kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

REFİK DURBAŞ


Rüşvetin üçüncü ayağı...

Hükümetin çözüm aradığı rüşvet ve yolsuzluk konusuna, "Rüşvetten neden kaygılanıyoruz" başlıklı bir de rapor hazırlayarak IMF de el atmış bulunuyor. SABAH Gazetesi, bu rapordan örnekler verdi. Bu raporun bir paragrafında şöyle deniliyor

"Halk, yoğun bürokrasiyi devlet memuruna rüşvet vererek aşmaya çalışıyor; düşük maaşlı memur da zaten rüşvetle iş yapmaya eğilimlidir." Görüş ve teşhis isabetlidir, gerçektir, ama eksiktir. Çünkü rüşvet üç ayaklıdır, sadece memur ve bürokrasi unsurundan ibaret değildir. Hakkına razı olmayan, kanun ve mevzuatı her zaman rüşvetle satın alınabilen maksatlı engeller olarak görme alışkanlığındaki vatandaş da rüşveti besleyen bir üçüncü kaynaktır.

Bir tarihte Adapazarı'ndaki bir kereste mağazası sahibi, Orman İşletmesi'nden teminatını yatırarak bir miktar kayın tomruğu talep etmişti. Zaman geçirilmeden siparişi depolandı ve "Gel malını al" denildi. Kayın beklemeye gelmez, çabuk değer kaybeder. Buna rağmen bir süre sonra vatandaş malı almaktan vazgeçti ve teminatının iadesini istedi. Fakat bu mümkün değildi ve teminatı yanacaktı. Bir akşam eve döndüğümde kapı eşiğinde kocaman bir denk ile karşılaştım. Eşim, ne olduğunu bilmediği için el sürmemiş... Dengin üzerinde bu vatandaşın kimliği, içinde de bir Isparta halısı...

Peki, niçin bu normal ve mevzuata uygun iş ve işleme hemencecik rüşvet bulaştırılıyordu? Çünkü az veya çok menfaati haleldar olan vatandaş için kanun ve mevzuat birer maksatlı tuzaktır. Vatandaşı bu tutumda olan bir toplumda rüşvet belasından, sadece memur-bürokrat yönünden alınacak tedbirlerle kurtulmak mümkün değildir. Bir eli menfaatinde, öteki eli rüşvete hazır cebinde, rüşvet hastası vatandaşın da bir zihniyet tedavisine ihtiyaç vardır. Öyle ki mevzuat karşısında hakkına razı olmasını bilmeli, öğrenmeli, öğretilmeli; böylece menfaati söz konusu olunca da hemencecik Isparta halısına güvenmemeli!

KENAN ÜNALDI (Orman mühendisi) BEYLERBEYİ / İSTANBUL

Emniyet'ten teşekkür...
SABAH Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sayın Balçiçek Pamir, 13 Ekim 2003 tarihli gazetenizde muhabiriniz Tolga Tekin imzalı "GPS bu kez yakalattı" başlığıyla yayımlanan haberi okudum. Teşkilatımız çalışmalarına ve hizmetlerine göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şahsınızda muhabiriniz Tolga Tekin'e teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

FEYZULLAH ARSLAN (1. Sınıf Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı, Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü)


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır