kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

'IMF ile Katolik nikahımız var'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, IMF ile ilişkileri koparmak istemediklerini belirterek, "En azından 2004 yılı sonuna kadar IMF ile Katolik nikahımız var" dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, IMF'ye karşı olmadıklarını belirterek, "En azından 2004 yılı sonuna kadar Katolik nikahımız var. Şu anda koparmak istemiyoruz" dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İstanbul Şubesi'nin düzenlediği sohbet toplantısana katılan Coşkun, iktidara geldiklerinden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra ekonomi muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkisine yönelik bir soru üzerine Bakan Coşkun, "IMF ile ilişkilerimizi 2004 yılı sonunda tamamlamak istiyoruz mümkün olursa. Ama biz IMF'nin 29 ilk kurucu ülkesinden biriyiz. Bağlantımız 1940'lı yıllara dayanır. Dolayısıyla kurucusu olduğumuz bir kuruma karşı değiliz. IMF ile daima uluslararası para politikaları tartışılabilir. Türkiye'nin para politikaları tartışılabilir, görüş alınabilir. Ama bugünkü şekilde IMF bağımlısı olmaktan Türkiye'nin kurtulması lazım" yanıtını verdi.

73 MİLYAR $ BORÇ ÖDEDİK
"Paranın sıcağı, soğuğu olmaz" diyen Coşkun, yüzer gezer parayı doğrudan yatırıma yönlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. Bugün Türkiye'den verginin vergisinin alındığını anlatan Coşkun, " Bu sağlıklı bir gelişme değil. 2003 yılında 73 miylar dolarlık borç ödoemesi yaptık. Sürdürülebilir bir kalkınma hızını yakalaşım bulunuyoruz. Biz geldiğimizde Türkiye'yi kurtaracak diye lanse ettikleri ve mali milad olarak tarihe geçen Zekeriya Temizel döneminden gelen bir ucube yasa vardı. Nitekim kendileri de çok kısa bir zamanda ülkenin iyice çökmemesi için ertelediler. Bir ülkeyi kurtaracak yasa 4 yıl ertelenmez. Demek ki bir yanlışlık vardı" diye konuştu.

'Nereden buldun' yasasını kaldırmalarının sosyal barışa zemin hazırladığını ifade eden Coşkun, bunun arkasından vergi barışı getirdiklerini hatırlattı.

Bakan Ali Coşkun, Türkiye ekonomisinin 2005'te dünyanın 15 büyük ekonomisinden birine sahip olabilmesi ve borç batağından çıkabilmesi için öncelikle devletin hantal yapısından, israftan kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Sicil affı üzerinde çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Coşkun, bu arada gelişmekte olan illerde istihdamı teşvik etmek üzere bir proje geliştirdiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti "Buna göre yeni işçi alana yüzde 90 matrah vergisi indirimi, yüzde 20 sigorta primi indirimi düşünüyoruz. Bu bir yıl boyunca böyle olacak. Bakanlar Kurulu'na bu süreyi 3'er yıl uzatma yetkisi verilecek. Bu çalışmanın istihdam sorununa önemli bir çözüm sağlayacağını umuyorum."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır