kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

SERVET YILDIRIM


Bu yasaya dikkat

Fon'a devredilen bankaların yöneticileri ile bankada imza sahibi olanların mal varlıklarına el konulmasını mümkün kılan tasarı bu hafta Meclis'e sunuldu. Tasarının yasalaşmasından sonra Hazine'ye geçecek varlıkların satılacağını ve bu sırada milyarlarca dolarlık varlığın el değiştirerek yeni sahiplerini bulacağını dün yazmıştık. Bazı gruplar bu varlıkları alarak ekonomideki etkinliklerini artırabilecek, şu anda adı-sanı fazla duyulmamış olanlar daha öne çıkabilecek. Diğer bir deyişle, tasarı servet dağılımı üzerinde uzun vadeli değişiklikler yaratacak.

Kötü niyetli davranışları sert bir şekilde cezalandırdığı için yasanın caydırıcı etkide bulunacağından eminiz. Bir bankanın kaynağını çıkar amaçlı kullandırarak bankayı zarara uğratıp kendi malvarlığını artıran bir ortak, 10 yıldan 20 yıla kadar hapis ve 50 milyardan 200 milyara kadar para cezası alabilecek. Ayrıca, meydana gelen zararın Hazine alacağı olarak müteselsilen ödenmesine karar verilecek. Diğer bir deyişle, kimsenin yaptığı yanına kâr kalmayacak. Ayrıca batık banka ortaklarından tahsilatın hızlandırılması yönünde de ciddi adım atılıyor. Ancak görüştüğüm bankacılar, tasarının mevcut halinde ciddi sakıncalar bulunduğunu ve bunların giderilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Tasarı Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve duyduğum kadarıyla BDDK ile bankacılık kesiminden görüş alınmamış. Genel kanı, tasarının kötü niyetli davranışları sert bir şekilde cezalandırdığı ve bu nedenle caydırıcı olduğu ancak bu yapılırken kurunun yanında yaşın da yandığı şeklinde. Tasarıyla ilgili eleştirilerin başında da tasarının "kötü niyetli" ve "kötü niyetli olmayan" arasında ayrım yapmadığı geliyor. Yolsuzluk yaparak kaynakları kendi hesaplarına aktardığı için bankası Fon'a devredilen ile verdiği yasalara uygun krediler, geri dönmediği için bankası Fon'a devredilen aynı muameleyi görecek.

Mevcut yasada Bankalar Kanunu'nun ihlal edilip edilmediği ile ilgili tespiti bu alanda uzman kuruluş olan BDDK yaparken, tasarının 28'inci maddesinde soruşturma ve kovuşturmaların cumhuriyet savcıları tarafından re'sen yapılacağı yer alıyor. Diğer bir deyişle, mevcut yasada bankacılık suçuna neden olan eylemi BDDK tespit ediyor ve savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Şimdi ise her şey savcının iki dudağının arasında olacak.

Tasarı ile TMSF alacakları Hazine alacağı sayılacak. Bankacılara göre bu durumda üçüncü şahısların alacakları dikkate alınmayacak ve üçüncü kişilere ait alacakların tahsili mümkün olmayacak. Bu nedenle tasarıdan üçüncü şahıslar ciddi zarar görebilirler.

Geçmişe yönelik uygulanacak olan tasarıdaki bazı düzenlemelerin anayasaya aykırı olduğunu belirtenler var. Önümüzdeki günlerde bu konuda hukukçulardan ve bankacılardan daha sağlıklı değerlendirmeler gelecektir. Dileriz, çok önemli bir misyon yüklenebilecek olan bu yasa sık sık Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen geçmişteki bazı önemli yasalar gibi olmaz ve hükümet yasayı kendisine yakın gördüğü gruplara servet aktarmak için kullanmaz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır