kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Tecavüzcü kocasına 5 yıl sonra bile alışamadı

Adalet Bakanlığı Danışmanı Prof. Soyaslan'ın "Ben olsam tecavüzcüyle evlenirdim. İnsan zamanla alışır" sözlerine bu olayı yaşamış Selviye Akbunar yanıt verdi

Türk Ceza Kanunu tasarısını görüşen TBMM Adalet Komisyonu Alt Komisyonu'nda geçen hafta "tecavüze uğrayan kadınlarla" ilgili Türkiye'yi irkilten bir tartışma kamuoyuna yansıdı. Komisyona Adalet Bakanlığı'nı temsilen katılan Bakan Danışmanı Prof. Dr. Doğan Soyaslan, tecavüz eden erkeklere, kurbanlarıyla evlenmeleri halinde ceza verilmemesini savunarak, "Kimse bakire olmayan biriyle evlenmek istemez" demişti. Prof. Soyaslan, tepki alan bu görüşlerini bir gazeteye verdiği demeçte daha da ileriye götürmüş ve "Tecavüze uğramış kadın olsam, tecavüzcüyle evlenirdim. İnsan zamanla alışır" demişti.

Ancak hayatın içinde acı gerçekler Prof. Soyaslan'ın, masa başında yaptığı bir yorumları yalancı çıkardı. 13 yaşında tecavüze uğrayıp, tecavüzcüsüyle 5 yıl zorunlu bir evliliği sürdüren ve çektiğini onca çileden sonra boşanan Selviye Akbunar, "Bir an bile alışamadım..." dedi.

EVCİLİK YAŞINDA KABUS
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde acı anılarıyla tek başına yaşayan, şu anda 24 yaşında olan Selviye Akbunar'ın hayatı henüz 13 yaşında iken karardı... Herşey babasının başka bir kadınla evlenerek, evi terketmesi ile başladı. Annesi ve 3 kardeşi ile ortada kalan Selviye, okuduğu ortaokulu bırakıp Afyon'un Bolvadin İlçesi'nde bulunan bir fabrikada işe başladı. Ancak hayatının kabusuna da adım atmış oldu. Aynı iş yerinde çalışan 24 yaşındaki Serdar Canıağır, henüz çocuk denecek yaşta olan Selviye'ye göz koydu. Karşılık bulamayınca da küçük kızı zorla kaçırdı. Bir hafta sonra tecavüzcünün evine baskın yapan Jandarma, talihsiz Selviye'yi kilitlendiği tahta sandıktan tecavüze uğramış, tüm hayalleri yıkılmış bir halde çıkardı.

Canıağır, 'küçük yaşta kızı kaçırmak ve tecavüz etmek' suçlarından tutuklandı. Ancak aile kirlenen namuslarının temizlenmesi gerektiğini belirterek, mahkemede Canıağır'ın kızları ile evlenmesi durumunda davadan vazgeçebileceklerini söylediler.

DÜĞÜN MÜ, CENAZE Mİ?
Serbest bırakılan Serdar Canıağır ile Selviye zoraki bir düğünle hayatlarını birleştirdi. Zaten mutsuz olan genç kadının hayatı, tecavüzcü kocası düğünden 6 ay sonra askere gidince daha da karardı. Kocasının ailesi eziyet etmeye başlamıştı. Kocası döndükten sonra da durum düzelmedi.

Serdar Canıağır, annesi Dudu Canıağır'ın telkinleri ile eşini dövmeye ve işkence yapmaya başladı. Dayakların dozunu her gün arttıran koca, bir gün genç kadını feci şekilde dövdükten sonra ağaca bağladı. Köylüler tarafından baygın halde bulunan talihsiz kadın, hastaneye kaldırıldığında 4 aylık bebeğini düşürdü. Felç olan genç kadın uzun süren tedavinin ardından iyileşti.

Artık daha fazla dayanamayan genç kadın, evliliğinin 5. yılı dolduğu günlerde annesinin evine geri dönerek, boşanma davası açtı. Dava tek celsede sonuçlandı ve genç kadın eşinden ayrıldı. Ancak her şey bununla bitmedi. Boşandığı eşi sürekli olarak genç kadını rahatsız edip, ölümle tehdit etmeye başladı.

ERDOĞAN'A MEKTUP
Bunun üzerine genç kadın, Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde bulunan yakınlarının yanına gitti. Orada tanıştığı Hasyurt Beldesi Belediye Başkanı Mahmut Esen'den de bir darbe yedi. Esen'in evlilik vaadine kanan genç kadın, ölüm tehditleri alınca Başbakan Erdoğan'a mektup yazıp yardım istedi. Ondan "Durumu inceleyeceğim" yanıtını alınca umutlanan Akbunar, "Belki bir gün kader bana da güler" diyor.

Prof. Dr. Soyaslan alışır mıydı?
Adalet Bakanlığı Başdanışmanı ve Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Profesör Dr Doğan Soyaslan, TBMM Adalet Alt Komisyonunda, Türk toplumunda tecavüze uğramış bir kadınla kimsenin evlenmek istemeyeceğini belirterek, tecavüz edenin evlenmesi halinde ceza almamasını savunmuştu. Türk erkeğinin bakire olmayan bir kızla evlenmek istemediğini söylemekle yetinmeyen Soyaslan, bir gazeteye verdiği demeçte de "tecavüze uğramış bir kadın olsaydım tecavüzcüyle evlenirdim. İnsan zamanla bu duruma alışır" diyerek yıldırımları üzerine çekti.

Soyaslan'ın bu sözlerinde sonra hukukçular arasında tartışma çıktı. Kadın derneklerinin sert şekilde eleştirdiği Soyaslan'a, Prof. Sulhi Dönmezer arka çıkıp, "Genelevler tecavüze uğrayıp ailesi tarafından sokağa atılmış kadınlarla dolu. Nikah kadının namusunu temizler" demişti.

Yusuf DALAMAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır