kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

NECATİ DOĞRU


Abdullah Cevdet'in ruhu! Canım Azerbaycan'ın sesi!

Bugün köşeyi, izninizle, kendim için kullanacağım. Bana yazılmış iki mektubu yayınlayacağım. Abdulah Cevdet Karlıdağ'ı şair olarak severim, yazar olarak beğenirim, pozitif düşüncenin ülkeye yerleşmesi için üstlendiği buz kırıcı, cesur tavrını önemserim.

1932'de ölmüş bir insan.

Ruhunu incitmek istemem.

Geçen hafta yazdığım bir yazı, onun yaşayan yakınlarınca yanlış anlaşıldı, kırıklık yarattı.

Bunu düzeltmek isterim.

Abdullah Cevdet Karlıdağ'ın torunu Can Karlıdağ'dan aldığım mektubu yayınlıyorum

****

"Sayın Necati Doğru

17 Ekim tarihli Sabah Gazetesi'nde yayınlanan yazınızda "Allahsız Abdullah'ın da ölüsü yıkanmıştı" başlıklı yazınızı okudum. Yazının başlığını çok yadırgadım, çünkü Dr. Abdullah Cevdet, yaşadığı günün insanlarının yargılarına göre dinsizdi. Aslında, Abdullah Cevdet, belirttiğiniz gibi Arapgirli Tübur imamı Hacı Ömer Efendi'nin oğludur. Babasından aldığı dini eğitim sebebiyle tıbbiyeye kadar dindar bir insan olarak bilinir. Askeri Tıp Akademisi'ne hakim görüş olan biyolojik materyalizmin de etkisiyle, tıbbiyede dünya görüşü ve din anlayışı değişir. Allahsız değildir, fakat dini inançları o günkü muhafazâkâr topluma göre çok farklı olması nedeniyle dinsizlikle itham edilir. Kendisi de 'eğer din anlayışı bu ise, ben de dinsizim,' demekten çekinmemiştir.

****

Hayatı boyunca, Dr. Abdullah Cevdet sizin de belirttiğiniz gibi toplumun aydınlanmasına verdiği eserleri ile oldukça katkıda bulunmuştur. Özellikle Atatürk'ün kendisinden tercüme etmesini istediği, Fransız Rahip Jeane Melier'in insanlara doğru yolu gösterme amacındaki eseri, Aklı Selim'i titiz bir çalışma sonucunda Atatürk'e sunmuş ve takdirle karşılanmıştır. Derhal yayınlanan kitap, aydın zümre tarafından yakın bir ilgi ile okunmuştur. 6'ncı baskısını da yapmıştır. Ben inanıyorum ki aydın Türk halkı, onun din ve Allah inancını çok iyi bilmektedir. Yazınıza konu olan Sayın Gürüz ve Alemdaroğlu için de "Allahsız" tabirini kullanır mısınız? Eğer sayın hocalarımız bu görüşlerinden dolayı Allahsız iseler, ben de Allahsızım.

Saygılarımla,

Dr. Abdullah Cevdet'in torunu,

V. Can Karlıdağ"

****

İkinci Mektup Azerbaycan'dan. Anlayana çok şey anlatıyor

"Can Azerbaycan'dan Necati Bey'e selam.

Sizin Azerbaycan'dan bahseden köşe yazınızı çok büyük dikkatle okudum. Yazı bir Türk kişisine yakışır gibi yazılmış, demokrasi örneğidir. Çok sevindim. Sizin yazınızla Türkiyemiz bizim hak sesine ses vermiş diye düşündüm.

Fakat devlet büyüklerine baktım.

Basının başlıklarına baktım.

Türkiye'nin Azerbaycan halkını değil, petrolü desteklediğini gördüm.

Bu demokratlık değildir.

Bu faciadır.

Siz destek verseniz de vermeseniz de biz Azerbeycanlılar, bir Türk sevdalısıyız! Başbakan Erdoğan oğluna sultanlar gibi düğün yapıyor, 9 bin kişi davetli, tüm Türk medyası, yılın düğünü (!) diye başlık attınız. Yarın Erdoğan evladını başbakan yapsa Türk medyası ona da yılın seçimi (!) mi diyecek? Efendim Türklük, milletçilik, abilik hepsi petrol imiş. Sizi Azerbaycan değil Bakü-Ceyhan ilgilendiriyor... Selamlar, saygılar, sevgiler..."

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır