kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Egitimin velilere maliyeti 450 milyon

Aileler, sözde parasız olan devlet okullarına perdeydi, örtüydü, tebeşirdi derken, öğrenci başına yılda 450 milyon lira ödüyor. Eğitime ayrılan bütçeden 2.5 kat daha fazla harcama yapıyor

Sosyal harcamalarda yapılan kısıntılar arttıkça, eğitim maliyetinin yükü de anne-babaların sırtına biniyor. Velilerin, çocuklarının eğitimi için yılda 17 katrilyon lira harcama yaptıkları ve bunun, devletin eğitime ayırdığı bütçeden 2,5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Bir öğrencinin devlet okulunda okuyabilmesi için, yılda ortalama 450 milyon ile 1 milyar 400 milyon lira arasında değişen paranın gözden çıkarılması gerekiyor.

KİGEM ARAŞTIRDI
Kamu İşletmelerini Geliştirme Merkezi'nin (KİGEM) hazırladığı araştırmaya göre, devlet okullarında okuyan her öğrenciden eğitim-öğretim yılı boyunca düzenli olarak alınan para ve öğrencilerin eğitim harcamaları ailelerin en önemli gideri haline geldi. Pilot bölge olarak Ankara'nın seçildiği ve 350 velinin görüşleri alınarak yapılan araştırmada, öğrencilerin yiyecek, giyecek, kırtasiye masrafları hariç, velilerden alınan karne, tebeşir, temizlik malzemesi, perde ve yakacak parası gibi 26 ayrı başlık altında, her dönem toplanan paraların 450 milyon lirayı geçtiği ortaya çıktı.

BÜTÇENİN YÜZDE 18'İ
Çocuklarını devlet okullarında okutan ailelerin, toplanan paraların yanı sıra, kırtasiye masrafları, okul kıyafeti, servis ücreti, yardımcı kitaplar ile özel ders ücreti ödemeleri halinde yapacakları yıllık harcama miktarı toplam 1 milyar 400 milyon lirayı buluyor.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Ünal başkanlığında yapılan araştırmada, ilk ve ortaöğretimde okuyan yaklaşık 12 milyon 600 bin öğrenci velisinin 'cep harcamaları', ortalama 17,6 katrilyonu buluyor. Konsolide bütçeden eğitime ayrılan pay ise sadece 7 katrilyon lira. Araştırmada, sözde parasız olan devlet okullarındaki öğrenciler için velilerin yaptığı harcamaların büyüklüğüne dikkat çekiliyor. Verilen bir başka bilgide ise ailelerin çocuklarının eğitimine harcadığı paranın, Türkiye bütçesinin yüzde 18'i kadarı olduğunun da altı çiziliyor.

Fatih CANITEZ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır