kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Demokrasi ayıbı

YÖK tartışmalarının kızıştığı bir ortamda rektörlerin düzenlediği 'Cumhuriyete Saygı' yürüyüşü gövde gösterisine dönüştü. Yürüyüşte Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi öğrenciler 'ordu göreve' pankartı açtılar

YÖK ve imam hatip tartışmalarının yaşandığı bir ortamda düzenlenen "Cumhuriyete Saygı" yürüyüşü üniversitelerin gövde gösterisine dönüştü. Ancak, bir grup öğrencinin, demokrasiye ve cumhuriyet ilkelerine bağlılığın simgelendiği yürüyüş sırasında "Ordu göreve" pankartı taşıması ve uyarılarına rağmen kaldırmaması tepki çekti. Yürüyüşte konuşan YÖK Başkanı Kemal Gürüz, "Kökten dinciliğe, etnik gericiliğe karşı üniversiteler dimdik ayaktadır ve bunun ilelebet sürdürecektir" dedi.

Ankara Üniversitesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nce Cumhuriyetin 80. yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Cumhuriyete Saygı" yürüyüşüne yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen akademisyenler, öğrenciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri sabahın erken saatlerinde Hipodrom ve Celal Bayar Bulvarı'nda toplandı. Dev boyutta Türk bayrağı ve Atatürk posterinin eşlik ettiği kortej, Aslanlı Yol'dan geçerek Anıtkabir'e ulaştı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, mozoleye üstünde sadece Türk Bayrağı bulunan çelengi bıraktı.

ATA'YA SÖZ
Saygı duruşunun ardından Rektörle birlikte Misakı Milli Kulesi'ne geçen Aras, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Aras, "üniversiteler ve toplum adına" deftere şunları yazdı "Aziz Atatürk. Senin, (En büyük eserimdir) dediğin Cumhuriyetin 80. yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz. Biliyoruz ki, Cumhuriyet erdemdir, Cumhuriyet akıl ve bilime dayalı uygar sistem içeren kavramın adıdır. Cumhuriyet, demokratik rejimin de temelidir. Sevgili Atatürk, kurduğun Cumhuriyeti senin devrim ve ilkelerinden doğan laik, demokratik, sosyal hukuk devletini sonuna kadar koruyup kollamaya ant içiyoruz. Ulusumuz, Kemalist Devrim ve ilkelerine daima sadık kalacaktır."

ORDUYA ÇAĞRI
Anıtkabir'deki törenin ardından yürüyüş, Tandoğan Meydanı'na kadar devam etti. Bu sırada, Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi olduğunu belirten öğrenciler "Ordu göreve" pankartı açtılar. Yürüyüşü düzenleyen komite üyelerinin, "Ordu zaten görevde. Pankartı indirin" uyarısına rağmen pankart miting sonuna kadar indirilmedi.

Miting saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Yayın araçlarından Atatürk'ün sesinden 'nutuk' dinletildi. Mitinge katılan öğrenci grupları zaman zaman "Cumhuriyetin üniversiteleri değil, AKP hükümeti yıkılacak", "Tayyip Amerika'ya", "Genciz, Güçlüyüz, Atatürkçüyüz", "Ya İstiklal, Ya Ölüm", "Tam Bağımsız Türkiye", "Bağımsızlık Bayrağı Daha Daha Yukarı" şeklinde slogan attı.

YÖK Başkanı Gürüz, "Kökten dinciliğe, etnik gericiliğe karşı üniversiteler dimdik ayaktadır ve bunun ilelebet sürdürecektir" dedi.

Gürüz, yürüyüşün, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önceki gün düzenlenen yürüyüşe alternatif olmadığını söyledi. Kubilay'ın adının, aklın üstünlüğünün zikredilmesinden hiç kimsenin, özellikle de Türkiye'yi yönetenlerin rahatsız olmaması gerektiğini söyleyen Gürüz, "Eğer Atatürk ve silah arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmasalardı bizler bugün biyolojik olarak varolabilirdik ama isimlerimiz başka bir şey olurdu. Bu memlekette ezan sesi değil başka sesler duyulurdu" dedi. Gürüz, yürüyüşe katılmaları için öğretim görevlilerine baskı yaptığı yönündeki iddialara ise "Ben öğretim üyelerinin arasında yürüdüm. Öyle şey olur mu?" diye cevap verdi.

Öte yandan "Cumhuriyet yürüyüşü"nün ardından Milli Eğitim Bakanlığı basın bürosunda yazılı bir açıklama yapıldı. Milli Eğitim Bakını Hüseyin Çelik'in Üniversitelerarası Kurul temsilcileriyle "YÖK Yasa Tasarısı" üzerine çalışma toplantısı yapacağı açıklandı.

Demirel: Ülkede rejim sorunu yok
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kendi adını taşıyan ilkokulun ek bina açılışı için gittiği Bahçeşehir'de Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum'u ziyaret etti. Ziyaret sırasında habercilerin sorularını yanıtlayan Demirel, YÖK ile hükümet arasındaki gerginliğe ilişkin bir soruya bir soru üzerine "Yürüyüş Cumhuriyet'in 80. yılı nedeniyle yapılmaktadır. Hala birtakım tartışmalar, olabiliyor ama Türk milleti cumhuriyete bağlılığını çok iyi ispatlamıştır'' dedi.

Demirel "Türk halkının söz konusu gerginlik nedeniyle çıkan yürüyüşü nasıl yorumlaması gerektiği" sorusuna üzerine ise şunları söyledi "Türkiye'de bir rejim tehlikesi yoktur. Üniversitelerin mevcut siyasi iktidarla problemleri vardır. Buna karşı tepkileri var. Demokratik memleketlerde bu çeşit tepkilerin olması doğaldır. Tepki, gösteri ve yürüyüş silahsız ve saldırısız oluyorsa bu çok önemli bir haktır. Kim yürüyüş yapmak istiyorsa, Türkiye'de hem meydanlar hem de yollar açıktır."

YÖK, Avrupa Birliği gündemine taşındı
Kamuoyunda uzun süredir tartışılan YÖK Yasa Tasarısı, AB gündemine de taşındı. TBMM-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Aydın Dumanoğlu, rektörleri Avrupalı meslektaşlarına şikayet etti. Dumanoğlu, rektörlerin koltuklarını kaybetmemek için düzenlemeye karşı çıktığını savundu. Geçtiğimiz günlerde AP'yi ziyaret eden Dumanoğlu "YÖK Yasası, askeri rejim döneminde çıktı. O dönem öğrenci eylemleri vardı. Yasa, baskıcı bir düşünce ile hazırlandı" dedi.

Bu arada görev süresi 4 Aralık'ta dolacak YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün yerine gelecek isimler üzerinde tartışmalar başladı. Hükümete yakın oldukları bilinen Marmara Üniversitesi eski Rektörü Ömer Faruk Batırel ile Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Üstün Ergüder dikkat çeken isimler. Rektörlerin ve Sezer'in gündeminde ise hiçbir kesimin karşı çıkmayacağı isim arayışı var. Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras'ın bu göreve en yakın aday olduğu belirtiliyor.

Dev Türk bayrağı 29 Ekim'e hazır
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ektinlikleri için hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, Şişli Belediyesi, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yönetiminde bir rekora imza atmaya hazırlanıyor. 3.5 kilometre uzunluğunda dev bir bayrak hazırlayan belediye, bayrağın Mecidiyeköy'den Taksim'e kadar onbinlerce kişi tarafından taşınmasını sağlayacak.

Dev bayrağı gazilerle tanıtan Sarıgül, "En büyük bayrak bin 600 metre ile Yunanistan'a aitti. Onlar uluslarına sahip çıkmışlardı. Şimdi ise en büyük bayrak Mustafa Kemal'in kurduğu Türkiye Cumhuriyeti bayrağı olacak" dedi. 80 kişinin 3 ayda yaptığı bayrakta 10 bin 500 metre kumaş kullanıldı.

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ!
Üniversitelere türbanlı öğrenci alınmaması konusunda son derece hassas olan rektörler, Ankara'daki yürüyüşe türbanlı bir öğrencinin katılmasına ses çıkarmadılar.

Notlar
*Rektörlerin yürüyüşüne öğrenciler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve bazı partiler destek verdi. Yürüyüş güzergahı trafiğe kapatıldı.

*Tandoğan Meydanı'nda miting yapılırken, 29 ekim tören provası yapan F-16 uçaklarının alanın üzerinden geçmesi dikkat çekti.

*2 bin 500 polisin görev aldığı miting sırasında bazı binaların çatılarına keskin nişancılar, özel timlerin yerleştirildiği görüldü.

*Kortejin Anıtkabir'e girişinde dövizler dışarıda bırakılarak sadece "Atatürk posterleri ile "Türk Bayrağı"na izin verildi.

*Yağmur, yürüyüşü olumsuz etkiledi. Rektörler ve öğretim üyeleri, cüppeleri ve şemsiyeleriyle Tandoğan'a gelirken bazıları, Anıtkabir'den sonra ayrılmayı tercih etti.

*Seyyar satıcılar, mitingin yapıldığı Tandoğan'da bayrak ve Atatürk posteri sattılar.

*Suikastle ölen Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Necip Hablemitoğlu'nun fotoğrafları da kortejde yerini aldı.

*Rektörlerin yürüyüşüne, CHP ve DSP'nin ses yayın araçlarıyla destek verdikleri görüldü.

Göksel ÇAĞLAV - Ersan ATAR - Ali EKEYILMAZ - Zülfikar Ali AYDIN - Fatih CANITEZ - Zübeyde YALÇIN - Ali ESER


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır