kapat
26.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Washington'dan 'nazik' politika

Türk askerini "şimdilik" istemediğine karar veren ABD yönetimi, kırmak istemediği Türkiye ile görüşmeleri "nazikçe" sürdürecek

Türk-Amerikan ilişkilerinde Irak bağlamında yeni bir işbirliği sayfası açacağı düşünülen asker gönderme konusu, şimdiden ikili ilişkilerde yeni bir gerilim hattına dönüştü.

Iraklı Kürt liderlerin muhalefeti, Paul Bremer'in isteksizliği ve ABD yönetiminin Iraklılardan oluşan yeni bir güvenlik gücüne yönelmesiyle, Türk askerinin Irak'a gidişi şimdilik rafa kalktı. Türk askerinin "şimdilik" istenmediğini doğrulayan ABD'li yetkililer, buna karşın ikili müzakerelerin bir süre daha devam edeceğini belirtiyor.

NE OLACAK ŞİMDİ?
Konuya yakın kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı ve CENTCOM'un başındaki General John Abizaid'in hala Türk askeri konusunda istekli olduğunu, buna karşın Beyaz Saray'ın Irak'ta egemenliği Iraklılara devredecek yeni bir siyaset üzerinde çalıştığını belirtiyor. Önümüzdeki aylarda Bağdat'taki hükümet konseyine daha çok yetki verilmesi ve Iraklılardan oluşan bir güvenlik gücünün kurulması öngörülüyor.

Konuyla ilgilenen ABD'li yetkililer, bu aşamadan sonra Türk-Amerikan ilişkilerinin "zarar görmemesi" için durumu tatlıya bağlamaya çalışıyor. ABD'nin asker konusunu nazikçe reddetmesinin bir yolu da, mevcut asker müzakerelerinin uzunca bir süre daha sürdürülmesi. Üst düzey ABD'li yetkililer, şu aşamada müzakereleri sürdürmek istediklerini, ayrıca ABD'nin ilerde Türk askerine tekrar ihtiyaç duyabileceğini belirtiyor. Buna karşın Ankara'nın Türk askeri olmayacaksa müzakereleri sürdürme isteğinin azalabileceği korkusu var. Bu arada dün bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli, Türkiye'den Irak'a asker gönderilmesi konusunda görüşmelerinin askıya alınmadığını, "bu karışık konunun" sonuca bağlanmasının zaman alacağını belirterek, "Aceleye getirmektense doğru şekilde yapmak lazım" dedi.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır