kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


Rusya: Türkiye ile birlikte olmalıyız

ABD'nin Irak operasyonu konusunda Rusya Federasyonu başından beri fazla aktif olmayan bir tavır sergiledi.

Her ne kadar Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmede bazı sözler söylemiş olsa da Rusya'nın Irak operasyonuna yönelik baskın söylemi duyulmadı.

ABD'nin operasyonunu frenleyici bir tavır içine de girmedi. Başlangıçta ABD karşısında oluştuğu varsayılan, Rusya-Fransa-Almanya cephesi Moskova'nın pasif tutumu dolayısıyla parçalandı. Hatta, Fransa Almanya'nın Irak direnişinin kırılmasına yardım etti. Bu durum Ankara'daki Büyükelçiliği için de geçerliydi.

ABD Büyükelçiliği, 1 Mart'ta Meclis'ten geçmeyen tezkere öncesi Ankmara'da yoğun bir gayret içine girerken, Rusya Büyükelçiliği hep geri planda kalmayı tercih etti. Peki, Rusya'nın Irak ve bölge ile ilgili görüşleri ne yönde? Rusya Büyükelçisi Petr Vladimiroviç Stegniy'e verdiği yemek daveti sırasında Cumhuriyet, Savunma Havacılık Dergisi temsilcileriyle birlikte bu konularla ilişkin sorularımızı yönelttik.

ABD başta hata yaptı
Tarih ve orta doğu üzerine uzmanlığı olan Büyükelçi Stegniy, önce kendi gözüyle ABD'nin Irak'taki durumunu özetledi

"ABD Irak'ta başından beri hatalar yaptı. Bunun sonucunu bugün görüyoruz..." Stegniy, hata olarak ilk aşamada ABD'nin "Uluslararası meşruiyeti ikinci plana atmasını" gösterdi.

Washington'un bu nedenle kendini anlatmakta zorlandığının altını çizdi. Beyaz Saray'ın bundan dolayı son günlerde yeni arayışlara girmek zorunda kaldığını anımsattı. Sonra, Rusya-Irak ilişkisine konuyu getirdi.

"Rusya'nın Irak ile uzun yıllara dayanan bağlantıları var. Irak ile ekonomik ve diğer alanlarda köklü ilişkilerimiz vardı. Bunlar hala dikkatimizde. Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarı önemli."

Stegniy'e, 5 yıl sonra Irak'ın hangi noktada olacağı sorumuza ise şu yanıtı verdi

"Irak'ın özel koşullarını çok iyi irdelemek gerekiyor. Eğer bu ülkede istikrar isteniyorsa, sadece ülke içinde katı önlemler alarak bunu yapamazsınız. Irak toplumunun yapısı nedeniyle Suudi Arabistan ve İran ikna edilmeden bu ülkeye istikrar gelmesi çok zor. Şiilerin İran ile köklü bağlantısına dikkat çekmek isterim."

Türkiye ile birlikte
Stegniy, Türk askerinin Irak'a gitmesi ile ilgili olarak fazla birşey söylemedi, bunun Türkiye'nin kararı olduğunu belirtmekle yetindi.

Ardından söylediği şu sözler ise Rusya Federasyonu'nun konuya bakışını özetliyordu

"Türkiye Irak'ın komşusu. Bundan dolayı atacağı adımlar, öteki ülkelerin atacağı adımlardan daha farklı algılanır. Bunu yadırgamamalısınız. Türkiye ile Rusya'nın işbirliği içinde Irak'ta her alanda olumlu adımlar atabileceğine inanıyorum. Bunun her ülkenin faydasına olacağını da görüyorum."

Haritaya bakın
Stegniy ile bölge üzerinde de konuştuk. Azerbaycan'daki seçim sonuçlarından memnundu. Orta Asya ülkeleri ile bağlarının devam ettiğini de vurguladı.

Stegniy, Çeçenistan sorumuzun yanıtına, "Türkiye ile işbirliği içindeyiz" diyerek başladı ve devam etti

"Türkiye'nin terörle mücadele konusunda verdiği destek bizim için önemlidir. Türkiye'nin bölgeye yaptığı insani yardım da tarafımızdan desteklenen bir tutumdur."

Mavi hayal
Stegniy'e Mavi Akım'dan gelen doğalgazla ilgili Türk hükümetiyle yürütülen görüşmelerin hangi aşamada olduğu da sorduk.

"Kimileri buna Mavi Hayal de diyor. Gerçek böyle değil" diyerek söze bayşladı ve ekledi

"Türkiye'ye başka hatlardan da doğalgaz veriyoruz. Bu boru hatlarının geçtiği ülkelere geçiş ücreti de ödeniyor. Oysa Mavi Akım doğrudan ve geçiş ücreti olmadan Türkiye'ye geliyor. Mavi Akım ile ilgili sorunların hükümetten hükümete değil, şirketten şirkete olduğunu düşünüyoruz."

Stegniy, aralık ayının sonunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Moskova'ya yapacağı gezi sırasında bir çözüm bulanacağını umduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in daha önce iki kez ertelenen Türkiye ziyaretinin de Gül'ün gezisinde kesinleşeceğini açıkladı.

Stegniy'i dinledikten sonra Büyükelçilik'ten ayrılırken aklımıza eski Büyükelçi Albert Çernişev geldi. Çernişev'den bu yana Büyükelçilik çok aktif olmamaya özen göstermişti.

Daha bir yılını doldurmayan Stegniy ile Büyükelçiliğin tekrar eski hareketli günlerine dönüş yapmaya hazırlandığını söyleyebiliriz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır