşatan şirketin 4 sahibi bulunuyor

Ana hissedar Mikhail Khodorkovsky ve yakınları. Yüzde 44 Yukos'un kısa süre önce satın aldığı Sibneft adlı petrol şirketi. Yüzde 26 Eski Yukos çalışanlarından oluşan "emekçi hissedarlar." Yüzde 8 Küçük yatırımcı. Yüzde 22

KIRMIZI HATTI GEÇMİŞTİ
Khodorkovsky, seçmenin oyunu satın almak için parasını kullandı. Ve devletimizin kırmızı hattını aştı. Rusya'nın oligarkları, politikadan uzak durduğu sürece ayakta kalabilirler (Putin, görüştüğü bir Avrupalı diplomata Khodorkovsky'nin tutuklanışını böyle özetledi.

"Putin'in Rasputini" Mr. Gleb Pavlovski!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi saldırılardan, polemiklerden, büyük krizlerden çok fazla yara almadan çıkmasının ardında tek bir kişi var Gleb Pavlovski... "Putin'in Rasputini' olarak bilinen Pavlovski onun büyük siyasi başarısını sağlayan kişi. Bunu nasıl mı yapıyor? Son seçimlerde Putin'in karşısındaki en güçlü 2 adayı bakın nasıl seçimden çekilmeye zorladı... Yapılan ilk sondajlarda seçimin favorisi olarak gösterilen eski Başbakan Yevgeni Primakov'un kısa süre önce geçirdiği küçük bir ameliyatın görüntülerini TV'de yayınladı. Halkta "Onu seçersek, sağlık sorunları yüzünden zaten kısa sürede görevi bırakmak zorunda kalacak" izlenimini verdi. Halk filmden sonra Primakov'a verdiği desteği bir anda geri çekti...

İNTERNET SİTESİ AÇTI
Putin'in diğer rakibi Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'du. Pavlovski, "Lujkov.ru" adlı bir internet sitesi açtı. Sitede Lujkov'u zor durumda bırakabilecek haberler yayınladı. Siteyi resmi sitesi sanan birçok Rus, Lujkov'a desteği kesti. Putin'in sahip olduğu "kararlı ve halkını düşünen lider" imajının da ardında Pavlovski var.

Rusya'nın oligarkları kimler?

Mikhail Khodorkovsky
Yaşı; 40

İşi; Rusya'nın en büyük petrol şirketi Yukos'un CEO'su.

Serveti; 11 milyar dolar.

Özellikleri; Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla Sovyet Komünist Gençler Birliği'nden ayrıldı. 1995 yılında petrol ve gaz işlerine girdi. Liberal Rusya muhalefet partilerine bağış yapıyordu.

Åžu an nerede; Rusya'da hapishanede.

Roman Abramovich
Yaşı; 37

İşi; Sanayici, petrol şirketi CEO'su, futbol kulübü patronu (Chealsea), Rusya'nın kuzeydoğusundaki Chutokha'nın valisi.

Serveti; 6-7 milyar dolar civarında.

Özellikleri; 1990'ların başında petrol işleriyle başladı. Daha sonra havayolları ve aliminyum işlerine de girdi.

Şu an nerede; Batı Londra.

Boris Berezovsky
Yaşı; 57

Ä°ÅŸi; Medya patronu. Putin muhalifi.

Serveti; 3 milyar dolar.

Özellikleri; Otomobil fabrikası vardı. 90'ların başında Kremlin tarafından el konulan gazete ve televizyon şirketlerinin sahibi oldu. Yolsuzluk suçlarından mahkum olmamak için Rusya'dan kaçtı.

Şu an nedere; Londra'da sürgünde.

Vladimir Gusinsky
Yaşı; 51

Ä°ÅŸi; Medya patronuydu.

Serveti; Bilinmiyor.

Özellikleri; Tiyatro yönetmeniydi. Sovyetler dağılınca bankacılık sektörüne geçiş yaptı. Rusya'nın ilk bağımsız televizyonunu kurdu ve gazete sahibi oldu.

Åžu an nerede; Yunanistan'da hapisanede.

Vladimir Potanin
Yaşı; 42

İşi; Dünyanın en büyük nikel üreticilerinden biri.

Serveti; 1 milyar dolar.

Özellikleri; SSCB döneminde tüccardı. 90'larda finans sektörüne geçiş yaptı. Daha sonra da petrol ve metal sektörlerine.

Åžu an nerede; Moskova'da.

Mikhail Fridman
Yaşı; 39

İşi; Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa Group'un sahibi.

Serveti; Bilinmiyor

Özellikleri; Mühendisti. Trilyoner petrol şirkelerinin sahibi oldu.

Şu an nerede; Moskova'da görkemli ofisinde

Oleg Deripaska
Yaşı; 35

İşi; Alüminyum. Şirketi Base Element Rusya'nın alüminyum kapasitesinin yüzde 70'ini kontrol ediyor. Otomobil, tekstil ve sigorta şirketlerinin de sahibi.

Özellikleri; Futbolculuktan patronluğa. Abromivich'le 90'ların başında metal sektöründeki serveti elde etmek için yarışarak harcadı.

Åžu an nerede; Moskova'da.

Rus zengini ne yapar?

Kadehi 2.5 milyar liralık konyak içer
Oligarların (sözlük anlamı "oligarşi lideri" ancak dış basın Rus zenginleri böyle isimlendirdi) tercihi 1812 yapımı Napolyon konyağı. Seçkin restoranlarda bulunan bu konyağın bir bardağı tam 1000 sterlin (2.5 milyar lira). İşte Rus zenginlerin vazgeçemedikleri arasında bulunan diğer alışkanlıkları

* Neredeyse hepsinin özel jetleri var.

* Havaalanlarından Range Rover ya da Bentley Continental marka arabalarla alınıyorlar.

* Çocuklarını iyi bir eğitim için İngiliz okullarına gönderiyorlar.

* Haftasonları atıcılık yapıyorlar.

* Rus zenginlerinin tercih ettiği ülkelerin başında İngiltere geliyor. Burada gayrımenkul satın alıyorlar.

YORUM...

Böyle bir olay SSCB'de olmadı
Cumartesi günü Anton V. Drel, hapisaneye gitti ve Khodorkovsky ile görüştü. Sonra işadamının avukatlığını üstlendi. Hapisane çıkışı "Böyle bir olayı SSCB'de bile görmedim" dedi. Khodorkovsky, belki vergi kaçırıp yolsuzluk yaptı. Ancak tutuklanma şekli sorgulanmalı. Adil yargılanıp yargılanmayacağı merak konusu. Putin, Rusya'da kanunun işleyişini önem veriyor. Ancak bu dava, hayalinden ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır