kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Çizmekten vazgeçtiler

Deniz Baykal çizik yememek için listeyi hazırlamakta gecikince, bazı delegeler oy vermeyip gitti, bazı muhalifler çizilecek isimde anlaşamadı, bir bölümü ise Baykal'a şans tanımaya karar verdi

CHP'de tüzük değişikliği Genel Başkan Deniz Baykal'ın istediği biçimde gerçekleşti, ancak tartışma bitmedi. Baykal, Parti Meclisi seçiminden önce tepkileri yumuşatmak için il başkanlarıyla "liste" toplantısı yaptı.

Baykal, 81 il başkanına Parti Meclisi'ne girmesini ve girmemesini istedikleri isimleri sordu. Baykal, ayrıca 10 kişilik liste istedi, bu isimleri "blok liste"ye alacağını bildirdi. Baykal, kendisine muhalefet eden ve Parti Meclisi listesini beğenmezse istifa edeceğini ima eden Kemal Derviş için de, il başkanlarına "Derviş'e dokunmayın" ricasında bulundu.

Baykal, CHP Genel Merkezi'nde il başkanları ile konuşurken, aynı saatlerde muhalif grubun önemli isimleri Adnan Keskin, Erol Tuncer ve Aykut Oray da kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'nun protokol odasında toplandı. Değerlendirmenin ana amacı, Baykal'ın listesinin çizilip çizilmeyeceği ya da karşı bir listenin çıkarılıp çıkarılmayacağı oldu. Muhalifler, yeni bir liste çıkarılmasının doğru olmayacağı konusunda görüş birliğine varırken, Baykal'ın listesinden hangi isimlerin çizileceğini uzun uzun tartıştılar. Aykut Oray, "Bırakalım, Genel Başkan kendi listesini yapsın. Çizmeyelim. Bir görelim, bir şans tanıyalım" görüşünü savundu.

Baykal'ın kadınlara yüzde 20'lik kota sözü vermesi ise, kadın partililerde heyecan yarattı.

DERVİŞ'TEN YORUM YOK
İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, kurultay salonuna ilk gelen partililer arasında yer aldı. Oturum başlamadan önce Ankara Milletvekili Bayram Meral ile sohbet eden Derviş, gazetecilerin ısrarlı sorularını ise geri çevirdi. Derviş, en son 1974 yılında CHP kurultayına katıldığını belirtti, bugünkü kurultay ile 1974 yılındaki kurultayı karşılaştırmasını isteyen gazetecilere ise "Hayır" yanıtı verdi.

İki gün boyunca kurultayın başlama saatinden bitiş saatine kadar salondan ayrılmayan Derviş'e delegeler ve partililer de büyük ilgi gösterdi. Derviş'in cep telefonu neredeyse hiç susmadı. Partili ve delegeler Derviş ile fotoğraf çektirebilmek için adeta sıraya girdiler.

İkinci günün tek gündemi Parti Meclisi ve Disiplin Kurulu üyelikleri seçimiydi. Ancak, Baykal'ın "blok liste" hazırlığı ve pazarlıklar tamamlanamadığı için, seçime ancak akşam saatlerinde geçilebildi.

PM ve YDK üyelikleri için ilk başvuru süresini 14.10-16.00 arası olarak açıklayan Divan Başkanı Abdullah Emre İleri, Genel Merkez'deki liste hazırlığının tamamlanamaması üzerine, başvuru süresini önce 17.00'ye, sonra 18.00'e kadar uzattı. İleri, "İhtiyaç duyulduğunda yeniden değerlendirme yapacağını" belirterek, ikinci bir uzatma daha yapacağını ima etti. Oy kullanmak için saat 13.00'ten itibaren salonda bekleyen delegeler, bu karar üzerine "yeter artık, ayıptır'' diyerek salondan ayrıldılar.

MUHALİFLER DAĞILDI
Tüzük değişikliğinin reddedilmesi yönündeki çabaların sonuçsuz kalmasından sonra bir grup muhalif ise, (PM) listesini çizmeye yönelik bir girişimde bulunmama kararı aldı. Parti içi muhaliflerin önde gelen isimlerinden Ertuğrul Günay, Baykal'ın tüzük değişikliğiyle, tamamen kendisine tabi bir yönetimle çalışma isteğini ortaya koyduğunu belirterek, "Kamuoyunda her ne kadar tartışılsa da, bazı isimlerin genel başkan için önemli olduğu görülüyor'' dedi. Günay, yaklaşan yerel seçim sınavının ardından yönetimle ilgili bir yakınma fırsatı doğmaması açısından da bunun önemli olduğunu vurguladı. Haluk Özdalga da, liste çizerek CHP'nin sorununun çözümlenemeyeceğini ifade etti, üst düzeyde değişim gerektiğini söyledi.

BAYKAL, EKİBİNİ KORUDU DERVİŞ'E DOKUNDURMADI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yoğun eleştirilere uğrayan, yakınındaki beş ismi Parti Meclisi'ne yeniden taşırken, blok listeye karşı çıkan Genel Sekreter Önder Sav'a yakın isimleri liste dışında bıraktı.

Kemal Derviş'i de Parti Meclisi'nde alan Baykal kadınlara verdiği "Yüzde 20'lik kota" sözünü de tuttu. 80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesinde 16 kadın yer aldı. Baykal ayrıca, Bilim Kurulu kontenjanından da PM'ye girecek isimler arasında 3 kadın adaya yer verdi. Baykal, Meclis'ten Güldal Okuducu, Özlem Çerçioğlu, Zeynep Damla Gürel, Canan Arıtman ve Bihlun Tamaylıgil'i partinin üst yönetimine getirdi, ancak yılların PM üyesi Oya Araslı'nın listede olmaması dikkat çekti.

Baykal'ın listesi milletvekili ağırlıklı oldu. Bir süre önce grup başkan vekilliği seçimlerini kaybeden Oğuz Oyan ve Mustafa Özyürek PM listesinde yer aldı. Bilim Kurulu'ndan, listeye DSP'li eski Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin girmesi dikkat çekti. Blok liste oylamasına ret oyu veren Berhan Şimşek de Bilim Kurulu kontenjanından PM'ye önerildi.

LİSTE DIŞI KALANLAR
Listede, Baykal'ın ekibi olarak bilinen Eşref Erdem, Mehmet Sevigen, Fuat Çay, Sinan Yerlikaya, Bülent Tanla yerlerini korudu. Önder Sav'a yakınlığı ile bilinen Yakup Kepenek, Oya Araslı, Birgen Keleş, Kemal Kumkumoğlu, Ahmet Güryüz Ketenci gibi isimler ise liste dışında kaldı.

Baykal, bir süre önce kazada oğlunu yitiren Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'ı da unutmadı PM'ye taşıdı. Baykal, PM listesinde il başkanlarının tercihini dikkati aldı. Tabanın rahatsızlığını ilettiği Yaşar Nuri Öztürk'ü listeye koymadı. Blok listeden yana tavır alan Kemal Derviş parti yönetimine girdi ve kendisine "ikinci adamlık" yolu açıldı.

KURULTAYA CUMA RÖTARI
Kurultayın ikinci gün çalışmaları için, delegeler ve partililer, öğlen saatlerinde salona gelmeye başladılar. Toplantının saat 13.00'te başlayacağını açıklayan Divan Başkanı İleri, saat 14.00'te platformdaki yerini alarak ikinci gün çalışmalarını başlattığını bildirdi. İleri, kurultayın 13.00 yerine 14.00'te açılmasına gerekçe olarak, ''cuma gününün özelliğini'' gösterdi, cuma namazı kılmak isteyen partililere zaman verildiğini belirtti.

SİNOP İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Kulisler ve tüzük değişikliğine tepkiler sürerken, bir de istifa yaşandı. CHP Sinop İl Başkanı Yalçın Oğuz, görevinden ve parti üyeliğinden istifa etti. Oğuz, CHP'de parti içi demokrasinin işlemediğini öne sürerek, ''Antidemokratik uygulamalar partimizde güven bunalımı yaratmıştır. Bu şartlar altında il başkanlığından ve CHP üyeliğinden istifa ediyorum'' dedi. 35 yılık siyasi hayatı bulunduğunu belirten Oğuz, istifasında CHP Kurultayı'nda yaşanan gelişmelerin etkili olduğunu söyledi.

Yazar Nazlı Eray; CHP'ye yakışmadı
CHP'de 11 yıldır Parti Meclisi üyesi olan, ancak yeni listede yer almayan yazar Nazlı Eray, tüzük değişikliği ile getirilen "blok liste" uygulamasına "çekinser" oy kullandı. Kurultayda muhalif seslerin konuşturulmamasına tepki duyduğunu ifade eden Eray, "Genel Başkan muhaliflerin konuşmasına izin vermeliydi. CHP'ye bu yakışırdı" dedi.

Eray, 18 milletvekilinin açık oylama yapıldığı halde "blok liste"ye "ret" oyu verdiklerine dikkat çekerek, "Açık oylama yapılmasaydı, blok liste reddedilirdi" diye konuştu. Açık oylamanın 5.5 saat gibi "anlamsız" bir zaman kaybına neden olduğunu ifade eden Eray, "Ret oyu vermek medeni cesaret göstergesi haline getirildi. Oysa demokratik bir hak kullanıldı" değerlendirmesini yaptı.

Eski balerin aday oldu, seçilemedi
Kurultayın ikinci gününde Parti Meclisi adaylığı için renkli yüzler de sıraya girdi. Adaylığını koyan ama seçilemeyenler arasında bir dönem Türkiye'nin en ünlü balerini olan Alev Baymur Özcan da vardı. Protokol sıralarında sessizce oturan Baymur, Baykal'ın listesinin, yeni bir yapıyı ortaya koyup koymadığının göstergesi olacağını söyledi. Baymur, "Ben 8 yaşımdan beri devrimciyim. Parti Meclisi'ne seçilmesem bile küsmem, yoluma CHP'de devam ederim" dedi. Baymur; 3 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olduğunu ancak alt sıralarda olduğu için seçilemediğini anımsattı. Baymur, İstanbul'da çocuklar ve büyükler için bir bale okulu işlettiğini 1000 öğrencisi bulunduğunu kaydetti.

PM adayı Gül, macunlu diş fırçası dağıtıp destek istedi
İki gün süren CHP kurultayının en renkli ismi, delegelere içinden "macun" çıkan "diş fırçası" dağıtarak destek isteyen Parti Meclisi adayı Mürsel Gül oldu. Gül, iki gün boyunca elinde pankart taşıyan ve propagandasını yapan gençlerle ve delegelere dağıttığı "diş fırça"ları ile partililerin sevgisini topladı, ancak Genel Başkan Baykal'la konuşamamaktan yakındı. Gül, neden "diş fırçası" dağıttığını da, "CHP olarak, temiz toplum temiz siyaset sözü verdik. Onun için işe önce ağızdan başlamalı" sözleriyle açıkladı.

Gül, SABAH'a, CHP'nin bir önceki kurultayında 276 oy almasına rağmen, Genel Başkan'ın listesine giremediğine dikkat çekti. Kendisinin de teknolojinin nimetlerinden yararlanarak destek aradığını anlatan Gül, yüzbin partiliye mektup gönderdiğini, 60 bin kişiye cep telefonu ile ulaştığını, afiş, poster, not defteri ve diş fırçaları dağıtarak da "epeyce masraf ettiğini" söyledi. Gül, Baykal'ın listesine girememesi halinde, mücadeleye devam edeceğini belirtirken, parti faaliyetleri dışında, yanık maddelerden "mazot" imal etmeye dönük yurtdışı bağlantılı bir iş girişiminde bulunduğunu belirtti. Gül, daha önce, Türkiye'de eczanelerde de satılan, "3 dakikada AIDS testi yapılan cihaz" ile "kısa boy takıntısını ortadan kaldıracak ayakkabı" ithal etmişti.

Hülya KARABAĞLI - Şenol ATEŞ - Ünsal ERGEL - Göksel ÇAĞLAV


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır