kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Sorumluluğu yayarak çalışanınızı lider yapın

London Business School öğretim üyeleri Conger ve Alexander, tüm çalışanların liderlik özelliğine sahip olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bir sekreter de lider olmalı" dedi

Liderlik ve stratejik yönetim uzmanı olan London Business School öğretim üyeleri Jay Conger ve Marcus Alexander'a göre, eğer sorumluluk verilirse bir sekreter bile lidere dönüşebilir. Yönetim guruları, eğer tüm sorumluluk en başta olursa diğer insanların sorumluluktan kaçacağını savunarak, sorumluluğun paylaşılması ve çalışanların yönetime uygun bir şekilde katılması gerektiğini vurguladılar.

Geçen hafta Türkiye'deki şirketlerin üst düzey yöneticilerine seminer veren Conger ve Alexander, tek tip lider olamayacağını, yaşanılan bölgenin kültürel ve siyasal yapısının yönetim tarzları üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çektiler. Gurular, "Bir şirketin en tepesindeki kişinin değil her kademede çalışanın liderlik vasıfları olmalı, gerekirse herkes lider olmalı" mesajını verdiler. Conger ve Alexander, bir liderde olması gereken özellikleri ise şöyle sıraladılar

* Liderin kararlarının sorgulanması olumsuz bir şey değil. Liderler eleştirilere ve değerlendirmelere açık olmalı. Çalışanlar ile yöneticiler arasında gerekli iletişim kurulabilmeli.

* Değişik bölgelerde değişik yönetim tarzları ve farklı liderlik tiplerine rastlanabilir. İster birçok sektörde faaliyet gösteren bir grubun şirket merkezi, isterse tek bir şirket olsun önemli olan doğru bölgede doğru stratejiyi uygulamak.

Sizin firmalarınızın işi çok zor
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin ardından Türk firmaları için pazarda rekabetin eskisinden daha da güç olacağını savunan yönetim guruları, Avrupa'nın dev şirketlerinin, uzmanlaştıkları alanlarda faaliyet göstererek, Türkiye'deki büyük grupları zorlayacaklarını söylediler.

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) sponsorluğunda Türkiye'ye gelen London Business School öğretim üyeleri Conger ve Alexander, liderlerin doğru sentezi yakalamak için değerlendirmeye ve farklı fikirlere açık olmaları gerektiğini vurguladılar. Jay Conger ve Marcus Alexander, coğrafik olarak hem Avrupa hem de Asya'ya yakın olan Türkiye'nin yönetim tarzları ve yöneticilerinin liderlik tipleri açısından da bu bölgelerin etkilerini yansıttığını belirttiler.

Conger ve Alexander'a göre, ABD'de daha az hiyerarşik olan, daha çok sorumluluk paylaşan ve çalışanlarıyla daha fazla iletişim kuran bir lider, Avrupa'da daha otoriter ve az sorumluluk paylaşan bir yapıya dönebiliyor. Japonya'nın yapısı ise daha geleneksel ve kararları sorgulanmayan bir lider görünümünde. "Türkiye gibi gelişmekte olan bir piyasada başarıya ulaşmakta tek bir yol olmadığı bir gerçek" diyen yönetim gurularına göre, bir firmada şirket içi eğitim sadece üst düzey yöneticiler için gerekli olmayıp tüm personel için faydalı olabilir.

Sinan Cem ŞAHİN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır