kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Çete fena çizik yedi

Parti Meclisi'ni blok listeyle belirleyen Baykal, Kurultay'da fire vermedi ama delege, Baykal'ın yakın çevresinde yer alan isimlere tepki göstererek çizdi

Blok liste tartışmalarına sahne olan CHP Kurultayı'nda, delegeler Genel Başkan Deniz Baykal'ın yakın çevresine duyduğu tepkiyi Parti Meclisi seçiminde ortaya koydu. Eleştirilere rağmen blok listeden taviz vermeyen Baykal, Kurultay'da fire vermeden istediği sonucu aldı. Ancak delege, Baykal'ın yakın çevresinde yer alan ve zaman zaman "Çete" eleştirilerine konu olan isimleri çizdi.

Liste pazarlıkları yapıldığı için PM seçimlerine geçilmesi hayli gecikti. Oylamaya ancak gece yarısına yakın saatlerde geçilebildi. Delegeler önce Bilim Kurulu kontenjan listesini, sonra da PM listesini alarak kabinlere girdi. Genel Başkan Deniz Baykal, oyunu "Oy verme işlemi başlasın" izni verilmeden kullandı. Oylama sürerken salondaki yer yer tartışmalar yaşandı. Özellikle, Mehmet Sevigen'le bazı gençlerin söz düellosuna girdikleri görüldü.

PM seçimlerinde önce, Baykal'ın kontenjan listesi olan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu sonuçları açıklandı. Bu listeden PM'ye şu isimler girdi "Gülsün Bilgehan, Atila Sav, Berhan Şimşek, Birgen Keleş, Gaye Erbatur, Hasan Gemici, Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Özyurt, Nazmi Şarvan, Örsan Kunter Öymen, Şükrü Elekdağ, Yakup Kepenek."

Kültür Bilim Platformu'nun 18 kişilik listesinden PM'ye önerilen CHP'nin avukatı Şahin Mengü yeterli oyu alamazken, tüzük oylamasında "Ret" veren Berhan Şimşek de PM'ye seçildi. En çok oyu Kemal Kılıçdaroğlu aldı, Birgen Keleş ise Alper Demirbaş'tan bir oy az almasına rağmen kadın kontenjanından yararlandı ve PM'ye girdi.

5'Lİ ÇETE ÇİZİLDİ
Blok liste seçiminin sonuçları ise sabaha karşı saat 04.00 sularında açıklandı. Parti Meclisi'ni blok listeyle belirleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, "ekibi" olarak tanımlanan isimler delegeden büyük oranda çizik yedi. Bin üçyüz delegesi bulunan CHP'de muhalifler oy kullanmazken, 1157 delegenin katıldığı seçimde Bülent Tanla 594, Mehmet Sevigen 677, Eşref Erdem 699, Fuat Çay 765 Sinan Yerlikaya 969 ve Önder Sav 991 oy alabildi.

Lütfiye Memioğlu 1096 delegenin oyunu alarak en çok oyla PM'ye giren isim oldu. Deniz Baykal'ın il başkanları ile yaptığı toplantıda açık destek verdiği ve "Ben istiyorum, dokunmayın" dediği Kemal Derviş'e ise 1021 oy çıktı. Memioğlu'ndan sonra en yüksek oyu Onur Öymen, Erdoğan Kaplan, Bihlun Tamaylıgil aldı. Blok listede "Retçi"lerden sadece Mahmut Duyan yer bulabildi.

80 kişilik Parti Meclisi üyesinin yarıya yakını yeni isimlerden oluştu. Blok listede 34, Bilim Platfomu listesinden de 5 yeni isim yönetime girdi.

CHP yönetiminde kadınların sayısı da arttı. 17'si blok listeden, 3'ü de Bilim Platformu listesinden olmak üzere PM'ye 20 kadın seçildi. Parti Meclisi'ne girebilmek için çok sayıda bireysel başvuru da oldu. Bireysel başvuru yapan adaylardan en yüksek oy alan adayın oyunun 233 olduğu açıklandı.

Eski Parti Meclisi'nden 30 isim yeni yönetimin dışında bırakıldı. Aralarında Nurettin Sözen, Mustafa Gazalcı, Erol Tuncer ve Haluk Özdalga'nın da içinde bulunduğu 8 isim tüzük değişikliğine "Hayır" oyu vermişti.

MUHALEFET 5 AY SÜRDÜ
Listeye giremeyen veya blok listeye karşı olanlardan parti içinde yeni küskünler doğarken, CHP lideri Deniz Baykal için de yeni bir süreç başlamış oldu. Muhalefet, Baykal ve parti yönetimine 5 ay sonra yapılacak yerel seçimlere kadar süre tanıdı. CHP bu seçimlerde başarılı olamazsa, parti içinde Baykal'ın liderliğine karşı yeni bir mücadele başlaması bekleniyor.

Şenol ATEŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır