kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Dün bakan yürüdü bugün rektörler...

Milli Eğitim Bakanı Çelik'in 15 bin öğrenci ile dün çıktığı Anıtkabir'e bugün 77 üniversiteden gelecek hocalar cüppeleriyle yürüyecek. Cumhuriyet yürüyüşü hükümet ile YÖK'ün savaşına döndü

YÖK'le hükümet arasında süren kavgada yollar aşınıyor. Dün Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, derdini Ata'ya anlatmak için Anıtkabir'e yürüdü, bu gün ise rektörler Ata'nın huzuruna çıkacak. Türkiye'deki 77 devlet ve vakıf üniversitesinin rektörleri ile Atatürkçü Düşünce Derneği'nin tüm şubelerinin katılacağı yürüyüş, bugün saat 11.00'de Anıtkabir'deki Aslanlı Yol'da başlayacak ve Tandoğan'da düzenlenecek toplantı ile son bulacak.

Böylece, YÖK Yasası taslağıyla başlayan kavga, Cumhuriyet'in 80. yıl kutlamalarına da yansıdı. Tüm üniversitelerin rektör ve öğretim üyeleri bugün cüppeleriyle ve tam kadro Anıtkabir'e yürüyerek gövde gösterisi yapacak. Yürüyüşe katılımın yüksek olması için rektörlükler iaşe ve ulaşım masraflarını üstlendi. Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Tahir Hatipoğlu'nun söylediğine göre "icabet etmemeyi düşünenler" sözlü olarak uyarıldı.

Bakanlık hocalara cevabını ise dün verdi. 15 bin öğrenci, Milli Eğitim Müdürü ve ilçe müdürleriyle öğretmenlerin yönetiminde Anıtkabir'e yürüdü. Yürüyüşe katılan Bakan Çelik "Alternatif bir yürüyüş değil. Bunu eskiden planlamıştık" dedi.

1.5 AYLIK HAZIRLIK
Tepkilerini yürüyerek göstermeye hazırlanan rektörler, yaklaşık bir buçuk ay önce Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen Cumhuriyet Yürüyüşü'nü adeta sahiplendiler. Her üniversite kendi bütçesinden karşılayacağı Ankara gezisi için en az iki otobüs kaldırıyor. Giderleri karşılamakla da yetinmeyen rektörler, katılım" için sözlü olarak da uyarı yaptı. Nitekim Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, rektörlerin öğretim üyeleri üzerinde yürüyüş için baskı yaptığını belirterek, şöyle dedi "Edirne'den Van'a kadar tüm üniversitelerde rektörler öğretim üyeleri üzerinde baskı yaparak yürüyüşe katılmaya zorluyorlar. Her fakülteye, her bölüme yazılar yazarak örneğin yol parasının, yemek ve otel paralarının rektörlükçe karşılanacağını bildirerek yürüyüşe daha fazla öğretim üyesinin katılması için teşvik ediyorlar. Bu arada telefonla arayarak zorla katılım istiyorlar. Bizim Gazi Üniversitesi'nde de aynı şekilde oldu. Önce yazı yazdılar. Sonra telefonla her anabilim dalından en az iki kişinin katılmasının zorunlu olduğunu söylediler."

"İlkokul çocuklarını müsamereye götürüyorlar gibi bir durum hasıl oldu" diye yakınan Hatipoğlu, "Yürüyüş, YÖK yasasına karşı gösteriye dönüştürüldü. Hatta Kemal Gürüz 'Anıtkabir defterini ben imzalayayım' dedi. Neyse ki karşı çıktılar, bunu kabul etmediler" diye konuştu.

HÜKÜMETİN YÜRÜYÜŞÜ
Cumhuriyetin 80'inci yıl kutlamaları çerçevesinde Ankara Valiliği tarafından düzenlenen yürüyüş kapsamında dün de Bakanlık binlerce öğrenciyi Anıtkabir'e yürüttü. Yürüyüşün son durağında gruba katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve Anıtkabir özel defterini imzaladı. Daha sonra gazetecilerin rektörler yürüyüşü ile ilgili sorularını yanıtlayan Çelik, üniversite rektörlerinin cüppeleriyle yürüyüş yapmalarını anormal bulmadığını ifade ederek "Çünkü o cüppe, öğretim üyeliğinin bir sembolüdür. Öğretim üyeleri yürüyeceğine göre kıyafetleriyle yürümelerinden doğal bir şey olamaz" dedi. Çelik, yürüyüşün, rektörlerin programına alternatif olup olmadığının sorulması üzerine de "Hiçbir yürüyüş diğerinin alternatifi değildir. Cumhuriyetin 80. yıldönümünü kutluyoruz. Bu, bir buçuk ay öncesinden Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenmiş bir yürüyüştür. Cumhuriyet hepimizindir ve hepimiz cumhuriyete sahip çıkmak zorundayız."

YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve Erbakan aynı kitapta buluştu
Hükümet'in hazırladığı YÖK Yasa Tasarısı'na eleştirilerini sertleştiren YÖK Başkanı Kemal Gürüz, tezlerini savunurken iki kitaptan alıntı yaptı. Bu kitaplardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan "Türk Eğitim Sistemi-Alternatif Perspektif" adlı kitap oldu. Necmettin Erbakan'ın RP davasında savunma yaparken görüşlerini bu kitaptan alıntılarla desteklediği bildirildi. TÜBİTAK ve YÖK yasalarıyla üniversite giriş sisteminin değiştirilmesine karşı çıkan Gürüz, "Bu anlayışlar bu şekilde devam ettiği sürece vebali çok büyüktür. Bunların çok kötü sonuçları olur ve bütün millet bunun faturasını öder" dedi.

Alev Erkilet Başer'in "Modernleşme ve Ortadoğu'da İslami Hareketler" başlıklı tezinden bölümler okuyan Gürüz, isim vermeden Devlet Bakanı Beşir Atalay'ı eleştirdi. Başer'in doktora tezini sunduğu komitede Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın da bulunduğu öğrenildi. Gürüz, "Bunları yazanların hamileri devletin fevkalade üst kademelerindedir. Bu anlayışla uzlaşmak söz konusu değildir. Üniversitelerimiz bu nedenle hassastır, milletimiz bunu gayet iyi anlıyor" diye konuştu. Rektörler Komitesi, Gürüz başkanlığında toplandı. Gürüz, "YÖK Yasa Tasarısı konusunda uzlaşmaya yanaşmayacakları" mesajını verdi.

Otobüslerle geliyorlar
* ODTÜ; Rektörün imzasıyla yürüyüş duyurusu yapıldı.

* Yıldız Teknik Üniversitesi; Otobüs ve tren ayarladı. 60 kişi gidecek.

* Karadeniz Teknik; İki otobüs kalkacak.

* İTÜ; 100 öğretim üyesi, 250 öğrenci Ankara'daki yürüyüşe katılacak. İki katlı beş otobüs kiralandı.

* Boğaziçi; Dört otobüs kalkıyor.

* Çukurova; 45 otobüs kalkacak.

* Gaziantep; 3 otobüs kalkacak.

* Pamukkale; Hocaların cüppeleriyle beraber ne zaman nerede olmaları gerektiği belirtildi

* Anadolu Üniversitesi; 1700 kişi yürüyüşe katılacak.

* Ege Üniversitesi; 600 kişi, 15 otobüsle gidiyor.

* Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan İbiş Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu (ADKF) ile üniversitemiz bu yürüyüşü düzenliyor. 50 bin kişinin katılımı bekleniyor.

* İstanbul Üniversitesi; Öğretim üyeleri kendi paraları ile katıldılar; 50'şer milyon ödeyerek. Öğrencilerin finansmanı da öğretim üyeleri tarafından karşılanacak.

Nevzat ATAL - İnci DÖNDAŞ - Özkan GÜVEN - Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır